ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Kasboekje januari 2022

Sinds ik mijn kasboekje bijhoud (juni 2019), weet ik tot op de militaire precisie hoeveel geld ik elke maand uitgeef en waar dat geld exact naar toe gaat. En dat is nog steeds een heel fijn gevoel. Weten waar je geld naar toe gaat en weten waar je eventueel de volgende maand op moet besparen of waar je misschien wel meer geld aan uit mag geven.

Januari is altijd een dure maand. Niet vanwege verlate rekeningen van kerstcadeaus die nog betaald moeten worden, maar vanwege het feit dat ik mijn zorgverzekering altijd in één keer betaal. Scheelt je toch weer 1%. Dat is namelijk de korting die je krijgt als je in een keer betaalt. Klinkt niet veel, maar op zo’n groot bedrag scheelt dat toch. En door het in december al te betalen, had ik ruim €1.000,- euro minder vermogen, waardoor mijn vermogensrendementsheffing lager was. Hier is goed over nagedacht. Nieuwsgierig naar mijn kasboekje van januari 2022? Lees snel verder!

50/50

De maand januari was ik ongeveer de helft van de tijd in Nederland en de andere helft in Barcelona. Dat betekent dat ik de eerste weken van januari niet zoveel geld heb uitgegeven, want we zaten immers in lockdown in Nederland. En als er iets is waar ik graag geld aan uitgeef is het wel leuke dingen doen en uiteten. Wat ik daarvoor in de plaats deed, was lezen. Ik las in januari 3 boeken: De Rijkste man van Babylon en ik schreef een artikel over 9 tips om rijk te worden (die allemaal besproken worden in het boek), De route naar €100.000,- euro omzet en De edele kunst van not giving a fuck.

Eenmaal in Barcelona gingen de remmen los. Ik ging regelmatig uiteten of besloot mijzelf te trakteren op iets lekkers. Toch bleef de schade beperkt. Uiteindelijk gaf ik ‘maar’ €59,05 euro uit aan de categorie eten en drinken buiten de deur.

Inzicht in je financiën

Spaarquote verhogen

Ondertussen is het bijna een jaar geleden dat ik mijn koffers pakte en een enkele reis Barcelona boekte. Nog steeds de allerbeste beslissing die ik had kunnen nemen. Ik ben onwijs dankbaar voor alle fijne momenten die ik gehad heb. Natuurlijk was het lang niet altijd een feestje dat wonen en werken in het buitenland, maar ik ben dankbaar voor alle mooie herinneringen so far. Want het avontuur is nog niet afgelopen.

Echter heb ik wel voor mijzelf besloten dat ik ergens in 2022 (ik weet nog niet precies wanneer) terugga naar Nederland. Daar zijn een aantal redenen voor. Een van die redenen is vanwege het feit dat na bijna een jaar dubbele woonlasten betalen (in Nederland en in Barcelona) er toch wel in begint te hakken. Net als het op en neer reizen tussen Nederland en Spanje. Dat kost allemaal klauwen vol met geld. Wat ik met liefde uitgeef, maar ik merk dat het tijd is voor verandering. Ik wil mijn spaarquote verhogen.

Wat een spaarquote precies inhoudt, leg ik in een ander artikel uit. Maar in het kort komt het erop neer de verhouding tussen het geld dat er binnenkomt en het geld dat eruit gaat en hoeveel geld je dus spaart. Als voorbeeld: als je savingsrate 50% is, dan ben je binnen 15,7 jaar FIRE. Hoe hoger je savingrate, hoe sneller je dus financieel onafhankelijk bent. 😉

Kasboekje januari 2022

Kleine nuance

FIRE klinkt heel leuk, net als het verhogen van je spaarquote. Echter ben ik geen voorstander van het feit dat je nu alles moet laten en op een streng bespaar dieet moet zitten om zoveel mogelijk geld te investeren. Je moet juist nú van het leven genieten, want voor je het weet is het te laat of zitten we in een pandemie of er is er oorlog. 😉

Kasboekje januari 2022

Nu is het tijd om in mijn kasboekje van januari 2022 te duiken. Hoeveel geld heb ik uitgegeven en waar is dat geld naar toe gegaan?

 • Eten & drinken buiten de deur: €59,05,-
 • Telefoon: €16,-
 • Sporten: €0,-
 • Zorgkosten: €1.089,72
 • Beauty: €0,-
 • Reisverzekering: €5,04
 • Reizen: €369,98
 • Overig: €14,20
 • Kleding: €89,97
 • Cadeaus: €27,50
 • Drogisterij: €21,90
 • Bankkosten: €1,55
 • Goede doelen: €0,-
 • Boodschappen: €96,04

Vaste lasten

Naast de bovenstaande privé kosten, heb ik ook vaste lasten. Deze vaste lasten zijn elke maand sowieso €1.250,- euro (€600,- hypotheek in Nederland en €600,- huur in Barcelona en €50,- voor lopende kosten in Nederland zoals afvalstoffenheffing). Daarnaast betaal ik in Nederland geen gas, water en licht, maar in Barcelona wel. Echter wordt dit eens per 2 maanden of eens per jaar gefactureerd. Mijn vaste lasten in januari 2022 waren: €1.271,04.

Dure maand

Als je alles bij elkaar optelt, kom je uit op zo’n €3.061,93 euro aan kosten in januari. Een groot deel is de zorgverzekering die ik in een keer betaald heb. Als ik het bedrag van de zorgverzekering deel door 12 maanden (want het is immers voor het hele jaar), kom ik uit op zo’n €2.062,92 euro. Dat is nog steeds een dure maand want ik streef ernaar om maximaal €2.000,- euro per maand uit te geven, maar dat is toch iets lastiger gebleken sinds ik in Barcelona woon. Vorig jaar ben ik gemiddeld geëindigd op €2.087,68 euro per maand.

Wil je beter worden in persoonlijke financiën? Begin dan met het creëren van inzicht. Inzicht in je financiën. Hoe je dat precies doet, leg ik stap voor stap uit in mijn e-book Krijg grip op je financiën.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF