ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen

Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen je bedrijf direct in gevaar brengen, dus je wilt een organisatie bouwen die sterk staat in cyberveiligheid. Misschien vraag je je af hoe je gevoelige gegevens en systemen veilig kunt opslaan en beheren binnen je organisatie, of hoe je kunt voldoen aan de wet- en regelgeving over gegevensbescherming en privacy. Lees verder om te ontdekken welke stappen je kunt zetten!

Bedreigingen op het gebied van cyberveiligheid 

Je ziet dat organisaties vaak met weinig moeite van de aanvaller worden getroffen. Phishingmails zijn een populaire methode voor criminelen om via nepwebsites aan gevoelige informatie te komen. Voor technologiebedrijven is diefstal van intellectueel eigendom een serieus risico; hackers kunnen bedrijfsgeheimen stelen via cyberspionage. CEO-fraude, waarbij criminelen via gehackte e-mailaccounts om geldoverdrachten vragen, en de groei van schadelijke software, waaronder ransomware, zijn andere grote bedreigingen. Deze malware kan computersystemen beschadigen en eist vaak geld of gevoelige informatie in ruil daarvoor.

Gevoelige gegevens veilig opslaan

Ook als je heel zorgvuldig bent, kunnen kleine fouten soms leiden tot grote datalekken. Niet alleen gevoelige informatie zoals identiteits- en betaalgegevens vormen een risico; zelfs basisgegevens zoals namen, adressen en telefoonnummers kunnen fraudeurs kansen geven. Vaak zijn deze lekken te wijten aan onoplettendheid, maar je kunt ze voorkomen met de juiste voorzorgsmaatregelen. Controleer e-mails altijd extra goed voor je ze verstuurt, versleutel gevoelige informatie en beveilig bijlagen met wachtwoorden. Gebruik een wachtwoordmanager voor veilig beheer van je wachtwoorden, houd apparaten altijd vergrendeld en maak gebruik van VPN-verbindingen wanneer je openbare wifi gebruikt. Met deze stappen verklein je het risico op datalekken aanzienlijk.

Gegevensbescherming en privacy

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) zorgt ervoor dat we in Europa zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Als organisatie moet je kunnen laten zien dat je aan deze regels voldoet. Gebruik de ‘regelhulp AVG’ om precies te weten welke regels voor jouw bedrijf gelden. Verwerk persoonsgegevens alleen als je daar een goede reden voor hebt, zoals toestemming van de persoon zelf of een wettelijke verplichting. Zorg dat je klanten duidelijk informeert over hun privacyrechten en maak het hen makkelijk om deze rechten te gebruiken. Houd een register bij van alle persoonsgegevens die je verwerkt en doe een Data Protection Impact Assessment bij verwerkingen die een hoog privacyrisico kunnen opleveren. Neem privacy mee in het ontwerp van je producten en diensten en zorg voor goede standaardinstellingen. Sluit ook verwerkersovereenkomsten af met andere bedrijven waarmee je persoonsgegevens deelt, om te voldoen aan de AVG.

Bewustwording en training van werknemers

Een goede cybersecurity strategie gaat verder dan alleen techniek; het benadrukt ook hoe belangrijk werknemers zijn. Vaak zijn menselijke fouten de zwakke plek in de beveiliging van een bedrijf. Daarom moeten er trainingen van Master it gegeven worden die de bewustwording verhogen en waarmee bedrijven hun digitale werkomgeving beter kunnen beschermen tegen indringers. Medewerkers moeten begrijpen waarom deze trainingen belangrijk zijn. Als iedereen alert blijft op de risico’s en actief meedoet aan deze trainingen, bouw je een veel sterkere verdediging op tegen cyberaanvallen en maak je optimaal gebruik van je cybersecurity strategie.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF