ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Jaarruimte benutten | Dit zijn de voordelen

We zijn begonnen aan de laatste weken van het jaar. Dat betekent dat het tijd is om de balans op te maken. Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Hoeveel geld heb je dit jaar al (extra) in je pensioen gestopt? En hoe zit het met je vermogensrendementheffing? Zit je nog safe of niet? En natuurlijk: je jaarruimte. Heb je die al berekend? Kun je nog je jaarruimte van dit jaar benutten? Het is tijd om je financiën nog even snel op orde te krijgen, nu het einde van het jaar nadert en financiële voordelen te ervaren. 

Duik in je financiën

Voordat je je jaarruimte kunt benutten, moet je wel weten hoe je financieel ervoor staat. Om daarachter te komen, moet je een aantal stappen zetten.

 1. Reken uit hoeveel geld op je spaarrekening staat + in aandelen en/of crypto.
  1. Is het bedrag meer of minder dan €50.650,- euro? 
   1. Is het minder? Dan zit je goed. Is het meer? Dan is het aan te raden om te kijken wat je eventueel met dit extra geld kunt doen om te voorkomen dat je daar belasting over moet betalen. 
 2. Ga na hoe je pensioen opbouwt: via je werkgever of doe je dat zelf als ondernemer?
  1. Bereken je jaarruimte en je reserveringsruimte om te bepalen hoeveel geld je in pensioen kunt stoppen. 
Jaarruimte benutten

Peildatum vermogensrendementheffing

Op 1 januari 2022 om 00.00 checkt de belastingdienst de hoogte van je vermogen. Als je op dat moment meer dan €50.650 euro eigen vermogen hebt, moet je over dat bedrag dat je meer hebt, extra belasting betalen. En laten we eerlijk zijn: vinden we dat niet allemaal super zonde? Juist! Daarom is het belangrijk om – zoveel als het kan – extra in je pensioen te stoppen. Ook als je nog ver onder het bedrag van het vermogensrendementheffing zit. 

Later – als je met pensioen bent – wil je natuurlijk net zoveel leuke dingen doen als nu. En misschien nog wel meer leuke dingen. Want je hebt immers meer tijd. Hoe eerder je daarvoor begint met sparen, hoe beter. Dus pak die kans en maak vandaag nog gebruik van die jaarruimte van 2021. 

Wat zijn de financiële voordelen van jaarruimte?

Als je niet precies weet wat jaarruimte is, lees je hier uitgebreid wat jaarruimte inhoudt. Daarnaast is het natuurlijk goed om te weten wat de financiële voordelen van jaarruimte zijn:

 • Je kunt het geld dat je in je pensioen stopt (jaarruimte) aftrekken van je box 1 bij de aangifte van je inkomstenbelasting. 
 • Je hoeft over het geld dat je in je jaarruimte stopt geen belasting te betalen. Je betaalt pas belasting als je de AOW gerechtige leeftijd bereikt hebt en dan is het belastingtarief vaak een stuk lager.
 • Geld in je pensioen telt niet mee voor je vermogensrendementheffing. Oftewel: als je boven de gestelde norm komt van €50.850 (per persoon) aan vermogen op 1 januari 2022 telt het geld dat je in pensioen gestopt hebt niet mee. En hoeft je – als je boven dat bedrag zit – geen extra belasting te betalen. 

Benut vandaag nog je jaarruimte

Dus wil je last minute nog gebruik maken van de financiële voordelen en je jaarruimte benutten? Bereken dan snel je jaarruimte, open een pensioenbeleggingsrekening (als je die nog niet hebt) en zorg dat je zo snel als mogelijk geld overmaakt naar je rekening en geniet van belastingvoordeel. Je kunt in drie simpele stappen een rekening openen bij Brand New Day en jezelf honderden euro’s besparen. 

€4000,- euro extra ingelegd

Zelf heb ik net – 19 december 2021 – €4000,- euro extra overgemaakt naar mijn pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. Dit omdat ik nog genoeg jaarruimte heb en ik nog extra geld gespaard had voor het einde van het jaar extra geld in mijn pensioen te stoppen. En daarmee sla ik twee vliegen in een klap: ik bouw extra pensioen op en benut mijn jaarruimte (en dus financiële voordelen) en ik betaal ook nog eens minder belasting. Win-Win-Win situatie dus. 

Je jaarruimte benutten? Maak vandaag nog een rekening aan en stort extra geld op je pensioenrekening en geniet van alle (financiële) voordelen.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Creditcards vergelijken: waar moet je op letten?
Een creditcard, zelf kan ik er niet zonder. Als parttime digital nomad reis ik veel. En als je veel reist, heb je al snel een...
Besparen op verzekeringen: zo pak je het aan
De kans is groot dat er elke maand een fors bedrag afgeschreven wordt voor alle verzekeringen die je afgesloten hebt. Een verzekering voor je auto,...
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF