ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

9 tips om rijk te worden

Een aantal weken geleden las ik het boek De Rijkste man van Babylon. En ondanks dat ik ondertussen al heel wat weet over persoonlijke financiën, vond ik het een heel interessant boek. Het is spot-on en het staat boordevol concrete stappen om direct mee aan de slag te gaan. Hieronder vind je daarom 9 simpele tips om rijk te worden. Lees je mee?

Hoe word ik snel rijk?

Regelmatig krijg ik de vraag “Heb je tips om snel rijk te worden?”, maar die tips heb ik niet. En daarnaast ben ik geen fan van snel rijk worden. Ik geloof niet dat je snel rijk kan worden. Je hebt tijd nodig om een vermogen op te bouwen. Uiteraard zijn er uitzonderingen op de regel, maar 99,9% van alle mensen met een fijn vermogen is niet snel rijk geworden, maar ze zijn rijk geworden door slimme financiële keuzes te maken; op een jonge leeftijd te starten met het investeren en door zich te omringen met gelijkgestemden.

9 simpele tips om rijk te worden

9 tips om rijk te worden

Na het lezen van het boek De rijkste man van Babylon was ik helemaal AAN. Ik voelde nog sterker wat mijn missie is en wat ik moet doen om deze missie tot een succes te brengen. Het boek gaat over een man in Babylon die zijn gouden regels deelt voor rijkdom en welvaart. En ondanks dat het boek zich heel wat jaren terug afspeelt, zijn de gouden regels spot-on en nog steeds toepasbaar in onze huidige maatschappij. Dus als je wilt weten hoe je rijk kunt worden en een fijn vermogen kunt opbouwen volgens de rijkste man van Babylon, zijn de onderstaande stappen de stappen die je moet zetten. Want hij was (en ik ook) ervan overtuigd dat iedereen rijk kan worden. Het vergt alleen wel een bepaalde discipline en je moet in je persoonlijke financiën duiken.

1. Spaar elke maand 1/10 van je salaris

Telkens als je salaris binnenkomt, is het heel erg belangrijk dat je dat direct minimaal 10% van je salaris spaart. Zet het geld opzij en zorg dat je het geld niet uitgeeft. Als je niet in loondienst werkt, is het heel belangrijk dat je jezelf eerst betaald. Natuurlijk is het belangrijk om geld terug te investeren in je bedrijf, maar het is ook heel belangrijk dat je jezelf betaalt als je ondernemer bent en dat je van dat geld op zijn minst 10% aan de kant zet om een vermogen op te bouwen.

2. Beheer je uitgaven

Als je rijk wilt worden, moet je wel weten waar je geld elke maand naar toe gaat. Hoe hoog zijn je vaste lasten en hoe hoog zijn je variabele kosten? Ga vervolgens kritisch kijken waar je de afgelopen 12 maanden je geld aan hebt uitgegeven en verdeel je uitgaven in categorieën zodat je direct ziet hoeveel geld je uitgeeft aan bijvoorbeeld uiteten, kleding en vakanties. Ik werk elke maand met kasboekjes, zodat ik precies weet waar mijn geld naar toe gaat. Voorkom lifestyle inflatie, want dan kom je terecht in een ratrace waar je echt niet in terecht wilt komen.

Ga besparen

Vervolgens is het belangrijk om een verschil te maken tussen de vaste lasten en je verlangens. Had je die ene trui wel echt nodig of had je het geld beter kunnen besparen? Ga ook na of je niet beter geld kunt besparen op je wekelijkse boodschappen of andere kosten.

3. Bouw rijkdom op

De volgende stap en dus tip om rijk te worden is het opbouwen van een vermogen. En dat doe je door dat geld dat je eerder opzij hebt gezet, gaat investeren. Oftewel: je zet je geld aan het werk. Ga uitzoeken waar je dat geld in wilt investeren. De meest voor de hand liggende keuze en ook de meeste veilige keuze is door te starten met indexbeleggen. Elke maand leg je een x bedrag in op je beleggingsrekening, zodat je op die manier je vermogen gestaag kan laten groeien.

Ook hierbij is het weer belangrijk dat je zorgt voor een continue stroom van inkomsten, zodat je elke maand geld kan investeren. Als je het niet fijn vindt om afhankelijk te zijn van een inkomstenbron, is het slim om meerdere inkomstenbronnen te creëren. Zo ben je ervan verzekerd dat er elke maand sowieso geld binnenkomt als blijkt dat een bepaalde inkomstenbron tijdelijk minder of geen geld oplevert.

4. Bescherm je rijkdom tegen verlies

Tijdens het opbouwen van je rijkdom kun je te maken krijgen met onverwachte hindernissen. Het is daarom extra belangrijk dat je je rijkdom beschermt tegen verlies. De inflatie is op dit moment in Nederland zo’n 6,4%. Dit betekent dat je geld in januari 2022 6,4% minder waard is geworden. Zoveel rente krijg je helaas niet op je spaarrekening, dus de kans is groot dat je verlies hebt geleden. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe je inflatie proof vermogen kunt opbouwen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te beleggen.

Uiteraard is het niet verstandig om je volledige financiële buffer te investeren. Je hebt altijd spaargeld nodig voor het geval dat er iets gebeurt waardoor je je spaargeld moet aanspreken.

5. Omring je met gelijkgestemden

Als je rijk wilt worden, is het zo ontzettend belangrijk dat je je omringt met gelijkgestemden. Mensen met dezelfde mindset. Mensen die ook investeren en mensen die ook een vermogen aan het opbouwen zijn. Je kunt niet alleen van ze leren, het is ook simpelweg fijner om met dezelfde soort mensen te dealen.

Vraag om advies, kijk wat ze anders of beter doen dan jou in hun weg naar een vermogen op te bouwen en probeer daarvan te leren. Volg relevante cursussen of trainingen, lees artikelen of waardevolle boeken. En houd je doel voor ogen: rijk worden en een fijn vermogen opbouwen. Als je elke dag 1% beter wordt dan gisteren, heb je aan het eind van het jaar stiekem veel meer progressie gemaakt dan je van te voren had gedacht.

9 tips om rijk te worden

6. Koop een huis om in te wonen

De huizenmarkt is op dit moment erg gespannen, waardoor het lastig is om een huis te kopen als je dat nog niet gedaan hebt. Toch is het kopen van een huis een van de gouden regels om rijk te worden. Je bouwt namelijk een vermogen op (het afbetalen van je huis). Dit is veel slimmer en aantrekkelijker dan telkens elke maand huur betalen.

Zie het kopen van een huis waar jezelf gaat wonen als een investering voor de toekomst en een simpele manier om vermogen op te bouwen.

7. Bouw pensioen op voor de oude dag

Je pensioen. Je hebt er vast wel eens van gehoord, maar je hebt waarschijnlijk ook het gevoel dat het nog een ver-van-je-bedshow is. En dat is het misschien ook wel. Ik bedoel: tegen de tijd dat ik (nu 30) met pensioen mag, duurt nog heel lang. Toch ben ik al zo’n 1,5 jaar bezig met het opbouwen van mijn pensioen via pensioenbeleggen bij Brand New Day.

Kies voor pensioenbeleggen

Pensioenbeleggen is fiscaal aantrekkelijk: je kunt het aftrekken van je bruto winst of bruto salaris, het valt buiten je vermogensrendementsheffing en je hoeft nu geen belasting te betalen. Dat doe je pas als je met pensioen bent. En dan is de kans zeer groot dat je in een lager belastingtarief ziet waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Andere mogelijkheden

Je kunt op meerdere manieren pensioen opbouwen: pensioensparen, pensioenbeleggen en investeren in vastgoed zijn de meest voorkomende opties. Een fijne manier om een goed pensioen op te bouwen voor later en een belangrijke tip om rijk te worden.

8. Ga meer verdienen

Een andere tip als je rijk wilt worden, is meer geld verdienen. Onderzoek hoe je ervoor kunt zorgen dat je elke maand meer geld kunt verdienen. Dat kan enerzijds door te vragen voor opslag als je in loondienst werkt of door je tarieven te verhogen als je werkt als ondernemer, maar het levert veel meer op als je opzoek gaat naar meerdere geldstromen. Kun je starten met een bepaalde side hustle? Heb je een hobby waarmee je geld kunt verdienen? Of je kun je met de overwaarde van je huidige huis een tweede huis kopen voor de verhuur? Er zijn talloze manieren te bedenken die ervoor zorgen dat je meer geld kunt verdienen.

En hoe meer geld je verdient, hoe meer geld je kunt sparen en hoe meer geld je kunt investeren. Als het bedrag dat je investeert hoger wordt elke maand, betekent ook dat je sneller een groter vermogen opbouwt. Een absolute win-win-win situatie om te rijk te worden.

9. Leer een vaardigheid die geld oplevert

De laatste 9e tip om te zorgen dat je rijk wordt volgens de wetten van de rijkste man van Babylon is het leren van een vaardigheid die geld oplevert. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je heel goed bent in het maken van gezonde recepten. Deze recepten kun je vervolgens gaan vermarkten en dus verkopen.

Ontdek of je ergens bovengemiddeld goed in bent en kijk hoe je andere mensen daarmee kunt helpen. Vervolgens koppel je er een verdienmodel en ga je het proberen te verkopen. Het kan uiteindelijk zorgen voor een fijne side hustle.

Conclusie

Deze bovenstaande 9 tips om rijk te worden, zorgen ervoor dat je op een duurzame manier rijk wordt en een vermogen opbouwt. Mocht je nieuwsgierig wat er nog meer in het boek staat, je kunt hem hier bestellen. Er staan nog talloze andere tips in om rijk te worden.

Disclaimer

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Het artikel bevat affiliate marketing links. Als je via mijn link een aankoop doet, krijg ik commissie. Het kost niets extra’s voor jou, maar je helpt mij daarmee enorm.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF