ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Depositoladder bouwen

Je bent je steeds meer aan het verdiepen in de mogelijkheden wat je met je spaargeld kunt doen. Laten staan op je bankrekening heeft weinig zin, aangezien je er niets voor krijgt. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan om een depositoladder te bouwen? Nieuwsgierig hoe het werkt? Lees snel verder!

Wat is een deposito?

Voordat we in de diepte duiken, vertellen we eerst wat een depositoladder is. Je kunt geld sparen op je spaarrekening, maar daar krijg je weinig rente. Een deposito is een soort (deposito) spaarrekening waar je geld tijdelijk vast zet.

Je zet je geld voor drie, zes of negen maanden, één-, twee- of vijf jaar vast. Hoe langer je je geld vast zet, hoe meer rente je krijgt.

Wat is een depositoladder?

Een depositoladder, is zoals het woord het al een beetje zegt, een opeenvolging van stappen waarin je allerlei deposito’s (geldbedragen) vast zet.

  • Deposito van drie maanden
  • Deposito van zes maanden
  • Deposito van negen maanden
  • Deposito van één jaar
  • Deposito van twee jaar
  • Etc.

Als je een depositoladder wilt maken, moet je minimaal vier deposito’s aanmaken. Zodat er elke drie maanden geld vrijkomt.

Het doel

Geld in deposito’s stoppen is slim omdat je – doordat je je geld tijdelijk vast zet – meer rente krijgt. Als je eenmalig vier losse deposito’s aanmaakt, komt er dus elke drie maanden geld vrij. Dit geld kun je vervolgens weer verlengen met één of twee jaar, zodat je zorgt dat er steeds nieuwe treden aan de ladder worden toegevoegd.

Helaas is het tegenwoordig zo dat je geen rente meer krijgt op je betaalrekening en dat je voor je deposito’s ook vrijwel geen rente meer krijgt. Het is altijd handig om een deel van je geld in cash te hebben (op een spaarrekening of in deposito’s), maar gezien de lage rente is het verstandig om kennis op te doen rondom beleggen. Beleggen in indexfondsen bijvoorbeeld. Een laagdrempelige manier om er meer feeling mee te krijgen en meer rendement (gemiddeld zo’n 6% tot en met 8% te verkrijgen. Dit krijg je helaas niet meer bij deposito’s. Als je wilt weten wat indexbeleggen is en hoe het werkt, is het artikel wat is indexbeleggen, leg ik het stap voor stap uit. Daarnaast is het sowieso verstandig om vroeg te beginnen met beleggen. 😉

Wat zijn de voordelen?

Doordat er elke drie maanden geld vrij komt, is het een laagdrempelige manier om iets anders te doen met je spaargeld en meer rente te ontvangen. Hierdoor heb je altijd cash als blijkt dat je opeens een nieuwe wasmachine moet kopen, omdat de oude stuk is.

In de praktijk

Je kunt het zien als een mooie tussenstap tussen beleggen en je geld op je spaarrekening laten staan. Zelf heb ik een mooie mix: een deel van mijn spaargeld zit in beleggingen, een deel zit in een depositoladder en een klein deel staat op mijn spaarrekening zodat ik altijd toegang heb tot geld en ik mijn risico een beetje spreid.

Waar kun je depositoladders maken?

Je kunt op veel websites deposito’s afsluiten, echter is het aan te raden om te checken of het bedrijf een bankgarantie heeft, zodat – als de bank failliet gaat – je onder het bankgarantiestelsel tot €100.000,- euro valt.

Zelf zit ik bij LeasePlanBank en hij NIBC Direct. Amsterdam Trade Bank is overigens ook een optie.


Disclaimer: dit artikel is gebaseerd op eigen ervaringen en bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel specialist, maar deel mijn eigen kennis rondom financiële producten.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
5 tips voor het promoten van een online cursus
Steeds meer ondernemers lanceren een eigen online cursus. En dat is niet voor niets: een online cursus is een ideaal schaalbaar verdienmodel. Of je nu...
2 jaar fulltime ondernemer
De tijd vliegt als je plezier hebt wordt ook wel gezegd. Ondertussen is het alweer ruim twee jaar geleden dat ik de deur als online...
Digitale producten verkopen? 5 voordelen
De laatste jaren zijn steeds meer ondernemers digitale producten gaan verkopen. De reden dat veel mensen zich steeds vaker richten op kennisproducten, is het feit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF