ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe werkt crypto?

Als je wilt investeren in crypto, moet je natuurlijk wel weten hoe het werkt. Dus wat is crypto, hoe werkt crypto en natuurlijk belangrijk: waar koop je crypto? Om antwoorden te krijgen op deze vragen, moet je je verdiepen in de materie. Beleggen in aandelen of beleggen in indexfondsen is toch net wat anders dan beleggen in crypto. Om je een handje te helpen, leg ik hieronder stap voor stap uit hoe crypto werkt en waar je crypto kunt kopen.

Wat is crypto?

Voordat we de diepte induiken, is het verstandig om kort uit te leggen wat crypto is. Crypto is een digitale munteenheid. Dit betekent dat je crypto kunt vergelijken met onze traditionele valuta; geld. In plaats van betalen met bijvoorbeeld euro’s, betaal je met crypto. Echter is bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) in Nederland nog geen wettig betaalmiddel, maar heeft het nog de juridische term van ruilhandel. Dit betekent niet dat je niet kunt betalen met bijvoorbeeld Bitcoin. Alleen zijn er (nog) maar weinig plekken waar je kunt betalen met Bitcoin. Dit verschilt overigens wel heel erg per land. In veel Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Mexico, kun je al op veel plekken betalen met Bitcoin. Experts verwachten dat dat in de toekomst gaat veranderen, maar of dat echt zo is weet natuurlijk niemand. 😉 

Digitale wallet

Het is niet mogelijk om kort en bondig uit te leggen hoe crypto werkt, aangezien het nogal complexe materie is. Zoals je al eerder kon lezen zijn cryptocurrencies (crypto munten) zijn digitale valuta’s. Cryptocurrency betekent letterlijk voor cryptographic currency: oftewel versleuteld geld. Je kunt crypto munten online kopen en toevoegen aan je digitale wallet, net zoals je papieren geld in je portemonnee bewaart. Het grote verschil met de huidige valuta (bijvoorbeeld euro’s), is dat je het niet kunt vasthouden en dat er bij het (ver)kopen van cryto munten geen bank aan te pas komt. Cryptomarkten zijn namelijk gedecentraliseerd. Dat houdt in dat ze niet worden uitgegeven of gereguleerd worden door een autoriteit zoals de overheid of de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Hoe werkt crypto?

Crypto werkt op basis van blockchain. Dat betekent dat alle transacties verlopen via de blockchain technologie. Dit is een database en infrastructuur waarbij je zonder tussenpersoon versleutelde transacties kunt uitvoeren. Een ingewikkeld proces, maar het zorgt er wel voor dat je in theorie veilig en anoniem kunt betalen of handelen met cryptogeld. Crypto munten zijn denkbeeldige munten die bestaan uit een unieke reeks aan getallen en cijfers welke worden opgeslagen via een netwerk van computers middels blockchain. Door de blockchain technologie kan iedereen handelen op de cryptomarkt.

Waar kun je crypto kopen?

Er zijn allerlei platformen waar je crypto kunt kopen waaronder LiteBit, maar voor dat je gaat investeren in crypto moet je wel weten hoe het werkt en moet je voor jezelf wel een bepaalde strategie voor ogen hebben. Verdiep je in de crypto munt(en) waar je in wilt investeren, ga bij jezelf na wat je plan is en of het voor de korte- of de lange termijn is en hoeveel risico je wilt lopen. Daarnaast moet je wel weten hoe de crypto markt in elkaar steekt. Als je start met investeren in crypto en je hebt er geen kaas van gegeten en je doet maar wat, is dat uiteraard risicovoller. Zodra je het gevoel hebt dat het allemaal wel goed komt, is het slim om zo snel als mogelijk te starten met investeren in crypto, want het heeft tijd nodig om te groeien en dus meer waard te worden. Oftewel: investeren voor de toekomst? Koop crypto. 😉

Waar kun je crypto kopen?

Wat is LiteBit?

LiteBit is een platform waar je crypto munten kunt kopen en verkopen. Het bedrijf is ontstaan door twee crypto-enthousiasten met als missie investeren in crypto eenvoudiger te maken. Ondertussen zijn ze uitgegroeid tot een bekend platform in Europa en maken dagelijks duizenden mensen gebruik van het platform. Als je meer wilt weten over LiteBit, kun je dat vinden op hun website.

Mijn crypto wallet

Een aantal maanden geleden ben ik eindelijk gestart met beleggen in crypto. De reden dat ik het zolang uitgesteld heb, is omdat ik er simpelweg geen kaas van had gegeten. Voor ik ergens in ga investeren, moet ik wel weten hoe het werkt. De afgelopen tijd ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de materie en ben ik begin gestart met investeren in crypto. 

Ik investeer in crypto via twee platforms, waaronder LiteBit. Mijn eigen crypto wallet is nog niet zo groot. In totaal heb ik nu €850,- euro geïnvesteerd in o.a. Bitcoin, Ethereum en Cardano. Als je het vergelijkt met mijn beleggingsportefeuille is het maar een klein bedrag. Maar ik wil er graag steeds meer feeling met krijgen, de markt beter leren kennen en dan geleidelijk steeds meer investeren in crypto. Aangezien ik er wel vertrouwen heb dat crypto een steeds belangrijkere rol gaat aannemen.

Starten met crypto?

Ben je enthousiast geworden en wil je starten met investeren in crypto? Via deze link kun je binnen een paar minuten een account aanmaken en direct starten met investeren. De app van LiteBit is erg gebruiksvriendelijk en overzichtelijk.

App van LiteBit

Wil je meer leren over crypto? Dat kan ik aanraden om Madelos Vos, Johan Straver en Crypto meid te volgen. Ze delen regelmatig allerlei waardevolle informatie omtrent investeren in crypto en leggen ook uit hoe crypto werkt.

Disclaimer

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Ik deel alleen mijn eigen kennis rondom financiële producten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Verdiep je altijd in het bedrijf, indexfondsen, crypte’s, trackers of ETF’s voordat je ergens in gaat investeren.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF