ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

5 tips om assertiever te worden

Sommige mensen associëren assertiviteit met arrogantie, maar dat is niet correct. Mensen die assertief zijn, zijn zelfverzekerd en dat is iets anders dan arrogantie. Toch kunnen heel wat mensen nog veel leren en assertiever worden. Dit is niet alleen goed om je zelfverzekerder te voelen in je werkzaamheden, maar klanten (c.q. bedrijven) waarderen het ook als je zelf assertiever bent. Daarom vind je hier tips om assertiever te worden.

1. Weet wat je waard bent

Het begint bij de prijs van je diensten. Als je als freelance grafisch designer werkt voor €15,- euro per uur, neem je jezelf niet serieus en is de kans heel groot dat bedrijven kiezen voor iemand anders die duurder is. Dit omdat ze dan het gevoel hebben dat diegene betere kwaliteit levert en zelf weet wat hij of zij waard is.

Daarom is het heel belangrijk om goed na te denken over je eigen prijs. Zet hoger in en durf vol overtuiging deze prijs ook te vragen. Mochten bedrijven je tarief te hoog vinden, is het belangrijk dat je sterke argumenten ‘klaar’ hebt liggen waarom je dit tarief waard bent.

2. Zelfvertrouwen verhogen

Ga aan de slag met je eigen zelfvertrouwen. Assertiviteit gaat hand in hand met zelfvertrouwen. Ben je vaak onzeker over je werkzaamheden, de prijs of het geven van je eigen mening? Ga daarmee aan de slag en zorg dat je zelfvertrouwen groeit.

3. Niet persoonlijk nemen

Zie het zakelijk en laat het los. Laat vooral geen emotie zien als je zakelijk bezig bent. En als een bedrijf niet met jou wil samenwerken, zijn daar waarschijnlijk verscheidene redenen voor en daar hoef je je niet onzeker over te voelen. Het heeft niets met jou als persoon te maken.

Zorgen voor een goede work-life balance? Vergeet niet aan de slag te gaan met selfcare. Deze selfcare tips gaan je daarbij helpen!

4. Goede communicatieve vaardigheden

Om te zorgen dat je assertiever wordt, zijn goede communicatieve vaardigheden vereist. Ben je hier nog niet zo goed in? Volg een training of ga oefenen voor de spiegel. Voor de spiegel oefenen, voelt misschien een beetje gek, maar het werkt écht!

5. Geef je mening

Zorg dat je een eigen, sterke en goed onderbouwde mening ontwikkelt en durf deze mening ook te delen in zakelijke situaties. Ga niet ergens in een hoekje zitten, maar neem de leiding of ben vaak aan het woord en deel je mening.

Conclusie

Met deze vijf tips kom je al een heel eind als je assertiever wilt worden. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. Je zult niet van de een of op andere dag opeens assertief worden. Durf ook nee te zeggen tegen opdrachten die je niet leuk vindt of simpelweg te weinig betalen. Kom op voor jezelf, want je mag er zijn!

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Bedrijfsfilm laten maken? Handige tips & tricks
Het is een aanrader voor elk bedrijf: een goede bedrijfsfilm waarin heel duidelijk de missie en visie naar voren komen. Een video om (potentiële) klanten...
Elektronicaverzekering: wat houdt het in?
Als ondernemer zijn er een aantal zaken waar je je in moet verdiepen als je start met ondernemen. Of als je onderneming opeens flink aan...
Duurzame geschenken: wat zijn de mogelijkheden?
Als ondernemer is de kans groot dat je regelmatig op zoek bent naar leuke geschenken voor klanten en/of zakenrelaties. Het is namelijk goed voor je...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF