ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

De financiële voordelen van investeren in je bedrijf

Investeren in je bedrijf kent vele voordelen. Het is goed voor de groei van je bedrijf, maar daarnaast kent het ook verschillende financiële voordelen. Hoe kom je in aanmerking voor deze financiële voordelen? Dat lees je hieronder.

Verschillende ondernemers vinden het eng om in hun bedrijf te investeren. Maar het blijft wel van belang dat de onderneming zich blijft ontwikkelen. En dan wel om deze vijf redenen, maar naast die redenen brengt het nog meer voordelen met zich mee.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, of ook wel de KIA, is een aftrekpost voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Hierbij is het wel van belang dat het bedrijfsmiddel boven de €450,- ligt. Je kunt hierbij denken aan investeringen zoals en nieuwe laptop, de inrichting van je kantoor, gereedschappen etc. 

Zodra het totaal van je investeringen in een boekjaar boven de €2.400,- liggen heb je al recht op dit belastingvoordeel. Het totaal van de investeringen mag ook niet boven de €323.544,- liggen, dan wordt het namelijk niet meer als kleinschalig gezien. Op hoeveel voordeel jij recht hebt, vind je in dit schema.

Het is handig om per boekjaar te bekijken wat je nodig hebt aan bedrijfsmiddelen. Zo kan het namelijk belastingtechnisch een stuk voordeliger zijn om je investeringen bij elkaar te sparen in een boekjaar om voor de KIA in aanmerking te komen. Bijvoorbeeld, je hebt nu een nieuwe iPhone nodig, dan zit je aan een investering van ongeveer €1000,- het kan dan slim zijn om er ook direct een nieuwe MacBook bij te kopen in plaats dit het jaar erop te doen.

*Naast de KIA zijn er nog twee andere investeringsaftrekken, maar daar ga ik in dit artikel niet verder op in.

Lagere winst

Een investering wordt gezien als kosten en kosten die mag je natuurlijk aftrekken van je omzet. Dat betekent dat indien je gaat investeren in je bedrijf, je automatisch minder belasting hoeft te betalen. De winst van de onderneming wordt minder en wij betalen enkel inkomstenbelasting over de winst die de onderneming maakt.

Investeringen die onder de investeringsaftrek vallen worden afgeschreven. Dit houdt in dat de kosten niet in één keer van de winst afgetrokken mogen worden, maar verspreidt over een aantal jaar. Dit geldt bijvoorbeeld niet voor de cursussen die je volgt of andere investeringen die je hebt gedaan waarvoor geen investeringsaftrek voor geldt.

Let hierbij wel op, de winst van de onderneming is jouw inkomen. Het is aantrekkelijk om geen belasting te betalen, maar het is ook handig als jij de hypotheek/huur en de andere privé vaste lasten kunt betalen. Spendeer dus niet de volledige winst aan het beter maken van je bedrijf.

Meer omzet

Natuurlijk is het hele doel van investeringen dat de onderneming gaat groeien. Het gevolg van een onderneming die groter wordt is dat er meer omzet is. Meer omzet betekent dat jij meer met je onderneming verdient. Als de investeringen die je gedaan hebt goed uitpakken, heeft dat tot gevolg dat jij meer omzet draait en meer omzet zorgt ervoor dat jij nog meer kan investeren om nog meer te groeien. Uiteindelijk is het een mooie visuele cirkel die ervoor zorgt dat jouw bedrijf beter en beter wordt.

Minder belasting

Zowel de KIA als de hogere kosten zorgen er uiteindelijk voor dat jij als ondernemer minder belasting hoeft te betalen. Naast dat jouw onderneming groeit van het doen van investeringen, heeft het dus ook financiële voordelen. Wel is het de bedoeling dat je meer omzet maakt van een investering, zoals hierboven beschreven, dus het kan zijn dat jouw belastingaanslag wel hoger is dan het jaar ervoor. Maar dat is juist een positief teken, hoe meer belasting jij mag betalen, hoe meer winst jouw onderneming maakt.

Waar wacht jij nog op? Start direct met investeren in jouw onderneming.


Emma is influencer, blogger en helpt ambitieuze meiden met hun boekhouding. Op haar blog AmbitiEmma.com inspireert zij ambitieuze meiden met haar artikelen. Daarnaast helpt zij met Emma’s Tax Law (emmastaxlaw.nl) ondernemers met hun belastingaangiften en boekhouding. 

Deel deze blog:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF