ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Geld sparen? 5 handige spaartips

Geld sparen: voor de een is het een makkie, voor de ander is het een uitdaging. Maar het is wel belangrijk om geld te sparen en een financiële buffer te hebben. Zowel privé als ondernemer of freelancer. Maar hoe kun je elke maand geld sparen en hoe creëer je spaardoelen waar je net wat beter je best voor doet? Hieronder vind je 5 handige spaartips.

Ervaar financiële rust

Om (meer) geld te kunnen sparen, is het belangrijk om voor jezelf te ontdekken wáárom je meer geld wilt sparen. Is dat omdat je op dit moment geen financiële buffer hebt of omdat je financiële buffer te laag is?

Door te onderzoeken wat de reden is en waarom je vandaag nog aan de slag moet met sparen, creëer je noodzaak. En die noodzaak gaat je helpen om beter te worden in sparen. Wat ook kan helpen om meer geld te sparen, is door te visualiseren hoe het is als je straks een financiële buffer hebt waar je op zijn minst drie, vier of misschien wel zes maanden mee vooruit kan. Wat voor een gevoel roept dat bij je op? Hoe is het om financiële rust te ervaren?

Om te zorgen dat je dit gevoel ook écht gaat ervaren en elke maand geld te sparen, deel ik 5 handige spaartips.

1. Creëer inzicht in je financiën

Als je niet weet wat er uitgaat, heb je geen grip op je financiën en wordt het ook veel lastiger om geld te sparen. De eerste stap om geld te sparen is dat ook: creëer inzicht. Login bij je bank en schrijf alle uitgaven van de afgelopen maand op en categoriseer ze vervolgens.

Wat valt erop? Waar geef je (te)veel geld aan uit? En waar kun je op besparen? Ik houd elke maand een kasboekje bij, zodat ik precies weet waar al mijn geld naar toe gaat.

2. Bespaar op je vaste- en variabele kosten

Zodra je inzicht hebt in je financiën, is de volgende stap om aan de hand van de analyse die je gemaakt hebt, te gaan kijken waar je op kunt besparen. Om meer geld te kunnen sparen, moet je wel weten waar je te veel geld aan uitgeeft.

Ik ben ervan overtuigd dat je áltijd geld kunt besparen. Elke maand. Misschien heb je wel een te dure verzekering of is de verzekering zelfs overbodig geworden. Of is het slim om over te stappen van energiemaatschappij, autoverzekering of internetprovider. En misschien heb je abonnementen of andere maandelijkse kosten voor iets wat je niet of nauwelijks gebruikt. Als je geld wilt sparen, is dit een hele belangrijke spaartip: durf heel kritisch naar je uitgaven te kijken en start vandaag al met besparen.

Krijg Grip op je financiën

3. Ga aan de slag met spaardoelen

Geld sparen klinkt misschien saai, maar dat is het helemaal niet. Sparen (en misschien later wel investeren) is een hele goede langetermijnstrategie. Die nieuwe broek of drie keer per week eten laten bezorgen, zorgt ervoor dat je heel even heel blij bent, maar daarna ben je het alweer bijna vergeten. Dat zijn voorbeelden van uitgaven die je op de korte termijn blij maken, maar waar je op de lange termijn geen profijt van hebt. Dit betekent niet dat je nu geen geld meer mag uitgeven aan een nieuwe outfit of een broodje on the go, maar het is belangrijk dat je bewust gaat nadenken over je geld.

Bij bijna elke bank is het mogelijk om spaardoelen aan te maken. Zodra je ingelogt bent, kun je bij je spaarrekening meerdere spaardoelen aanmaken. Je kunt deze spaardoelen vervolgens verbergen, zodat je ze niet ziet en niet in de verleiding komt om geld van je spaarrekening te halen.

Als je een bankaccount hebt bij de ING kun je overigens ook ING rentepunten sparen. Dat gaat automatisch als je daar een bankaccount hebt. Voor elke transactie of een bepaald spaarsaldo, krijg je rentepunten. Hoe de ING rentepunten precies werken, lees je in dit artikel. Maar met deze punten krijg je verrassend veel voordeel. 😉

Maak het leuk voor jezelf!

Om te zorgen dat je van sparen een feestje maakt, werkt het goed als je aan de slag gaat met concrete spaardoelen. Oftewel: maak voor jezelf duidelijk waar je voor wilt sparen (zie het als een spaarplan), wanneer je het bedrag bij elkaar wilt hebben en waar je voor spaart.

  • Spaardoel: onvoorziene uitgaven (voor het geval dat je auto of wasmachine stuk gaat)
    • Hoogte spaarbedrag: €5.000,-
      • Wanneer spaardoel behaald: 31-1-2022

4. Werk aan een positieve money mindset

Als je wilt sparen, is het belangrijk dat je een positieve money mindset hebt. Wanneer je telkens negatief bent over geld, lukt het je ook niet om geld te sparen en gaan deze spaartips je ook niet helpen.

Om te zorgen dat je werkt aan een positieve money mindset, is het belangrijk om alle negatieve gedachtes rondom geld en rijkdom op te schrijven en te zorgen dat je ze omvormt tot positieve gedachtes. Heb je het gevoel dat sparen niet gaat lukken? Of dat je toch niet rijk gaat worden? Met zo’n instelling gaat het je inderdaad niet lukken. Werk aan een positieve money mindset door je te omringen met gelijkgestemden, boeken te lezen over money mindset (waaronder you’re a badass at making money) en podcasts over geld te beluisteren.

5. Spaar elke maand automatisch

Om te zorgen dat je meer geld kunt sparen, is het slim om elke maand automatisch te sparen. Zodra je salaris binnenkomt, maak je automatisch een deel over naar je spaarrekening. Dit bedrag verdeel je vervolgens weer over je diverse spaardoelen.

Op die manier voorkom je dat je aan het eind van de maand opeens denkt: “Shit! Ik wilde geld sparen, maar al het geld is al op…”. Eerst sparen en het geld dat dan overblijft, kun je opmaken. 😉

Conclusie

Je kunt op allerlei manieren geld sparen. Het vergt discipline, je moet kritisch durven te kijken naar je uitgaven en je langetermijnstrategie voor ogen hebben. Zo zorg je ervoor dat je een fijne financiële buffer opbouwt en uiteindelijk zelfs financiële rust ervaart en geld investeert in bijvoorbeeld beleggingen.

Om meer grip te krijgen op je financiën, heb ik een gratis e-book ontwikkeld waarin ik je stap voor stap ga helpen om meer beter te worden met geld. Het e-book is tijdelijk gratis. Tot 1 april kun je hem downloaden. Dit wil je niet missen! 😉 Al meer dan 175(!) mensen hebben het e-book gedownload.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF