ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Ontdekken of ondernemen bij je past? 5 tips!

Ondernemen past niet bij iedereen. Je moet sterk in je schoenen staan, tegen onzekerheid kunnen en bovenal om kunnen gaan met veranderingen. Want als ondernemer weet je niet of je morgen werkt hebt. Net als plannen: je kunt wel alles plannen, maar als een opdrachtgever wegvalt, vallen al je plannen in duigen. Wil je ontdekken of ondernemen bij je past? 5 tips!

1. Zo veranderlijk als de kleur van een kameleon

De meeste mensen willen altijd weten waar ze aan toe zijn. En dat is enerzijds logisch want zo kun je je voorbereiden op wat komen gaat, maar als je gaat ondernemen veranderen de plannen de hele tijd. Dat maakt ondernemen zo dynamisch. Mocht je niet zo goed kunnen omgaan met veranderingen, is het goed om na te denken of ondernemen wel bij je past.

2. Financiële onzekerheid

Iets anders wat ondernemen met zich meebrengt is financiële onzekerheid. Als je voor een baas werkt, weet je wat je elke maand op je rekening gestort krijgt. Dat is een fijn gevoel, want hoe hard of langzaam je ook werkt, het bedrag blijft hetzelfde. Ook als je op vakantie bent.

Het maken van een spaarplan inclusief financiële buffer is wel zo verstandig.

Je omzet is elke maand anders

Als ondernemer weet je niet wat er elke maand binnen komt. De ene maand heb je een omzet van €15K en drie maanden later heb je een omzet van een paar honderd euro. Het opbouwen van een financiële buffer is dan ook meer dan gewenst als je als ondernemer werkt, omdat je simpelweg niet weet hoeveel je elke maand omzet en hoe hoog je kosten zijn. En wat je ook niet moet vergeten is dat bedrijven vaak een betalingstermijn van 30 dagen hanteren, waardoor je soms relatief lang op je geld moet wachten.

3. Positieve mindset

Als je wilt ontdekken of ondernemen bij je past, is het hebben van een positieve mindset heel erg belangrijk. Als een opdrachtgever wegvalt en je opeens veel minder omzet hebt, is dat natuurlijk vervelend, maar absoluut niet het einde van de wereld.

Design je nieuwe plannen

Zie het als een nieuw kans: je hebt nu weer de beschikking over een blank vel papier dat je helemaal kunt designen zoals je dat zelf wilt. Alles ligt open en alles is mogelijk.

4. Geen gat in de hand hebben

Iets anders wat heel handig is om te ontdekken of ondernemen bij je past, is of je een gat in je hand hebt. Misschien denk je nu, wat heeft dit te maken met ondernemen? Heel veel! Want als je net begint als ondernemer, heb je vaak geen geld om jezelf uit te betalen en is het verstandig om al het geld weer terug te investeren in je bedrijf. Zodra je op een punt komt dat je jezelf wél geld kunt betalen, zal dit een laag bedrag zijn wat je – naarmate de jaren volgen en het goed gaat met je onderneming – zullen stijgen. Maar het is geen vetpot aan het begin.

Dus als je veel geld uitgeeft, is het goed om na te denken hoe je om gaat als je tijdelijk geen of veel minder geld tot je beschikking hebt.

5. Avontuurlijk aangelegd zijn

Ondernemen is één grote rollercoaster. Je weet soms niet waar de rem zit, waardoor je hoge pieken hebt, maar ook diepe dalen. En voor je het weet heb je geen idee wat je eindstation is en doe je maar wat.

Ondernemen heeft geen duidelijk pad en verloopt bij iedereen anders. Je moet telkens keuzes maken, risico’s durven nemen en avontuurlijk aangelegd zijn. Dit zijn belangrijke punten die je als persoon moet bezitten als je gaat ontdekken of ondernemen bij je past.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij...
Iedereen zou een sidehustle moeten hebben: dit is waarom
Als je een saaie baan hebt, zul je vast vaak dagdromen over een leukere baan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het...
wat is een workation
De manier waarop we werken is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit, en dat betekent dat we ons werk niet langer alleen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF