ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Fouten maken als ondernemer

Toen ik eind 2018 besloot om fulltime als freelancer te gaan werken, had ik daar een aantal redenen voor. Zo wilde ik meer vrijheid, meer geld verdienen en onder andere alleen nog maar werken voor klanten waar ik oprecht blij van werd. Dit leek heel realistisch, maar in de praktijk was het toch iets lastiger. Daarom deel ik mijn fouten. Fouten die ik maakte als ondernemer met het doel dat jij die fouten niet maakt. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Ondernemen is vrijheid

Vrijheid is voor mij onwijs belangrijk. Ik wil mij nergens aan vastbinden en elk moment mijn koffers kunnen pakken en vertrekken naar een zonnig oord. Of last-minute besluiten om een weekje naar de bergen in Oostenrijk te gaan. Dat is vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil.

Dag 9 tot 5 mentaliteit

Klikt idyllisch, nietwaar? Toch is dit iets wat ik de afgelopen 1,5 jaar vrijwel niet heb gedaan. Op mijn 3,5 maand wonen en werken als digital nomad in Barcelona na. Ik besloot te gaan interimmen. Oftewel: ik werkte 32 uur per week voor een opdrachtgever op kantoor van 9 tot 5. Geen vrijheid en je was ‘verplicht’ mee te draaien in het werk ritme. Een fout wil ik het niet echt noemen, want het heeft mij veel opgeleverd, maar uiteindelijk heb ik wel ingezien dat ik dit nu niet wil. Misschien krabbel ik terug over een jaar. Wie weet. Maar nu kies ik ervoor om mij ergens anders op te focussen.

Kosten- en baten analyse

Het interimmen heeft mij geen windeieren gelegd, want naast het feit dat ik onwijs veel geleerd heb, veel mensen heb mogen toevoegen aan mijn netwerk, heeft er ook voor gezorgd dat ik ruim een ton omzet draaide in één jaar tijd. Het was niet de leukste tijd van het ondernemen, want ik werkte kei- en keihard, maar nu heb ik wel een fijne financiële buffer.

Keuzes vanuit je hart

Een fout die ondernemers vaak maken is het maken van keuzes vanuit hun hoofd, in plaats van hun hart. Interimmen was een keuze die ik maakte vanuit mijn hoofd. Want ja: eerlijk is eerlijk lekker cashen is het wel. En je bent heel veel uren declarabel. Iets wat knap lastig is als je voor jezelf werkt.

Toch merkte ik dat het niet helemaal bij mij paste. Ik wilde iets doen waar ik écht gelukkig van werd. Focussen op mijn eigen projecten. Nog geen vetpot, maar ik ben ervan overtuigd dat ik hiermee in de toekomst veel geld mee kan verdienen.

Werk aannemen dat je niet leuk vindt

Fouten maken als ondernemer. Het gebeurt dagelijks, maar je leert ervan. Iedere keer weer opnieuw. Net zoals ‘ja’ zeggen tegen iets wat je eigenlijk niet wilt. Recent nog zei ik ‘ja’ tegen een copywriting opdracht, terwijl ik dat normaal helemaal niet meer doe. Spijt had ik ervan. Want wat kostte het veel tijd, moeite en energie. Na een maand is de samenwerking (pilot) stopgezet. Wederom een inzicht dat keuzes maken met je hart zo belangrijk is!

Geld als doel zien

Een andere fout die ondernemers vaak maken, is heel veel opdrachten aannemen met als doel zoveel mogelijk geld verdienen. Om er vervolgens achter te komen dat je of de opdracht helemaal niet leuk vindt, het helemaal niet aansluit bij je core business of dat je er simpelweg geen tijd voor hebt en je jezelf in allerlei bochten moet wringen om de deadline te halen wat impact kan hebben op het resultaat.

Geen duidelijke afspraken

Fouten die ondernemers bijna altijd maken: ze maken geen duidelijke afspraken. Voor je ergens aan begint, is het onwijs belangrijk dat je alles zwart op wit zet. De prijsafspraken, de omschrijving van de opdracht, het aantal feedback rondes en ga maar door. Als je dit niet doet, ga je geheid een keer gedoe krijgen en daar heb je als ondernemer écht geen zin in!

>> Stappenplan als je gaat starten met ondernemen

Hoe doe je het dan wel goed als ondernemer?

Telkens als er een nieuwe opdrachtgever om de hoek komt kijken, zijn er drie vragen die je aan jezelf moet stellen:

  • Word ik er oprecht blij van?
  • Is het goed voor mijn klant portfolio?
  • Levert het genoeg geld op?

Als je op minimaal twee van de drie vragen ‘ja’ kan beantwoorden, dan zit het vaak wel goed. Bij een opdracht die je iets minder leuk lijkt, maar wel goed is voor je portfolio en je veel geld oplevert, is het een overweging om daar alsnog mee in zee te gaan. Maar let wel op dat je dichtbij jezelf blijft en probeert zoveel mogelijk te werken voor leuke klanten, werk doet waar je blij van wordt en dat het genoeg oplevert. Dat is per slot van rekening de reden dat je als ondernemer bent begonnen.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

Eén reactie

  1. Fijn dat je hier altijd zo open over bent! Vind het altijd interessant om te lezen hoe ondernemers het nou écht vergaat. 😉 Het leven (als ondernemer) is wat dat betreft echt één grote leerschool en denk dat dat ook wel blijft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF