ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Aftrekposten als ondernemer

Als ondernemer heb je te maken met diverse aftrekposten en subsidies. Dit zijn regelingen waar je gebruik van kunt maken welke fiscaal aantrekkelijk zijn. Daarnaast is het sowieso verstandig om regelmatig te investeren in je bedrijf en in je eigen ontwikkeling, zodat je die kosten weer af kunt trekken van je omzet en dus minder BTW hoeft te betalen. Nieuwsgierig naar de verschillende soorten aftrekposten als ondernemer? Lees snel verder!

Ondernemersaftrek

Als ondernemer kun je in aanmerking komen voor de ondernemersaftrek. Deze ondernemersaftrek bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Zelfstandigenaftrek
  • Startersaftrek
  • Startersaftrek bij arbeidsongeschiktheid

Om in aanmerking te komen voor één van de onderdelen van de ondernemersaftrek, moet je voldoen aan een aantal eisen. Als je daaraan voldoet, mag je tot wel €7.240,- euro van je winst aftrekken bij de zelfstandigenaftrek.

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Als je een kleine ondernemer bent en daardoor niet zoveel omzet draait, zijn er een aantal fiscale voordelen. Je hoeft dan minder of zelfs geen belasting te betalen. Om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt, kun je hier de voorwaarden checken.

MKB-winstvrijstelling voor startende ondernemers

Als je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, dan heb je recht op MKB-winstvrijstelling. Deze regeling is van toepassing voor elke onderneming die winst boekt. Door deze regeling mag je een deel van je winst aftrekken van de ondernemersaftrek in combinatie met Fiscale Oudedagsreserve (FOR).

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Deze aftrek is van toepassing als je investeert in je bedrijf. Het gaat om grote aankopen zoals kantoormeubilair, een laptop of bijvoorbeeld een website. Deze kosten moeten hoger dan €450,- euro exclusief BTW zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Het is belangrijk dat je van te voren goed op de hoogte bent van alle eisen, zodat je zeker weet dat je aankoop voldoet aan alle eisen.

Zakelijk bellen

Zakelijke kosten zoals een telefoon of een auto zijn vaak fiscaal aftrekbaar. Wel zitten ook hier weer een aantal eisen aan verbonden. Zo moet de telefoon gebruikt worden voor zakelijke telefoontjes en moet het bedrag afgeschreven worden van een zakelijke betaalrekening. Een vaste telefoonlijn op je thuisadres wordt door de belastingdienst altijd als privé gezien en kun je dus niet aftrekken.

>> Stappenplan als je gaat starten met ondernemen

Auto van de zaak

Als je een auto van de zaak hebt, is het ook belangrijk dat die alleen gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden. Wanneer dit niet het geval is, heb je te maken met bijtelling.

Als je besluit een nieuwe auto te komen, heb je recht op de investeringsaftrek. Daarnaast heeft een zakelijke auto een bepaalde waarde, wat betekent dat de afschrijving ook meegenomen moet worden in de balans van je onderneming. Er zitten dus een aantal haken en ogen aan, waardoor het belangrijk is om je goed in te lezen in alle voorwaarden.

Als je meer wilt weten, kun je via ‘hoe werkt financial lease‘ meer informatie vinden.

Conclusie

Er zijn dus heel veel aftrekposten als ondernemer die je fiscaal het een en ander kunnen opleveren. Daarom is het belangrijk om je goed in te lezen en te verdiepen waar je als ondernemer recht op hebt, want het kan je de nodige euro’s schelen.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF