ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe verdien je geld met een webshop?

Webshops schieten al jaren als paddenstoelen uit de grond, maar ze verdwijnen bijna net zo snel. Het is namelijk zo dat je heel makkelijk een webshop kunt starten, maar in de praktijk is het nog niet zo makkelijk om geld te verdienen met een webshop. Stefanie van Pelt van Mrs e-commerce vertelt hoe je geld kunt verdienen met een webshop.

Het grootste misverstand van het hebben van een webshop

Jaarlijks starten er gemiddeld zo’n 10.000 webshops in Nederland. Veel van deze nieuwe ondernemers hebben grote dromen en verwachten dat wanneer ze hun webshop online zetten de klanten meteen de webshop bezoeken en het geld binnen komt. Het lijkt namelijk van een afstand makkelijk om ‘even een webshop’ te beginnen, maar in de praktijk blijkt dit toch anders te zijn.

Het kost meer moeite dan je denkt

In het eerste jaar stopt 1 op de 5 webshop eigenaren weer met hun webshop en in het tweede jaar is dit nog eens 25%. Dit zijn gigantische aantallen waarvan een groot deel van deze mensen stoppen, omdat het niet gaat zoals ze verwacht hadden. Het kost toch wel meer moeite om aan klanten te komen of er komen toch wel meer kosten bij kijken dan ze dachten, waardoor er vaak geld bij gelegd moet worden. 

Waar je 10 jaar geleden een webshop kon beginnen en eigenlijk vrij snel een vliegende start kon maken, kost het anno nu veel meer moeite om te overleven in de online wereld.

Waar gaat het mis?

Wat er vaak gebeurt is dat bij het starten van een webshop er geen concreet plan bedacht wordt. Het beeld dat het hebben van een webshop leuk en makkelijk is verbloemt eigenlijk de werkelijkheid. Net als met elk ander bedrijf is het belangrijk om vooraf onderzoek te gaan doen naar wat je wilt gaan doen en verkopen:

  • Wie is je ideale klant?
  • Welk product wil je verkopen?
  • Wie is je concurrentie?
  • Hoe kan je jezelf onderscheiden?
  • Wat is je concept?
  • Hoe ga je geld verdienen?
  • Hoe bereik je je klanten. 

Omdat in de praktijk deze stappen veelvuldig worden overgeslagen, zie je dat een hoop ondernemers binnen het eerste jaar al afdruipen. Vaak kopen ze producten in die ze zelf leuk vinden, maar verliezen hun klant of hun concept uit het oog. Denk van te voren goed na hoe je geld kunt verdienen met je webshop.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required




>> Ontdekken of ondernemen bij je past? 5 tips!

Inzetten van online marketing

Wanneer je aan deze groep vraagt hoe ze aan hun klanten willen komen, zal je vooral als antwoord krijgen dat ze wat berichten op social media zullen plaatsen. Wat hier vaak vergeten wordt is dat het aantal likes of volgers op social media niet direct betekent dat je ook verkopen zult hebben. Andere marketing mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het inzetten van SEO, wordt niet over nagedacht of weten ze niet vanaf. En uiteindelijk kost het toch allemaal wel meer tijd en moeite om aan klanten te komen als dat ze gedacht hadden.

Hoe verdien je dan wel geld met een webshop?

Betekent dit dat je als webshop geen geld meer kunt verdienen? Nee, dat is zeker nog wel mogelijk. Je moet jezelf enkel wel bewust zijn dat een webshop keihard werken is. Je koopt niet alleen wat producten in, maar je beheert de webshop, zet de producten online, doet de klantenservice, regelt de marketing, regelt de facturen, regelt de betalingen, pakt de bestellingen in en noem maar op. 

Wees voorbereid

Wanneer jij de droom hebt om een webshop te starten, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Begin bijvoorbeeld eens bij een goed concept. Wanneer je een goed concept hebt, wat staat als een huis en je daarmee weet welke klanten je wilt bereiken, dan is het vele malen makkelijker om je product te vermarkten. Je weet namelijk welke communicatie je moet gebruiken en je weet ook waar je klant naar opzoek is.

Bouw een naam 

Wees je ook heel erg bewust dat het mogelijk even zal duren voor je een naamsbekendheid hebt opgebouwd. Tenzij je een zak met geld hebt die je kunt inzetten voor je marketing, heeft het tijd nodig om een naam op te bouwen en een klanten bestand op te bouwen. Wees vooraf dus realistisch en raak niet te snel ontmoedigd.

Krijg je financiën op orde

Wat ik nog niet verteld had, is dat ook in het derde jaar er veel webshops stoppen. De reden is vaak dat ze het druk krijgen en de webshop niet meer kunnen combineren met hun baan. Je zult misschien nu wel denken: maar dat is toch goed? Ja, alleen in de praktijk houden veel van deze webshops nog te weinig geld over om hun baan op te zeggen.

Vergeet niet te investeren

Begin daarom al vanaf dag 1 met je financiën onder controle te houden. Bekijk eens goed of je verkoop prijzen realistisch zijn en kijk dan niet alleen naar de inkoop – verkoop, maar hou ook je verzendkosten, tijd en verpakkingsmateriaal in gedachten. Je zult in de eerste jaren veel investeren, want je wilt groeien dus je gaat waarschijnlijk steeds meer voorraad inkopen. Probeer ook op dit aspect te letten.

Betaal jezelf salaris

Investeren is goed, maar start al vanaf dag 1 met het gedeeltelijk wegzetten van je inkomsten om een salaris op te bouwen. Nu zal dit de eerste tijd niet veel zijn, maar het aantal procent kan je in de loop der tijd omhoog schroeven. Op deze manier heb je niet na een aantal jaar dat je niet meer uit die spiraal van rekeningen kunt komen, maar heb je juist al een aantal % van de inkomsten voor jezelf gereserveerd. En hoe tof is het om te zeggen dat je jezelf al salaris hebt uitbetaald ook al is het maar €10,-?


Over de auteur

Wil je starten met een webshop? Wees dan goed voorbereid, want naast het concept en je klant zijn er ook nog diverse wetten en regels waar je rekening mee moet houden. Wil je alle informatie hebben voor het starten van een webshop? Bestel dan Stefanie’s boek Hoe start ik een webshop? Zodat jij wel goed voorbereid.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Een bedrijf starten in Nederland
Bij het starten van een bedrijf in Nederland is het kiezen van de juiste juridische structuur een essentiële eerste stap. Er zijn verschillende opties beschikbaar, elk met...
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij...
Iedereen zou een sidehustle moeten hebben: dit is waarom
Als je een saaie baan hebt, zul je vast vaak dagdromen over een leukere baan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF