ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Financieel jaaroverzicht

2021 was financieel een goed jaar. Ik behaalde mijn hoogste omzet en hoogste winst ooit en mijn beleggingsportfolio groeide flink aangezien ik elke maand een fijn bedrag kon overmaken. Ook bereikte ik de 20K grens op mijn pensioenbeleggingsrekening. Maar naast al deze mooie stappen, waren er ook veel meer kosten. Kosten zoals de dubbele woonlasten omdat ik in Barcelona woon en gaf ik een fortuin uit aan vliegtickets. Nieuwsgierig naar mijn financieel jaaroverzicht van 2021? Lees dan snel verder!

Een jaar met pieken en dalen

Voordat we in de cijfers duiken, wil ik eerst nog wat meer delen over mijn 2021. Het was een fantastisch jaar op veel vlakken, maar het was ook een jaar met veel uitdagingen en momenten dat ik over mijn eigen grens ben heen gegaan. Ik schreef er een Instagram post over.

Droom achterna

Het absolute hoogtepunt was toch wel het moment dat ik in april 2021 mijn koffers pakte om voor onbepaalde tijd naar Barcelona te vertrekken. Wonen en werken vanuit het buitenland was een hele grote droom. Ik was dan ook mega blij dat het eindelijk zo ver was. Ik ging eindelijk mijn droom achterna. Maar dit avontuur was ook bitterzoet. Mijn vriend bleef achter in Nederland. En hoewel dat vaak prima is, is het soms ook ontzettend stom om een lange afstandsrelatie te hebben.

Financieel jaaroverzicht
Financieel jaaroverzicht

De andere kant van de medaille

Vorig jaar heb ik mooie reizen gemaakt vanuit Barcelona en heel veel mooie herinneringen gemaakt met alle fijne mensen om mij heen, maar het was soms ook simpelweg zwaar. Zwaar om altijd aan te staan in een stad die nooit slaapt (en ik soms helemaal GEK wordt van het lawaai op straat) en waar je sociale leven continu op een hoogniveau doorloopt. Ook had ik te maken met ongemakken zoals kakkerlakken in mijn appartement, extreme hitte en weinig slaap. Weinig slaap door mijn drukke sociale leven, de hitte, maar vooral door de plek waar ik woon: hartje centrum Barcelona. Daarnaast was het samenwonen met een vriendinnetje ook best weer even wennen als je gewend bent om samen te wonen met je vriend.

Starten bij ABN AMRO

In augustus kwam er een geweldige kans op mijn pad: een interim opdracht bij ABN AMRO binnen het pensioendomein. Hoe vet is dat?! Echter was ik in juli al begonnen bij The Adecco Group waardoor ik de maanden augustus, september en oktober maar liefst 55(!) declarabele uren had. En daarnaast had ik nog kleinere opdrachten. Dat resulteerde in een torenhoge omzet, maar ik werkte mij letterlijk zeven slagen in de rondte. Ik ging over mijn eigen grenzen heen.

Het roer om

In 2022 besloot om al mijn kleine opdrachten vaarwel te zeggen. Dat betekent dat ik op dit moment enkel 32 uur werk als interimmer voor ABN AMRO en dat ik de rest van de tijd besteed aan mijn leven in Barcelona, Ondernemen als een baas en zelfontwikkeling. En misschien – als ik er ruimte voor heb – een nieuw eigen project.

Wat was 2021 financieel gezien voor een jaar?

2021 was financieel gezien een heel goed jaar. Ik draaide een omzet van meer dan ton, mijn winst was daarentegen ook hoog en ik kon – mede doordat ik een financieel goed jaar had – veel geld overmaken naar mijn beleggingsrekening waardoor mijn vermogen lekker doorgroeide. Daarnaast is het appartement dat ik in 2018 samen met mijn vriend kocht ook alleen maar meer waard geworden.

Wat waren dan de daadwerkelijke cijfers?

Om een beetje een idee te krijgen hoe mijn financieel jaaroverzicht van 2021 eruit ziet, vind je hieronder eerst een overzicht van de kosten die ik had en vervolgens een overzicht van de inkomsten.

  • Privé gaf ik ruim €25K uit aan vaste lasten, leuke dingen doen zoals uiteten en vakantie, zorgverzekering etc.
  • Zakelijk gaf ik ruim €20K uit aan o.a. een businesscoach, mijn freelancer, cursussen en trainingen en de vaste kosten zoals mijn coworkingspace, hosting etc.
  • Ik draaide een omzet van ruim €100.000,- bruto (daar moeten de kosten nog vanaf en over het resterende bedrag betaal ik nog belasting) en betaalde mijzelf €19,5K uit aan salaris netto. Dat is gemiddeld zo’n €1.625,- netto per maand.
  • Mijn beleggingsportfolio groeide met zo’n 183,7%. Grotendeels doordat ik elke maand structureel geld overmaakte en deels doordat ik rendement behaald heb.

Wat waren de grootste kostenposten in 2021?

Elke maand houd ik heel strak bij wat mijn uitgaven zijn per maand en waar het geld naar toe gaat in mijn kasboekje. Een grote kostenpost zijn mijn dubbele woonlasten (huur in Barcelona en hypotheek in Nederland), maar ook de vliegtickets om op en neer te reizen naar Nederland. Om je een beetje een idee te geven waar ik het afgelopen jaar die 25K aan uitgegeven heb op privé gebied, kon een overzicht van de gemiddelde kosten per kostenpost natuurlijk niet ontbreken uit die financieel jaaroverzicht.

Uitgaven privé 2021Gemiddelde kosten per maand
Eten & drinken buiten de deur€162,06
Vaste lasten€1200,50
Telefoon€16,13
Zorgkosten€164,66
Sporten€13,10
Beauty€21,78
Prive verzekering€4,80
Reizen€213,66
Overig€36,35
Bankkosten€2,49
Kleding, schoenen en sieraden€78,77
Toegangskaartjes€11,99
Drogisterij€9,30
Cadeaus€58,08
Goede doelen€0,87
Wonen€43,67
Boodschappen (privé) €90,59

Conclusie

2021 was financieel gezien een goed jaar, dat zie je ook terug in het financieel jaaroverzicht. Maar het had een nog beter jaar kunnen zijn als ik niet in Barcelona had gewoond en geen dubbele woonlasten had gehad. Maar ik moet niet vergeten dat ik op dit moment mijn droom (wonen en werken vanuit het buitenland) aan het vervullen ben. Dat is minstens zo belangrijk. En dat het wat meer geld kost dan in wanneer in enkel in Nederland woon, neem ik voor lief. Ik ben onwijs dankbaar voor alle fijne herinneringen die ik het afgelopen jaar gemaakt heb.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Creditcards vergelijken: waar moet je op letten?
Een creditcard, zelf kan ik er niet zonder. Als parttime digital nomad reis ik veel. En als je veel reist, heb je al snel een...
Besparen op verzekeringen: zo pak je het aan
De kans is groot dat er elke maand een fors bedrag afgeschreven wordt voor alle verzekeringen die je afgesloten hebt. Een verzekering voor je auto,...
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF