ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Besparen op je energierekening? 23 tips

We hebben op dit moment te maken met een energiecrisis. De energieprijzen rijzen de pan uit en voor veel mensen wordt de energierekening onbetaalbaar. Met de wintermaanden in het vooruitzicht is het extra belangrijk om te besparen op je energierekening. Maar wat zijn nu slimme tips en tricks om zoveel mogelijk geld te besparen? Je leest het hieronder.

Verloop gasprijs en prijs van elektriciteit

De gasprijs gaat al een aantal maanden door het dak. De gemiddelde gasprijs was in januari 2021 nog zo’n €0,80 euro per m3. Op dit moment (september 2022) is de gasprijs zo’n €4,- euro per m3. Dat is in ruim 1,5 jaar tijd een stijging van maar liefst 500%.

De prijs voor elektriciteit stijgt ook. In januari 2021 betaalde je gemiddeld zo’n €0,15 euro per kWh. Op dit moment (september 2022) betaal je gemiddeld zo’n € 0,75 per kWh. Dat is in 1,5 jaar tijd ook een stijging van maar liefst 500%.

Besparen op je energierekening? 23 tips

Variabele- versus vaste tarieven

Let wel op: het gaat in beiden gevallen om de variabele tarieven (mensen met een variabel contract). De vaste tarieven (mensen met een vast contract voor 1, 3 of 5 jaar) voor gas en stroom zijn iets lager, maar alsnog flink aan het stijgen. Het is dan ook niet gek dat iedereen op zoek is naar manieren om te besparen op de energierekening.

Oorzaken

Maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van deze stijgende energierekening? Simpel antwoord: de oorlog en meer vraag dan aandacht. Uiteraard is het niet zo snel simpel en heb je te maken met veel meer factoren die een rol spelen. Een aantal oorzaken waarom de prijzen zo hard aan het stijgen zijn de laatste maanden zijn:

 • Het koude voorjaar van 2021 zorgde ervoor dat de internationale gasvoorraden leegraakten.
 • Na het coronavirus herstelde de economie zich in een rap tempo waardoor er een grote vraag naar gas was.
 • De oorlog in Oekraïne. Hierdoor kneep Rusland de gaskraam steeds verder dicht en moesten wij in Europa op zoek moeten naar een nieuwe toeleverancier van gas
 • De economie in China is zich in een razend tempo aan het ontwikkelen. Ze willen af van de vervuilende kolencentrales en betalen ze meer geld voor een schip met vloeibaar gas. Hierdoor vissen wij in Europa achter het net.

En je voelt het al aankomen: de meeste elektriciteit wordt opgewekt met gas. We hebben in Nederland heel wat natuurlijke bronnen voor het opwekken van elektriciteit. Denk daarbij aan windmolens en zonnepanelen. Echter leveren deze duurzame bronnen maar gemiddeld een kwart van de elektriciteit op, die we met zijn allen verbruiken in Nederland. Oftewel: door een schaarste aan gas, stijgen ook de prijzen voor elektriciteit en hebben consumenten te maken met een torenhoge energierekening.

Besparen op je energierekening

Hoe kun je besparen op je energierekening?

Er bestaan gelukkig wel talloze manieren om te besparen op je energierekening. Het gaat er niet voor zorgen dat je straks nog maar een paar tientjes voor de stroom of je gas hoeft te betalen, maar het zorgt er wel voor dat je elke maand geld kunt besparen.

Tip: schaf een energiemeter aan, om erachter te komen of je energiesluipers in huis hebt die je maar beter kan vervangen.

 1. Kook water voor je pasta/rijst/aardappelen met de waterkoker | Water koken op gas is duurder.
 2. Zet de thermostaat van de boiler op zijn laagst. | Let op: je kunt hem maximaal verlagen naar 60 graden, anders kun je last krijgen van salmonella.
 3. Ga minder lang douchen en/of experimenteer met koud douchen. | Douche maximaal 5 minuten. Ook kan het interessant zijn om te onderzoeken of je minder vaak kunt douchen (om de dag bijvoorbeeld) en kies voor een minder hoge temperatuur.
 4. Onderzoek mogelijkheden om je huis beter te isoleren, zodat je minder warmte kwijt raakt. | Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe minder hard je hoeft te stoken. De meeste warmte verlies je met een dak dat niet goed geïsoleerd is of de vloer.
 5. Zet de thermostaat in je huis 2 graden kouder.
 6. Verwarm alleen de ruimtes waar je aanwezig bent.
 7. Werk meer op kantoor. | Het kan goedkoper zijn om naar kantoor te gaan, dan thuis te werken. Dit is afhankelijk van een aantal factoren: reistijd naar kantoor en of je alleen bent of samenwoont. Als je een dag extra naar kantoor gaat en daardoor de kachel niet aan hoeft te zetten, kan dat elke maand een aanzienlijk bedrag schelen de komende winter.
 8. Zet de verwarming na 19.00 uit.
 9. Eet vooral eenpansgerechten. | Hoe minder pannen, hoe minder gas of stroom je nodig hebt. Logisch.
 10. Investeer in dikke dekens en truien, zodat je het alsnog aangenaam hebt in huis.
 11. Gebruik elektrische kachels. | Je huis verwarmen met gas is duurder dan je huis verwarmen met elektriciteit.
 12. Was je pannen af met koud water. | Ze worden ook prima schoon met koud water.
 13. Gebruik theelichtje om een kleine (woon)kamer te verwarmen.
 14. Voorkom energiesluipers. | Onderzoek of je oude apparaten hebt die veel stroom verbruiken, controleer of je lampen kunt vervangen door LED-lampen en trek alle stekkers uit de muur van apparaten die je niet gebruikt.
 15. Was zoveel mogelijk op 30 graden.
 16. Hang je was buiten op en probeer de droger zo min mogelijk te gebruiken.
 17. Ontdooi regelmatig je diepvries. | Als die vol met ijs zit, kost het simpelweg meer energie. En dat wil je juist voorkomen.
 18. Verwarm je huis met de hitte die vrijkomt met koken.
 19. Probeer voor twee dagen te koken, zodat je minder gas/stroom nodig hebt. | Koken voor twee dagen is vaak ook nog eens goedkoper. Dit scheelt weer qua kosten die je uitgeeft aan boodschappen.
 20. Onderzoek of je kunt overstappen naar een andere energieleverancier. | Hoewel alle energieleveranciers op dit moment torenhoge prijzen vragen, kan het de moeite waard zijn om toch te kijken of het ergens een heel klein beetje goedkoper is.
 21. Zet alle lampen uit op de plekken waar je niet bent.
 22. Investeer in tochtstrips om te voorkomen dat de warmte je huis verlaat via de ramen of andere kiertjes.
 23. Gebruik een thermoskan voor je koffie. | De warmhoudplaat van je koffieapparaat slurpt energie. Het is daarom slim om je koffie in een thermoskan te doen en je koffieapparaat uit te zetten.

Aan de slag!

Dit zijn 23 handige tips om vandaag nog te besparen op je energierekening. Als je al deze tips toepast, zul je van zelf merken dat je geld kunt besparen op je energie. Want zeg nu zelf; nu energie zo duur is geworden, wil je er alles aan doen om te zorgen dat je de kosten nog enigszins naar beneden kunt drukken. Leren hoe je ook geld kan besparen op andere, vaste lasten? In deze blog vind je nog een aantal andere tips om elke maand te besparen op vaste lasten.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF