ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Depositoladder bouwen

Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met deposito sparen en een depositoladder te bouwen. Hoe dat precies werkt en waarom het bouwen van een depositoladder slim is, lees je hieronder.

Deposito sparen: wat is dat?

Deposito sparen betekent dat je geld tijdelijk vastzet in ruil voor een hoge, vaste rente. Een deposito spaarrekening kun je bij heel veel banken openen. Via de website van Raisin kun je precies zien waar je de hoogste spaarrente krijgt en waar je de hoogste spaarrente krijgt bij deposito sparen.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder is – zoals het woord het al een beetje zegt – een opeenvolging van allerlei deposito’s. Stel je wilt een deel van je spaargeld – neem €1.500,- – tijdelijk vastzetten voor een jaar tegen 3,5%. Dan noem je dat een deposito. Als je meerdere deposito’s opent, kun je een depositoladder bouwen.

Dat werkt als volgt. Je opent vier deposito’s die allemaal een andere termijn hebben (zie het voorbeeld hieronder).

  • Deposito van 3 maanden
  • Deposito van 6 maanden
  • Deposito van 9 maanden
  • Deposito van 1 jaar

Zodra de deposito van 3 maanden vrijkomt, zet je het geld vast voor 1 jaar. Dit doe je vervolgens telkens zodra een deposito vrijkomt. Die vrijgekomen deposito zet je iedere keer vast voor een jaar. Door op deze manier een ladder te bouwen, komt er elke 3 maanden geld vrij. Zo heb je uiteindelijk vier deposito’s lopen die allemaal de looptijd hebben van 1 jaar, maar elke drie maanden komt er eentje vrij.

Mocht je dan toch opeens extra spaargeld nodig hebt vanwege een financiële tegenvaller, kun je dat geld gebruiken. Maar let op: gebruik alleen geld dat je over hebt en zorg dat je naast je deposito’s ook altijd nog een spaarbuffer hebt.

Niet beleggen, maar wel een hoog rendement

Wil je binnen nu en 5 jaar een huis kopen of een andere grote aankoop doen? Dan is het vaak niet interessant om te starten met beleggen. Simpelweg omdat je horizon te kort is. Deposito sparen kan dan een mooie tussenweg zijn. Je krijgt een hoger rendement, maar het risico is relatief laag.

Nu de spaarrentes flink gestegen zijn, is het sowieso slim om uit te zoeken waar je de hoogste spaarrente krijgt (bunq biedt de hoogste rente aan: 2,46%) en waar je de hoogste rente krijgt op je deposito spaarrekening (NICB direct biedt de hoogste rente aan: 3,00%). Peildatum: 16 oktober 2023.

Daarnaast is het ook een mooie tussenweg als je beleggen nog een beetje eng vindt, maar wel meer rendement wil behalen dan op een reguliere spaarrekening.

Mijn ervaring met depositoladder

Zelf ben ik in 2015 begonnen met deposito sparen. Ik was op zoek naar manieren om meer rendement te behalen voor mijn spaargeld. Ik bouwde toen eenmalig een depositoladder via LeasePlan Bank en tot op de dag van vandaag doe ik nog steeds aan deposito sparen. Ik vind het persoonlijk fijn om een mooie balans te hebben tussen het geld dat ik beleg en het geld dat ik spaar.


Ik ben geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Sparen en inflatie, hoe werkt dat
Sparen is belangrijk. Je hebt immers een spaarbuffer nodig. Maar houdt je wel rekening met inflatie? Je kunt wel veel geld sparen, maar door inflatie...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF