ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Jezelf salaris betalen als je werkt als freelancer

Leuk hoor werken als freelancer, maar hoe zit het dan met je salaris? Bij een baas krijg je elke maand een bedrag op je rekening gestort. Of je nu hard ervoor werkt of niet en ook als je op vakantie bent loopt het door. Maar hoe zit dat je als werkt als freelancer? Jezelf salaris betalen als je werkt als freelancer is belangrijk. Waarom en hoe je het aanpakt lees je hieronder!

Beloon jezelf!

Hard werken moet beloond worden. Daarom is het goed om jezelf een bepaald salaris uit te betalen. Op die manier motiveer je jezelf en kun je jezelf ook trakteren op iets wat je graag wilt. En daarnaast laten we eerlijk zijn: je moet natuurlijk ook gewoon je rekeningen betalen. Want wie betaald er anders je huur of hypotheek?

Het zorgt voor structuur

Door jezelf salaris betalen als je werkt als freelancer zorgt dat ook voor structuur. Je weet dat er elke maand een X bedrag op je rekening gestort wordt door je baas aka jezelf. Uiteraard moet je jezelf niet de hoofdprijs geven, maar kiezen voor een bedrag waarmee je je vaste lasten kunt betalen en wellicht ook nog geld hebt voor leuke dingen als sporten of uiteten.

Hoeveel salaris moet je jezelf uitbetalen?

Dan komt de vraag: hoeveel salaris moet je jezelf betalen als je werkt als freelancer? Dat is per persoon verschillend. Om daar achter te komen, moet je uitzoeken hoeveel geld je elke maand uitgeeft. Wat zijn je vaste lasten en wat zijn je variabele lasten? Zoek uit wat je gemiddeld over zes maanden hebt uitgegeven aan de bovenstaande twee kostenposten, zodat je niet toevallig een dure of juiste goedkope maand eruit gepikt hebt.

Zodra je weet wat je gemiddelde kosten per maand zijn, weet je ook hoeveel geld je jezelf aan salaris kunt geven. Bijvoorbeeld je vaste kosten (vaste lasten + variabel lasten) per maand zijn gemiddeld €1.600,- dan is dat ook bedrag dat je jezelf aan salaris kunt geven.

Bespaar

Zeker als je net bent begonnen als freelancer, maar ook als je al langer als freelancer werkt, is het verstandig om je uitgaven eens grondig onder de loep te nemen. Zijn er dingen waar je op kunt besparen? Ben je dubbel verzekerd? Hoe minder salaris je jezelf aan het begin geeft, hoe meer geld je hebt om te investeren. Iets wat je absoluut niet mag vergeten als je werkt als freelancer.

Hoe zit het met investeren?

Leuk als je weet wat je jezelf als salaris gaat betalen als je werkt als freelancer, maar vergeet niet dat je moet investeren. Investeren in je bedrijf, investeren in pensioen, maar ook investeren in meerdere inkomstenbronnen zoals beleggen.

Probeer daarom – zeker het eerste halfjaar – elke euro terug in je bedrijf te stoppen, omdat je dat op den duur alleen maar meer gaat opleveren.

>> 15 x interessante blogs over investeren

Hoeveel salaris moet je jezelf betalen?

De hoogte van je salaris is afhankelijk van je uitgaven, maar ook van de hoogte van je financiële buffer (dus hoelang je zonder jezelf salaris uit te betalen vooruit kan) en hoeveel geld je wilt investeren in je bedrijf.

Een start salaris tussen de €1.500,- en €2.000,- euro netto is een mooi salaris om mee te beginnen als je een paar jaar werkt als freelancer. En vergeet niet dat je aan het eind van het kwartaal jezelf een bonus kunt uitkeren. 😉

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF