ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

BHV cursus: wat moet je weten en waar moet je op letten?

BHV staat voor bedrijfshulpverlener (BHV). In elk bedrijf zijn meerdere mensen werkzaam als BHV’er. Dat betekent dat deze mensen ingrijpen als er sprake is van een (bedrijfs)ongeval of een incident op de werkvloer. Daarbij kun je denken aan het bestrijden van brand, hulp aanbieden als iemand niet goed wordt, maar ook evacueren van mensen. Oftewel: het werk van een BHV’er kan op sommige momenten heel cruciaal zijn. Dat betekent dat alle BHV’ers regelmatig een BHV cursus moeten volgen, maar ook dat nieuwe BHV’ers aangenomen worden als iemand ermee stopt of een andere baan heeft. Als je een BHV cursus wilt volgen, zijn er een aantal dingen die je moet weten en een aantal punten waar je op moet letten. Meer daarover lees je in deze blog. 

Wat houdt een BHV cursus in?

Tijdens een BHV cursus leren bedrijfshulpverleners een beginnende brand te bestrijden, hoe je eerste hulp verleent en hoe je personen uit een bedrijfspand kan evacueren als er sprake is van een dreigende situatie. 

Er bestaan verschillende BHV cursussen:

  • BHV basis cursus. Deze cursus is voor iedereen die aan de slag gaat als BHV’er.
  • De BHV herhalingscursus. Ben je al BHV’er? Dan moet je elk jaar de herhalingscursus volgen. Na een jaar verloopt namelijk je diploma. Je wil natuurlijk wel dat BHV’ers beschikken over de nieuwste BHV kennis en dat alle informatie vers in hun hoofd blijft.

Daarnaast bestaan er nog een aantal andere BHV gerelateerde cursussen. Denk daarbij aan een ploegleider. Dat is iemand die een BHV team aanstuurt. Of een BHV coördinator. Dat is iemand die alle BHV’ers tijdens een incident aanstuurt. 

Wat moet je weten?

In principe kan iedereen BHV’er worden en heb je geen voorkennis nodig. Wel is het belangrijk dat je in een bepaalde kritieke situatie niet in de stress schiet, maar juist rustig blijft. Jij moet er immers ervoor zorgen dat het incident zo soepel mogelijk verloopt. 

In een BHV cursus ga je allerlei aspecten leren die gerelateerd zijn aan het verlenen van eerste hulp, het evacueren van mensen en het bestrijden van een beginnende brand. Dat betekent dat je leert hoe je spoedeisende en niet-spoedeisende hulp kan bieden aan mensen. Maar ook hoe je moet communiceren in geval van nood, hoe een ontruiming regelt en zorgt dat alles in goede banen leidt en hoe je brand bestrijdt.

Belang van BHV’ers

Als BHV’er leer je preventie te denken. Dat betekent dat je gevaarlijke situaties vroegtijdig kan signaleren en heel snel actie onderneemt om te zorgen dat de schade beperkt wordt. Als bedrijven niet genoeg of niet juist opgeleide BHV’ers hebben, kan dat leiden tot grotere problemen als zich een incident voordoet. En dat wil je als bedrijf voorkomen. 

Wist je dat..?

Elk jaar krijgen zo’n 230.000 mensen in Nederland te maken met een bedrijfsongeval. Dit kan iets kleins zijn: iemand valt flauw, maar het kan ook voorkomen dat iemand letsel oploopt in de fabriek waar hij of zij werkt. 

Dit geeft duidelijk aan hoe belangrijk het is dat bedrijven voldoende BHV’ers in dienst hebben die over de juiste BHV papieren beschikken en elk jaar een BHV herhalingscursus volgen. Het hebben van BHV’ers in een bedrijf is overigens verplicht. Hoeveel BHV’ers er in een bedrijf zitten, is afhankelijk van het soort bedrijf, de grootte en de risico’s van het bedrijf. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden als je een bedrijf start in Nederland. In andere landen heb je soortgelijke regels. 

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
BHV cursus
BHV staat voor bedrijfshulpverlener (BHV). In elk bedrijf zijn meerdere mensen werkzaam als BHV’er. Dat betekent dat deze mensen ingrijpen als er sprake is van...
Elektrische autoverzekering_ wat kost het & welke mogelijkheden bestaan er?-3
Er vindt een transitie plaats. Steeds meer benzine auto’s worden ingeruild voor een elektrische auto. In plaats dat een auto aangedreven wordt door benzine wat...
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF