ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

13 gewoontes van succesvolle ondernemers

Succesvolle ondernemers hebben allerlei gewoontes. Je wordt immers die niet zomaar een succesvolle ondernemer. Wel zijn er een aantal gewoontes die je verdacht vaak terugziet komen bij ondernemers die successen boeken. Welke gewoontes dat zijn, lees je hieronder.

1. Ze hebben een businesscoach of mentor

Nummer één reden waarom sommige ondernemers zo succesvol zijn, komt omdat ze een businesscoach hebben of een mentor die ze helpt om oude patronen te doorbreken, uit hun eigen tunnelvisie stappen, kritische vragen stelt en helpt bij het uitrollen van een nieuw bedrijf of optimaliseren van het huidige bedrijf.

2. Persoonlijke ontwikkeling is key

Een andere gewoonte van succesvolle ondernemers is dat ze persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk vinden. Ze lezen elke maand minimaal twee boeken, volgen regelmatig online cursussen en bezoeken vaak andere, interessante seminars om hun kennis te vergroten.

Daarnaast hebben ze een ijzersterke money mindset, leiderschapskwaliteiten en kennen ze zich zelf maar al te goed.

3. Ze zijn vastberaden

Deze gewoontes van succesvolle ondernemers zijn heel typerend: ze zijn vastberaden en weten éxact wat ze willen bereiken en wat ze moeten doen om dat doel te behalen. Daarnaast: als ze een bepaald doel voor ogen hebben, wijken ze niet van het doel af totdat ze het behaald hebben. Ook hebben ze altijd een ijzersterke focus.

4. Durven kwetsbaar te zijn

Nu denk je misschien: wat heeft dit te maken met succesvolle ondernemen? Nou, heel erg veel. Een gewoonte die je veel ziet bij succesvolle ondernemers, is dat ze zich kwetsbaar open durven te stellen en daardoor ook open staan voor feedback, grote veranderingen aan durven te brengen als dat nodig is om zo de beste versie van zichzelf te worden.

5. De doelen zijn altijd kraakhelder

Zonder concrete doelen, weet je niet wat je koers is. Een eigenschap die elke succesvolle ondernemer heeft, is dan ook dat ze mega goed zijn in het opstellen van doelen, dat hun doelen heel concreet zijn en daardoor precies weten welke richting ze op gaan.

Successen boeken als ondernemer

6. Ze hebben meerdere inkomstenbronnen

Niets is zo vervelend als blijkt dat je bedrijf van de een op andere dag stil komt te liggen (denk maar bijvoorbeeld aan de reissector in tijden van corona). Daar hebben veel succesvolle ondernemers geen zin in. Kenmerkend is dan ook dat ze meerdere inkomstenbronnen hebben, zodat er altijd geld binnenkomt, ook als een bedrijf tijdelijk minder- of zelfs geen geld oplevert.

Een paar voorbeelden van meerdere inkomstenbronnen zijn; dividend dat je uitgekeerd krijgt van je beleggingen, advertentie inkomsten van websites of de verkoop van digitale producten.

7. Omringen met like-minded people

Om een succesvolle ondernemer te worden, moet je je omringen met andere succesvolle ondernemers. Je kunt jezelf optrekken aan deze mensen en daardoor veel van ze leren. Daarnaast is het heel waardevol om je te omringen met andere ondernemers die dezelfde (groei)mindset hebben.

8. Vroeg opstaan is een eitje

Een gewoonte die je veel terugziet bij succesvolle ondernemers, is dat ze allemaal vroeg opstaan. Elke ochtend beginnen ze heel vroeg met werken, zodat ze de eerste uren niet gestoord worden door mails, collega’s of telefoontjes. Hierdoor kunnen ze de eerste uren van de dag met een keiharde focus werken.

9. Durven risco’s te nemen

Ondernemen is soms ook gewoon een spelletje: je moet soms risico’s durven te nemen. De ene keer gaat het goed, de andere keer pakt het minder goed uit. Ook dat hoort bij het ondernemerschap. Voor twijfel konten is er geen ruimte, je moet snel beslissingen durven te maken ook als er een bepaald risico aan verbonden is.

10. Positieve mindset

Succesvolle ondernemers die altijd negatief zijn, kom je eigenlijk nooit tegen. Het creëren van een positieve mindset is enorm belangrijk. Heb je een dag waarop je alleen maar tegenslagen hebt of heb je het gevoel dat je niets nuttigs hebt gedaan vandaag? Ga dan bij jezelf na wat je wél gedaan hebt en wat er wél positief was.

Succesvolle ondernemers zijn in staat om hun mindset telkens te veranderen naar een positieve mindset en daarnaast staan ze over het algemeen positief in het leven.

11. Staan open voor feedback

Andere gewoontes van succesvolle ondernemers, zijn dat ze altijd open staan voor opbouwende feedback, zodat ze daar beter van kunnen worden. Er zijn altijd verbeterpunten en succesvolle ondernemers gaan graag aan de slag met deze punten om nog beter te worden in datgene wat ze al doen.

12. Tijd is geld

Succesvolle ondernemers verspillen geen tijd. Dit betekent dat ze heel kritisch zijn of ze hun tijd wel willen spenderen aan een bepaalde vergadering, bijeenkomst of mails. Dat is ook de reden dat succesvolle ondernemers veel taken uitbesteden (administratie, agendabeheer, presentaties maken etc.), zodat ze meer tijd hebben om datgene te doen waar ze heel goed in zijn en energie van krijgen.

13. Ze gaan altijd door

Ondernemen is 10 keer vallen en 11 keer opstaan. Het is niet altijd een feestje. Soms is ondernemen ook gewoon keihard werken om brandjes te blussen, klanten tevreden te houden en te zorgen dat er aan het eind van de maand wel genoeg omzet binnenkomt. Af en toe krijg je als ondernemer een shitload aan negatieve kritiek over je heen gegooid en ben jijzelf de enige die gelooft in je product of dienst.

Opgeven is geen optie

Een gewoonte die álle succesvolle ondernemers, maar ook miljonairs hebben: ze geven nóóit op. Opgeven is geen optie. Ze gaan door het vuur, bedenken tientallen andere manieren of opties om te zorgen dat het wél een succes wordt en ze gaan – hoe dan ook – altijd door. En deze gewoonte is misschien wel de allerbelangrijkste eigenschap om überhaupt succes te boeken in je leven. Ik weet dat Ondernemen als een baas een succes gaat worden en ik ga niet stoppen totdat ik dat doel bereik heb.

Conclusie

De gewoontes van succesvolle ondernemers zijn eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld of moeilijk, maar vergt wel een sterke discipline. Je moet bereid zijn om door het uiterste te gaan en daar heeft niet iedereen zin in.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF