ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe werkt beleggen?

Steeds meer mensen starten met beleggen. Hierdoor wordt beleggen populairder en zijn er steeds meer brokers op de markt. Maar hoe werkt beleggen? Of nog beter wat moet je weten voordat je begint met beleggen? Dat lees je allemaal hieronder.

Daarom is beleggen populair

Er zijn diverse redenen aan te halen waarom steeds meer mensen beleggen. De spaarrente is op dit moment historisch laag, waardoor het geld op je spaarrekening door inflatie minder waard wordt. Dit is voor veel mensen een trigger om te starten met beleggen. Daarnaast zijn millennials veel meer bezig met investeren en uitzoeken hoe ze de geldmachine aan kunnen zetten. Als laatste heeft de corona crisis veel mensen een zetje in de rug gegeven om te starten met beleggen. Maar voor je kunt beginnen, moet je natuurlijk wel weten hoe beleggen werkt.

Wat is beleggen?

Beleggen is een vorm van investeren met de verwachting dat die investering in de toekomst in de waarde gaat toenemen. Oftewel dat je er een financieel voordeel uit kunt halen.

Je kunt beleggen in aandelen, vastgoed en obligaties. Je accepteert dat je geld tijdelijk minder waard kan worden door bijvoorbeeld een crisis. Doordat beleggen voor de lange termijn is en je alleen geld investeert dat je kunt verliezen, is het niet erg dat je geld minder waard wordt. Uiteraard is het verstandig om je geld te spreiden. Dit kan bijvoorbeeld met ETF’s (exchange-traded fund) ook wel indexfondsen of trackers genoemd.

Waar kun je in investeren?

Om antwoord te geven op de vraag ‘Hoe werkt beleggen?’, is het belangrijk om te weten waar je in kunt investeren. Je kunt beleggen in aandelen, vastgoed, indexfondsen of obligaties. Beleggen in aandelen is het meest voorkomende vorm.

Beleggen in aandelen

Dit betekent dat je voor een deel eigenaar wordt van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, stijgt de koers. Vaak krijg je ook een stukje winstuitkering. Beter bekend als dividend. Dit wordt telkens aan het eind van elk kwartaal uitgekeerd.

Beleggen in indexfondsen

Als je voor spreiding wilt gaan, is het verstandig om te investeren in ETF’s (ook wel bekend als trackers of indexfondsen). Oftewel: start met indexbeleggen. Dit is een mandje aandelen. Meestal zitten er zo’n 300 bedrijven in zo’n mandje, waardoor je risico heel erg gespreid is.

Je hebt diverse indexfondsen. Sommige indexfondsen richten zich op Europa, sommige alleen de opkomende markten zoals Azië en weer andere zijn wereldwijd.

Beleggen in vastgoed

Een andere optie is beleggen in vastgoed. Dit betekent dat je een huis, kantoor of winkel koopt met het idee dat je het vervolgens gaat verhuren. De huurinkomsten zijn dan je bron van inkomsten. Over het algemeen stijgen de huren mee met de inflatie en wordt het vastgoed ook meer waard. Wel loop je risico dat je pand niet verhuurd is en daardoor dus geen inkomsten hebt.

Beleggen in obligaties

Je kunt er ook voor kiezen om geld uit te lenen aan een land of aan een bedrijf. Zolang het bedrijf of het land niet failliet gaat, krijg je elk jaar netjes je rente. Aan het eind van de looptijd wordt de lening afgelost. Uiteraard kan gedurende de looptijd de waarde van de obligaties fluctueren.

Overzicht verschillende brokers

Er bestaan in Nederland diverse brokers waar je je kunt aanmelden. Voordat je je aanmeldt bij een broker, is het verstandig om je eerst af te vragen wat je doel is en wat je huidige vermogen is. Sommige brokers zijn alleen interessant als je een vermogen hebt van minimaal €60.000,- euro, terwijl bijvoorbeeld DEGIRO juist alleen interessant is voor kleinere vermogens tot €20.000,- euro.

Uiteraard zijn er nog veel meer brokers, maar de bovenstaande zijn wel de bekendste en meest voorkomende. Het is altijd verstandig om je in te lezen in de kosten, maar ook de risico’s voor je kiest voor een bepaalde broker.

Mijn ervaring

Zelf beleg ik al ruim drie jaar bij DEGIRO en daarnaast beleg ik via mijn bank. ING in dit geval. DEGIRO is een heel fijn, goedkoop en gebruiksvriendelijk platform om te beleggen. Het is overzichtelijk en je kunt eenvoudig aandelen kopen of verkopen.

Beleggen via DEGIRO

Daarnaast is het prettig dat je te maken hebt met lage kosten en veel mogelijkheden om in te investeren. Wel heeft DEGIRO helaas maar een depositogarantiestelsel tot €20K. Dus als je veel vermogen hebt om te beleggen, kun je maar een klein deel bij DEGIRO neerzetten.

Dat is voor mij ook de reden dat ik ook beleg via mijn bank. Op die manier heb ik meer risicospreiding en omdat ik een grote portefeuille heb, weet ik zeker dat het safe is.

Als je wilt beginnen met beleggen en geen groot vermogen hebt, is het aan te raden om te starten bij DEGIRO.

Hoe begin je?

Het is belangrijk dat je nadenkt over een beleggingsstrategie. Hoeveel geld wil je investeren, waar wil je in investeren en belangrijker: via welke broker(s)?

Wat is je strategie?

Zodra dat duidelijk is, is het belangrijk om uit te zoeken voor welke strategie je gaat. Zelf heb ik gekozen voor de buy & hold strategie (beleggen voor de lange termijn zonder tussendoor aandelen te verkopen) en heb ik 10% van mijn aandelen in bedrijven zitten en 90% van mijn aandelen zitten in indexfondsen.

Aan de slag!

Zodra je genoeg kennis hebt hoe beleggen werkt, kun je aan de slag. Open een rekening bij één van de bovenstaande brokers en stort je eerste geld op je beleggingsrekening en je kunt aan de slag met het opbouwen van jouw vermogen.

Wat zijn de risico’s?

Het is verstandig om – voor je start – jezelf goed in te lezen in beleggen. Beleggen is niet lastig, maar je moet wel weten wat je doet. Gelukkig zijn er online heel veel bronnen te vinden die je kunt raadplegen en die je antwoord geven op de vraag hoe beleggen werkt. Zodra dat voor jezelf duidelijk is, kun je beginnen met beleggen en je vermogen gaan opbouwen.


Dit artikel bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar ik deel puur en alleen mijn eigen ervaring en kennis over financiële producten. Lees je altijd goed van tevoren in en weet wat je doet. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Grafische producten verkopen via Etsy
Het is je vast wel een keer opgevallen: bijna elke freelancer heeft een gratis planner of to-do lijst, maar waar komt deze hype toch vandaan?...
Wat is een side hustle?
Sidle hustle is een term die je waarschijnlijk veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in passief inkomen en/of het opzetten van meerdere...
Meerdere inkomstenbronnen genereren?
Om meer geld te verdienen of als je de droom hebt om ooit rijk te worden, moet je meerdere inkomstenbronnen genereren. Waarom? Simpelweg om het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF