ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Meer klanten vinden? 9 tips!

Meer klanten vinden willen we allemaal. Toch zul je niet van de ene op andere dag opeens vijf nieuwe klanten hebben. Het kost veel tijd en energie om een nieuwe klant binnen te hengelen; daarom is het belangrijk om te zorgen dat je retentie zo laag mogelijk is. Hoe minder klanten je verliest, hoe minder moeite je hoeft te doen om nieuwe klanten te vinden. Om je een handje te helpen vind je hier 9 tips om meer klanten te vinden.

1. Gebruik je netwerk

Cliché, maar waar. Zet je netwerk in. Schreeuw het van de daken dat je werkzaam bent als freelancer in een bepaalde branche. Deel het op LinkedIn en zet je netwerk slim in. Plaats meerdere updates waarin je aangeeft dat je of beschikbaar bent als freelancer of dat je een oplossing voor een probleem hebt waar veel mensen of bedrijven in het dagelijks leven tegenaan lopen.

Zet ook je andere social media kanalen slim is, zodat je uit je eigen netwerk de opdrachten binnenhaalt. Dit is vaak het makkelijkste, omdat je netwerk je al vertrouwd en sneller overstag gaat om jou als professional in te huren.

2. Overweeg gratis te werken

Oké, veel mensen zijn het hier niet mee eens. Maar toch is het een eenvoudige manier om jezelf te bewijzen en te laten zien wat je waard bent. Dit hoef je niet je hele leven te doen, maar als je net begint als freelancer of als je bij een vet bedrijf kans wilt maken, is het zeker weten het overwegen waard. Wees niet bang, je hoeft echt niet weken gratis te werken om een goede indruk te maken, maar het is een simpele manier om meer klanten te vinden.

3. Profileer jezelf op Instagram

Afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, kun je Instagram als een ideaal platform gebruiken om jezelf (en dus je bedrijf c.q. expertise) te profileren. Maak dagelijks video’s die je deelt als Stories op Instagram, zorg dat je actief bent en veel tips en tricks deelt, waardoor je een grote community opbouwt en je doelgroep het idee heeft iets te kunnen leren van jou.

Deze warme doelgroep kun je vervolgens weer ideaal gebruiken als je bijvoorbeeld een product of dienst wilt verkopen. De kans dat je warme doelgroep iets gaat kopen is namelijk heel groot! Een voorbeeld die het heel goed doet is Charlotte van het Wout.

Op zoek naar tips en tricks om jouw kick-ass droom onderneming te lanceren of om jouw carrière te rocken? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

* indicates required
4. Bezoek netwerkborrels of netwerkevents

Netwerken is voor veel mensen niet hun favoriete bezigheid, toch is het eenvoudige manier om meer klanten te vinden. Ga regelmatig (minimaal elke twee maanden) naar een netwerkborrel of een netwerkevent dat past binnen jouw branche. En als je het echt verschrikkelijk vindt, mag je jezelf iedere keer verwennen als je het toch weer gedaan hebt. Als je merkt dat het veel nieuwe klanten oplevert, ga je het vanzelf leuker vinden.

5. Ga bloggen en maak allerlei content

Zorg dat potentiële klanten je als expert zien en ga bloggen. Het liefste meerdere keren per week, zodat je je autoriteit claimt. Deel het vervolgens ook via je social media kanalen. Daarnaast zorgt bloggen ervoor – dat als potentiële klanten iets gaan Googlen dat matcht met jouw bedrijf – je gevonden wordt in Google wat er weer voor zorgt dat je meer klanten vindt.

6. Word lid van (internationale) platformen voor opdrachten

Je kunt ook zelf aan de slag gaan om meer klanten te vinden door lid te worden van allerlei internationale platformen waar opdrachten aangeboden worden. Wil je weten welke platformen interessant zijn? Dit zijn de 16 bekendste platformen voor freelancers.

7. Ga aan de slag met het bouwen van een e-maillijst

Nu denk je misschien wat heeft een e-maillijst te maken met het verkrijgen van meer klanten? Heel veel! Mensen die op je e-maillijst staan, zijn een hele warme doelgroep en kopen daardoor sneller iets van jou.

Start daarom vanaf dag één met het maken van een e-maillijst. Voeg in pop-up toe op je website, je social media kanalen of in je blogs. Daarnaast is het slim om freebies (e-book, planners, e-course) te maken en deze te delen op je website. In ruil voor een e-mailadres krijgt diegene een freebie.

Als je een nieuw product of dienst wilt promoten, verstuur je een nieuwsbrief naar je e-maillijst. Grote kans dat je daar veel geld mee verdient omdat je heel dicht bij je doelgroep zit.

8. Ga koude aqusitie doen

Niet het leukste, maar het kan je uiteindelijk wel veel opleveren. De aanhouder wint natuurlijk. Ga op zoek naar interessante bedrijven voor jouw branche en vertel hen waarmee en waarom jij ze kunt helpen. Zorg dat je hier van te voren goed over nadenkt en een duidelijk plan hebt.

9. Reageer op Facebook oproepen

Er zijn talloze Facebookgroepen in allerlei branches (Ambitieuze meisjes, online marketing Nederland) waar veel opdrachten gedeeld worden. Zie je iets interessants? Reageer daar dan op, zodat je meer klanten kan vinden.

Zo. Met deze 9 tips om meer klanten te vinden, kom je al een heel eind en voor je het weet zit je vol qua opdrachten.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Efficiëntie verhogen binnen je bedrijf
Het verhogen van de efficiëntie binnen bedrijven is van levensbelang. Het zorgt niet alleen voor een kostenbesparing (en ik bedoel: welk bedrijf wil dat nu...
prepensioen: wat is het en hoe werkt het?
Als je mij via Instagram volgt, heb je het misschien al gezien. Later dit jaar ga ik met prepensioen. Op mijn eigen voorwaarden. De laatste...
Investeren als ondernemer
Als ondernemer is het verstandig om regelmatig te investeren. Hoe meer je investeert, hoe lager je winst is, hoe minder je belasting je hoeft te...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF