ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoeveel geld heb je nodig voor je pensioen?

Hoeveel geld je nodig hebt voor je pensioen is afhankelijk van heel veel factoren. Het is daarom niet eenvoudig om een kant-en-klaar antwoord te geven. Wel kun je rekening houden dat je al snel zo’n €750.000,- tot 1,5 miljoen euro nodig hebt om met pensioen te gaan. Bizar veel geld wat je niet ‘even’ bij elkaar spaart. Daarom is het belangrijk dat je op tijd begint met het opbouwen van je pensioen. In het artikel lees hoe je uit kunt rekenen hoeveel geld je nodig hebt en wat je kunt doen om vandaag nog te starten met het opbouwen van een goed pensioen. 

Terugval in inkomsten

Zodra je met pensioen gaat, heb je te maken met een terugval in inkomsten. Als vuistregel kun je 70% hanteren. Dit betekent dat je straks – als je met pensioen bent – nog maar 70% van je huidige salaris aan geld ontvangt. Daarom is het dus extra belangrijk dat je zelf gaat sparen voor die 30%, zodat je straks – als je alle tijd van de wereld hebt en eindelijk kunt gaan genieten van het leven – niet op een houtje hoeft te bijten. En geloof me: een pensioengat wil je voorkomen. Want als je met pensioen bent wil je lekker kunnen genieten van je leven.

Hoeveel pensioen heb je nodig?

Afhankelijk van factoren

Om te bepalen hoeveel geld jij nodig hebt voor je pensioen, is het belangrijk om te weten of je al pensioen opbouwt via je werkgever en hoeveel en of je zelf ook extra pensioen opbouwt via bijvoorbeeld Brand New Day. Dit geldt ook voor ondernemers. Onderzoek of je in het verleden pensioen hebt opgebouwd toen je misschien nog wel in loondienst werkte en kijk of je sinds je ondernemer bent, pensioen hebt opgebouwd. 

Hoeveel vermogen heb je?

Om te bepalen hoeveel geld je nodig hebt voor je pensioen, moet je weten wat je vermogen is. Heb je een koophuis, heb je een goed gevulde spaarrekening, doe je aan beleggen en misschien ook wel aan pensioensparen of pensioenbeleggen? Deze waarde moet je weten om uit te rekenen wat het bedrag is dat je nodig hebt voor je pensioen

Berekentool

Om je een handje te helpen heeft Brand New Day een pensioenplanner ontwikkeld. Deze tool helpt je in een paar simpele stappen om uit te rekenen hoeveel pensioen jij nodig hebt in jouw situatie. 

  1. Vul je gegevens in. Denk aan leeftijd, huidige inkomen en of je in loondienst werkt of ondernemer. 
  2. Geef aan of je een partner hebt of alleenstaand bent en hoeveel geld je nodig per maand je nodig hebt als je met pensioen bent. 
  3. Koppel je je gegevens van mijnpensioenoverzicht.nl in 2 minuten om te weten hoeveel werkgeverspensioen je tot nu toe opgebouwd hebt. Je downloadt vervolgens dit bestand om het te koppelen aan te berekentool.
  4. Geef aan of je al zelf extra pensioen opbouwt. Als dat zo is, is het belangrijk om aan te geven hoeveel je denkt dat het straks waard is. 
  5. Je weet nu wat je pensioentekort is. Oftewel: je weet hoeveel extra pensioen je opzij moet zetten om te zorgen dat je straks nog steeds genoeg geld hebt als je met pensioen bent. 

Reken het uit

Naast de berekentool van hierboven, kun je ook zelf uitrekenen hoeveel pensioen je nodig hebt. Dit doe je zo:

  • Wat jouw AOW is. Het bedrag is wettelijk vastgesteld en er bestaan twee opties: AOW voor alleenstaanden en AOW voor mensen die samenwonen.
  • De hoogte van je werkgeverspensioen. Hoeveel pensioen bouwt je werkgever elke maand op en hoeveel geld kun jezelf in pensioen stoppen?
  • Of je al doet aan pensioenbeleggen of pensioensparen. Zoek uit hoeveel vermogen je al opgebouwd hebt. Let op: als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen.
  • Onderzoek hoeveel vermogen je hebt. Hoeveel spaargeld heb je en – als je belegt wat heb je opgebouwd en hoeveel denk je dat het waard is over X aantal jaar totdat je met pensioen mag. Heb je geïnvesteerd in vastgoed of is de hypotheek van je huis volledig afbetaald? 

Als voorbeeld

Je kunt het ook zelf uitrekenen hoeveel pensioen je nodig hebt. Dat gaat als volgtStel je bent alleenstaand, dan ontvang je vanaf het moment dat je met pensioen gaat elke maand €1.261,52 netto (hoogte AOW, juli 2022). Dit is op jaarbasis zo’n €15.138,24 euro netto. Als je ervan uitgaat dat je 25 jaar leeft nadat je met pensioen bent gegaan, ontvang je in totaal €378.456,- euro. 

Als je ervan uitgaat dat je elke maand zo’n €2.500,- euro netto nodig hebt per maand om van rond te komen elk jaar als je met pensioen bent, heb je voor 25 jaar een bedrag van €750.000,- euro nodig.

Doordat je €378.456,- aan AOW betaalt krijgt, heb je opeens nog ‘maar’ €371.455,- euro nodig als je met pensioen gaat. 

Stel je hebt €50.000,- euro aan vermogen, kun je die €50.000,- euro aftrekken van die €371.455,- euro. Dat betekent dat je nog een steeds een bedrag van €321.455,- euro bij elkaar moet sparen of beleggen voor je pensioen. 

Hoe wordt pensioen opgebouwd in Nederland?

Het pensioenstelsel is opgebouwd in 5 pijlers. Echter zijn de eerste 3 pijlers het belangrijkste. Dat is het pensioen dat door de overheid (AOW) en je werkgever (werkgeverspensioen) opgebouwd wordt (1ste en 2epijler) en de 3e pijler is het pensioen dat jezelf opbouwt door aanvullend pensioen op te bouwen. De 4e en 5e pijlers zijn extra mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. 

Goed om te weten: als ondernemer heb je geen werkgever die pensioen voor je opbouwt en als je wel een werkgever hebt die pensioen voor je opbouwt, is de kans klein dat hij je pensioen volledig betaalt. Daarom is het verstandig om zelf óók pensioen op te bouwen

5 pijlers pensioenstelsel

Hoe ik zelf extra pensioen opbouw

Sinds 2020 ben ik begonnen met pensioenbeleggen bij Brand New Day. Elke maand leg ik €500,- euro in op mijn pensioenbeleggingsrekening en aan het eind van het jaar vul ik mijn jaarruimte aan met het geld dat ik ‘over’ heb en waar ik anders vermogensrendementheffing over moet betalen. 
 
Zoals je – als je wel vaker mijn blogs gelezen hebt of mij op Instagram volgt – ben ik erg tevreden met Brand New Day (lees hier mijn review) en ben ik blij dat ik nu al een vermogen van ruim €25.000,- heb opgebouwd voor later. Nog lang niet genoeg, maar het begin is er. En je moet ergens beginnen, nietwaar?
 
Bottom line: je hebt behoorlijk wat geld nodig voor een goed pensioen. Voor welke optie ga jij? Kies je voor pensioenbeleggen via Brand New Day of wordt het toch pensioensparen?

*Dit artikel is geschreven in samenwerking met Brand New Day.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...
Boeken over beleggen
De afgelopen jaren heb ik heel veel boeken versleten over het onderwerp beleggen. Toen ik in 2017 begon met beleggen was ik nog een groentje....
Meerdere inkomstenbronnen genereren?
Om meer geld te verdienen of als je de droom hebt om ooit rijk te worden, moet je meerdere inkomstenbronnen genereren. Waarom? Simpelweg om het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF