ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

5 belangrijke ondernemerslessen

Ondernemerslessen zijn niet altijd leuk. Je wordt met de neus op de feiten gedrukt en daarnaast: leren doet soms pijn. Letterlijk en figuurlijk. Nieuwe dingen leren kost veel tijd en energie. Je kan zelfs uitgeput raken. Maar het kan je ook geld kosten, omdat je niet de juiste keuze gemaakt hebt. Om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt als veel ondernemers, vind je hieronder 5 belangrijke ondernemerslessen.

1. Op één paard wedden

Corona crisis of niet: op één paard wedden is nooit verstandig. Zorg dat je altijd meerdere inkomstenbronnen hebt en dat je niet afhankelijk bent van één inkomstenbron als ondernemer. Dit is één van de belangrijkste ondernemerslessen.

Heb je bijvoorbeeld een online marketing bureau of werk je als online marketeer? Zorg dat je ook geld verdient met side hustles. Denk aan een webshop via dropshipping of affiliate marketing, het verkopen van kennis producten in de vorm van online cursussen of e-books of bijvoorbeeld een blog. Op die manier verdien je altijd geld; ook als je tijdelijk minder werk hebt.

Denk na over plan B

Zorg dat je altijd een plan B klaar hebt staan. Merk je dat je online marketing bureau of je werk als freelance online marketeer niet van de grond komt? Of dat je simpelweg te weinig geld omzet? Zorg dat je te allen tijde over kunt stappen op een ander, beter plan en zorg dat je alle ondernemerslessen van je eerste bedrijf meeneemt.

2. Ondernemen niet als topsport zien

Vaak wordt gedacht dat je ondernemen als iets extra’s kunt zien. Of dat – als je drie dagen per week werkt – je sowieso succesvol wordt. Dat is niet waar. Ondernemen is topsport. Uiteraard heeft elke ondernemer doelen met zijn of haar bedrijf, maar het is wel belangrijk dat je door het vuur gaat en bereid bent keihard te werken als dat nodig is om je bedrijf te laten groeien.

Veel startende ondernemers denken vaak dat iedereen kan ondernemen, maar dat is niet waar. Het vergt een bepaalde discipline en motivatie. Maak van je onderneming een topprioriteit!

3. Ontbrekende algemene voorwaarden

Een welbekende ondernemersles: niet alles zwart op wit hebben staan en geen algemene voorwaarden hebben. Pas wanneer het te laat is, kom je erachter. Een klant die geen factuur betaalt of als blijkt dat je een bepaalde afspraak niet op papier hebt staan en je klant zegt dat er niets afgesproken is.

Dit kost je geld als ondernemer. Zorg daarom dat je geld investeert in algemene voorwaarden en dat je te allen tijde alles op papier zet, zo voorkom je dat opeens heibel krijgt.

4. Stilstaan in je eigen ontwikkeling

Een andere belangrijke ondernemersles is dat je nooit moet stilstaan in je eigen ontwikkeling. Stilstaan in je eigen ontwikkeling betekent eigenlijk dat je niet meer op de hoogte bent van wat er speelt, de concurrentie niet meer voor bent en niet meer de gewenste tarieven kunt vragen.

Ga boeken lezen, volg seminars of volg (online) trainingen. De kenniseconomie is nu eenmaal heel erg belangrijk.

5. Slaap er eens een nachtje over

Voordat je een grote beslissing neemt, is het verstandig om er eerst goed over na te denken. Is het wel verstandig en gaat het je wel iets opleveren? Je hoeft niet altijd meteen te reageren. Het is goed om er even over na te denken.

Daarnaast geldt dit ook voor je verdienmodellen en de prijzen die je hanteert. Slaap er eerst een nachtje over. Als je dan nog steeds het gevoel hebt dat dit een goede deal is, kun je gaan knallen.

Wees altijd zakelijk

Een ander belangrijk onderdeel van deze ondernemersles is ook dat je nooit moet reageren uit emotie. Ben je boos, teleurgesteld of zelfs woedend? Ook dan is het verstandig om er een nachtje over te slapen en niet meteen te reageren. De dag erna is de boosheid vaak een stukje gezakt en kun je op een betere en professionelere manier reageren op het voorval.

Deel deze blog:

4 reacties

  1. Wat een goede tips! Vooral nu merk je hoe belangrijk het is om inderdaad niet op 1 paard te wedden. Naast mijn werk als freelance tekstschrijver en social media-manager en heb ik gelukkig inkomsten uit affiliate marketing via m’n blog.

  2. Met punt 1 ben ik het niet eens. Ik ben zelf ondernemer geweest, en één van de lessen die ik juist leerde, was dat focus heel erg belangrijk is, wil je je onderneming laten groeien.
    Dat betekent niet dat je niet verschillende activiteiten kan doen zoals een boek over jouw vakgebied verkopen, maar een dropshipping ernaast ligt al snel buiten je focusgebied. Behalve als dat gebied juist handel is, natuurlijk.
    De rest ben ik mee eens. Ik zou er nog wat aan willen toevoegen: besteed zaken uit die nodig zijn, maar waarmee geen waarde wordt gecreeerd. Zoals de administratie.

    1. Dank voor je uitgebreide reactie. Ik ben het inderdaad met je eens dat je focus moet hebben. Zelf heb ik acht inkomstenbronnen en dus ook acht projecten en manieren van business. Door met thema dagen te werken en te zorgen voor duidelijke structuur is het te doen, maar je kunt inderdaad niet alles doen wat je wilt vanwege tijdgebrek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF