ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Geld sparen? 5 handige spaartips

Geld sparen: voor de een is het een makkie, voor de ander is het een uitdaging. Maar het is wel belangrijk om geld te sparen en een financiële buffer te hebben. Zowel privé als ondernemer of freelancer. Maar hoe kun je elke maand geld sparen en hoe creëer je spaardoelen waar je net wat beter je best voor doet? Hieronder vind je 5 handige spaartips.

Ervaar financiële rust

Om (meer) geld te kunnen sparen, is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wáárom je meer geld wilt sparen. Is dat omdat je op dit moment geen financiële buffer hebt of omdat je financiële buffer te laag is?

Wat is jouw noodzaak?

Door te onderzoeken wat de reden is en waarom je vandaag nog aan de slag moet met sparen, creëer je noodzaak. En die noodzaak gaat je helpen om meer te sparen. Wat ook kan helpen om meer geld te sparen, is door te visualiseren hoe het is als je straks een financiële buffer hebt waar je op zijn minst drie, vier of misschien wel zes maanden mee vooruit kan. Wat voor een gevoel roept dat bij je op? Hoe is het om financiële rust te ervaren?

Om te zorgen dat je dit gevoel ook écht gaat ervaren en elke maand geld te sparen, deel ik 5 handige spaartips.

1. Creëer inzicht in je financiën

Als je niet weet wat er uitgaat, heb je geen grip op je financiën en wordt het ook veel lastiger om geld te sparen. De eerste stap om geld te sparen is dat ook: creëer inzicht. Login bij je bank en schrijf alle uitgaven van de afgelopen maand op en categoriseer ze vervolgens.

Wat valt erop? Waar geef je (te)veel geld aan uit? En waar kun je op besparen? Ik houd elke maand een kasboekje bij, zodat ik precies weet waar al mijn geld naar toe gaat.

2. Bespaar op je vaste- en variabele kosten

Zodra je inzicht hebt in je financiën, is de volgende stap om aan de hand van de analyse die je gemaakt hebt, te gaan kijken waar je op kunt besparen. Om meer geld te kunnen sparen, moet je wel weten waar je te veel geld aan uitgeeft.

Ik ben ervan overtuigd dat je áltijd geld kunt besparen. Elke maand. Misschien heb je wel een te dure verzekering of is de verzekering zelfs overbodig geworden. Of is het slim om over te stappen van energiemaatschappij, autoverzekering of internetprovider. En misschien heb je abonnementen of andere maandelijkse kosten voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt. Als je geld wilt sparen, is dit een hele belangrijke spaartip: durf heel kritisch naar je uitgaven te kijken en start vandaag al met besparen.

Krijg Grip op je financiën

3. Maak een spaarplan en creëer spaardoelen

Geld sparen klinkt misschien saai of ingewikkeld, maar dat is het helemaal niet. Sparen (en misschien later wel investeren) is een hele goede langetermijnstrategie. Die nieuwe broek of drie keer per week eten laten bezorgen, zorgt ervoor dat je heel even heel blij bent, maar daarna ben je het alweer bijna vergeten. Dat zijn voorbeelden van uitgaven die je op de korte termijn blij maken, maar waar je op de lange termijn geen profijt van hebt. Dit betekent niet dat je nu geen geld meer mag uitgeven aan een nieuwe outfit of een broodje on the go, maar het is belangrijk dat je bewust gaat nadenken over je geld.

Aan de slag

Zorgen dat je straks een fijne spaarbuffer opgebouwd hebt? Dan is het slim om een spaarplan te maken met waarin je voor jezelf bepaald hoeveel je wilt sparen, wat je spaardoelen worden en op welke termijn je die spaardoelen behaald wilt hebben.

4. Werk aan een positieve money mindset

Als je wilt sparen, is het belangrijk dat je een positieve money mindset hebt. Wanneer je telkens negatief bent over geld, lukt het je ook niet om geld te sparen en gaan deze spaartips je ook niet helpen.

Handige tips

Om te zorgen dat je werkt aan een positieve money mindset, is het belangrijk om alle negatieve gedachtes rondom geld en rijkdom op te schrijven en te zorgen dat je ze omvormt tot positieve gedachtes. Heb je het gevoel dat sparen niet gaat lukken? Of dat je toch niet rijk gaat worden? Met zo’n instelling gaat het je inderdaad niet lukken. Werk aan een positieve money mindset door je te omringen met gelijkgestemden, boeken te lezen over money mindset en podcasts over geld te beluisteren.

5. Spaar elke maand automatisch

Om te zorgen dat je meer geld kunt sparen, is het slim om elke maand automatisch te sparen. Zodra je salaris binnenkomt, maak je automatisch een deel over naar je spaarrekening. Dit bedrag verdeel je vervolgens weer over je diverse spaardoelen.

Op die manier voorkom je dat je aan het eind van de maand opeens denkt: “Shit! Ik wilde geld sparen, maar al het geld is al op…”. Eerst sparen en het geld dat dan overblijft, kun je opmaken. 😉

Tip: kijk waar je de hoogste spaarrente krijgt

Als je geld gaat sparen wil je natuurlijk wel dat je de hoogste spaarrente krijgt. Bij bunq krijg je 2,46% rente. Je kan gratis een spaarrekening openen waardoor het extra verleidelijk wordt om je spaargeld te verplaatsen.

Liever je spaargeld tijdelijk vastzetten in ruil voor een hogere rente? Dan is deposito sparen interessant. De hoogte van de huidige spaarrente voor deposito sparen kun je vinden op de website van Raisin.

Conclusie

Je kunt op allerlei manieren geld sparen. Het vergt discipline, je moet kritisch durven te kijken naar je uitgaven en je langetermijnstrategie voor ogen hebben. Zo zorg je ervoor dat je een fijne financiële buffer opbouwt en uiteindelijk zelfs financiële rust ervaart en geld investeert in bijvoorbeeld beleggingen.

Om meer grip te krijgen op je financiën, heb ik een e-book Krijg grip op je financiën ontwikkeld waarin ik je stap voor stap ga helpen om meer beter te worden met geld.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF