ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Beter omgaan met geld? 9 tips!

Geld is een beladen onderwerp. We praten er niet graag over. Laat staan dat je vertelt hoeveel geld je verdient of dat je deelt hoeveel geld je op je bankrekening hebt, maar ondertussen speelt geld wel een belangrijke rol in ons leven. Het is namelijk het middel om je dromen waar te maken. Dat maakt het extra belangrijk om er goed in te zijn. Wil je leren beter omgaan met geld? Deze 9 tips zorgen ervoor dat je financiële gewoontes gaat aanleren van mensen die heel goed zijn in geld.

1. Betaal jezelf altijd eerst

Zodra je salaris gestort wordt, is het heel erg belangrijk dat je eerst jezelf betaald voordat je leuke dingen gaat doen. Maak meerdere spaarpotjes + spaardoelen aan. Vervolgens maak je iedere keer als er geld binnenkomt, geld over naar je spaarpotjes, vervolgens betaal je de vaste lasten en van het geld dat overblijft mag je leuke dingen doen.

2. Creëer inzicht in je uitgaven

Misschien wel de belangrijkste tip als je beter om wilt gaan met geld, is inzicht. Inzicht in je uitgavenpatroon, maar ook inzicht in je inkomsten. Je moet precies weten waar je geld naar toe gaat. En niet klagen dat je aan het eind van de maand geen geld meer hebt, maar eigenlijk ook niet weet waar het gebleven is. 😉 Dus start vanaf nu met het in kaart brengen van je uitgaven. Probeer zoveel mogelijk te betalen met de pin of anders: zorg ervoor dat je alle bonnetjes nog hebt. Aan het eind van de maand log je in bij je bank of je pakt je bonnetjes erbij en ga je optellen wat je per categorie uitgegeven hebt. Zo weet je niet alleen hoeveel geld je in totaal uitgegeven hebt in een bepaalde maand, maar je weet hoe waar het geld naar toe gegaan is, zodat je kunt starten met geld besparen voor die specifieke categorie.

3. Onderhandelen als de beste

Om beter te worden in geld en wat tevens een gewoonte van mensen die financieel succesvol zijn, is onderhandelen. Voor veel mensen niet het leukste om te doen, maar het kan je echt heel erg veel opleveren. Je zult er verstelt van staan wat er allemaal mogelijk is. Je kunt niet alleen onderhandelen over je salaris, je kunt ook onderhandelen als je twee laptops koopt bij Coolblue bijvoorbeeld, maar ook bij kleinere dingen zoals een co-workingspace. Of onderzoek hoe je kunt besparen op je energiecontract, door over te stappen op een andere leverancier.

Brutalen hebben de halve wereld

Als voorbeeld: vorige week deelde ik via Instagram dat ik binnen twee minuten €108,- ex. BTW bespaard heb door simpelweg een mail te sturen. Ik had een software tool gekocht waar ik een jaar lang gratis gebruik kan maken van een e-mail marketing programma, maar dat programma heb ik al. Dus ik kon er niet gebruik van maken. Maar ik stuurde een mail met de vraag of ik de kortingscode om een jaar gratis gebruik te maken van de tool alsnog kon gebruiken. En wat blijkt?! Dat kan! En als ik niet gemaild had, had ik niet die €108,- bespaard en nu wel. Simpelweg door een mail te sturen. Zo simpel kan het zijn!

4. Verdien meer geld dan dat eruit gaat

Cliché, maar waar! Zorg dat je meer geld verdient dan dat er uitgaat. Stap één is besparen. Ga heel kritisch naar je uitgavenpatroon kijken. Er valt namelijk altijd geld te besparen. Welke uitgaven kun je schrappen? Neem vooral je verzekeringen en je abonnementen scherp onder de loep. Daarnaast is het goed om te kijken hoe je meer geld kunt verdienen. Je kunt gaan onderhandelen over je salaris, meer gaan werken, maar je kunt ook starten met een side hustle om te zorgen dat inkomen omhooggaat.

5. Wees zuinig op je spullen

Als je zuinig bent op je spullen, geen voedsel verspilt, bespaard dit natuurlijk ook geld. Want je hoeft minder snel spullen te vervangen en minder eten te kopen. En daarnaast zorgt dat ervoor dat je automatisch ook beter omgaat met je geld. Je bent je meer bewust van de waarde die geld te bieden heeft, waardoor je niet zomaar je zuurverdiende centen weg wilt gooien doordat je slordig bent met je spullen in huis bijvoorbeeld.

6. Wees voorbereid op slecht weer

Met dit punt bedoel ik natuurlijk niet dat je regenjas in handbereik moet hebben, maar wat ik wel bedoel is dat je voorbereid moet zijn op financieel slecht weer. Wie weet heb je straks even tijdelijk geen baan en dus geen inkomen. Of stel je voor: je wasmachine gaat stuk. Dan wil je die natuurlijk wel vervangen, maar dat kan alleen als je een gezonde financiële buffer hebt. Een hele belangrijke tip om beter om te gaan met geld is simpelweg het creëren van een goede financiële buffer waar je op zijn 3-6 maanden mee vooruit kan. Mocht je nog wel wat tips kunnen gebruiken om geld te sparen, zijn dit handige spaartips.

7. Koopjesjager

Zorg dat de koopjesjager in jezelf naar boven komt. Telkens als je iets wilt aanschaffen, controleer dan altijd de prijs. Kun je het ergens goedkoper krijgen? Waar vind je de beste deal? Daarnaast voor je iets online gaat shoppen, Google altijd even of je niet ergens een kortingscode voor kunt vinden. Meestal kun je binnen twee klikken wel een kortingscode vinden. Al is het voor een gratis verzending. Scheelt toch weer! 😉

8. Start met investeren

Als je een mooie financiële buffer opgebouwd hebt, is het verstandig om jezelf te verdiepen in investeren. Waarom? Inflatie. Oftewel: je zuurverdiende centen worden steeds minder waard als je ze op de bank laat staan. Investeren is wel iets wat je doet met geld dat je kunt missen. Dus laat je geld van je financiële buffer lekker staan en ga alleen geld investeren dat je ‘over’ hebt.

Je hoeft niet meteen te investeren in een tweede huis, maar je kunt ook starten met (index)beleggen. Beleggen kan al vanaf €50,- euro. Of je kunt kijken naar de mogelijkheden om te starten met investeren in crypto. Mocht je nog geen kaas hebben gegeten van beleggen, deze 6 tips zijn voor beginnende beleggers.

9. Beheer je impulsaankopen

De laatste, maar o zo belangrijke tip om te zorgen dat je beter om kan gaan met geld is door het beheersen van je impulsaankopen. Denk altijd drie keer na of je het echt wel nodig hebt. En zeker bij dure dingen. Mocht je merken dat je gevoelig bent voor impulsaankopen, zorg dan dat je voortaan altijd een nachtje erover slaapt. Vaak is het de dag erna eigenlijk helemaal niet zo super vet als je de dag ervoor dacht.


Conclusie

Er zijn heel veel manieren om te leren beter om te gaan met geld. Deze 9 tips hierboven vormen wel de meest essentiële stappen om een gezonde relatie met geld op te bouwen en een financieel zekere toekomst op te bouwen. Mocht je meer willen leren over dit onderwerp, is het aan te raden om te werken aan je financiële kennis en kunde. Volg financiële cursussen of ga naar bijles en huiswerkbegeleiding, zodat je keigoed wordt in cijfers en geld.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF