ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe ontdek je wat je passie is?

Je passie ontdekken dat willen veel mensen, want zodra je gevonden hebt wat je écht leuk vindt om te doen, waar je talent voor hebt en waar je veel energie van krijgt, dan wordt werken opeens een stuk minder zwaar. Maar hoe ontdek je wat je passie is? Kijk snel verder!

Waar krijg je energie van?

Het allerbelangrijkste is om te ontdekken waar je energie van krijgt. Van welke soorten werkzaamheden gaat je hart sneller kloppen? Vind je het leuk om mensen te helpen of juist complexe oplossingen te bedenken of in de data te duiken?

Pak een kop koffie en een vel papier en schrijf alles op waar je energie van krijgt. Niet alleen werk gerelateerde zaken, maar ook hobby’s, sporten en social activiteiten.

Wat vind je niet leuk?

Om te ontdekken wat je passie is, is het ook heel erg belangrijk om op te schrijven wat je niet leuk vindt. Waar kijk je altijd tegenop? Wat vind je het minst leuk aan je huidige werkzaamheden? Wat vond je altijd stomme vakken tijdens je studie en wat voor een taken stel je altijd uit?

>> 5 tekenen dat je je baan moet opzeggen

Ga brainstormen

Pak een groot vel en zet op één vel alles wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt en op een ander vel zet je alles waar je een hekel aan hebt en wat je veel energie kost.

Vervolgens ga je brainstormen, dit kun je in je eentje doen of met iemand samen. Het is belangrijk dat je écht de tijd neemt om eens goed na te denken en jezelf af te vragen wat je belangrijk vindt in het leven, wat je leuk vindt en wat niet. Schrijf ook al je normen en waarden op en het gene dat je wilt bereiken (doel) in je leven.

Ga er een paar dagen op uit

Om te ontdekken wat nu echt je passie is, is het heel erg aan te raden om twee dagen (of langer) ergens anders naar toe te gaan waar je uit de dagelijkse sleur gehaald wordt, niet gaat werken, maar tijd hebt om te ontspannen en na te denken. Na te denken wat je écht wilt en waar je gelukkig van wordt. Op die manier creëer je ruimte in je hoofd, zodat je brein aan de slag kan met die informatie die je opgeschreven hebt.

Je hoeft niet naar de andere kant van de wereld te gaan, maar je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een weekendje naar de Veluwe of naar Zeeland te gaan. Vaak heb je simpelweg geen ruimte in je hoofd om er over na te denken met je nu écht wil als je in je dagelijkse sleur zit.

Probeer verschillende banen 

Hoe ontdek je wat je passie is? Door verschillende banen uit te proberen. Mocht het na je weekendje weg nog steeds een grote onduidelijke bende zijn daarboven, kun je er ook voor kiezen om verschillende soorten banen te proberen.

Dit betekent niet dat je in dienst moet, maar dat je bedrijven contacteert met de vraag dat je je aan het oriënteren bent of de werkzaamheden wellicht interessant voor je zijn en dat je graag een dagje wilt meedraaien. Zo ontdek je ook wat je leuk vindt en wat niet. Het is dus een fijne manier om te ontdekken wat je passie is.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Goed personeel werven voor jouw bedrijf? 5 tips
Goed personeel werven is tegenwoordig niet zo eenvoudig. Veel bedrijven schreeuwen om personeel, waardoor de vijver waar je uit kunt vissen niet zo groot is....
Wil je groeien in je vak? Huur een oproepkracht in! 
Als kleine ondernemer wil je doen waar je goed in bent, en andere klusjes liever uitbesteden. Want dan kun je tegelijk groeien én klein blijven!...
Mijn reis naar financiële vrijheid
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF