ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Pensioen opbouwen als zzp’er | Hoe pak je het aan?

Als zzp’er of freelancer is het belangrijk dat je je eigen pensioen opbouwt. Er is namelijk niemand anders die je pensioen regelt, maar hoe pak je dat aan? Waar moet je beginnen als je pensioen wilt opbouwen als zzp’er? Je leest het allemaal in het artikel hierbeneden.

Wat houdt je pensioen in?

Hoewel de meeste mensen denken dat hun pensioen nog een ver-van-hun-bed-show is, is het juist héél belangrijk om vandaag(!) nog te starten met het opbouwen van je pensioen als zzp’er of freelancer. Hoe eerder je begint, hoe beter.

Maar wat houdt je pensioen in? Pensioen is een inkomen dat je krijgt zodra je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Je pensioen bestaat uit drie onderdelen:

  • AOW – Het pensioen dat door de overheid geregeld is. Dit bedrag is in 2021 €1.218,19 als je alleenstaand bent en €832,86 als je samenwoont met een partner die ook AOW krijgt.
  • Het werkgeversdeel – Het pensioen dat je tijdens de jaren dat je werkzaam was opgebouwd hebt. Je werkgever heeft dit pensioen voor je geregeld.
  • Eigen aanvulling – Dit is het gedeelte van je pensioen dat jezelf aangevuld hebt.

Pensioen opbouwen als zzp’er

Als je je pensioen wilt opbouwen als zzp’er of freelancer, heb je geen werkgeversdeel en ben je volledig verantwoordelijk voor het regelen van je pensioen. Je kunt je eigen pensioen op een aantal manieren regelen:

Bereken je jaarruimte

Zodra je aan de slag gaat met het opbouwen van je pensioen als zzp’er of freelancer, moet je eerst weten wat je jaarruimte is. Jaarruimte is de ruimte dat je mag gebruiken voor je pensioen. Het is heel slim om hier gebruik van te maken, want het is fiscaal aantrekkelijk. Je betaalt pas belasting zodra je moet pensioen gaat.

Cursus pensioenbeleggen

Heb je geen idee wat je jaarruimte is, hoe je dat berekent of sterker nog: heb je geen idee waar je moet beginnen met het opbouwen van je pensioen als zzp’er of freelancer?

Zelf heb ik de cursus pensioenbeleggen van Robin van de Spaarpodcast gevolgd. De cursus is heel toegankelijk en legt je stap voor stap uit hoe jij kunt starten met het opbouwen van het pensioen en voor je het weet heb je honderden euro’s bespaard(!) omdat je gebruik maakt van de fiscaal aantrekkelijke regels rondom het opbouwen van je pensioen. Een dikke aanrader als je er nog geen kaas van hebt gegeten of alleen de basis kent.

De cursus kost tot 31 december 2020 maar €47,- en daarna kost hij €87,-.

Cursus pensioenbeleggen – De Spaarpodcast

Aan de slag!

Zodra je weet wat je jaarruimte is, kun je starten met het opbouwen van je pensioen als zzp’er of freelancer. Echter moet je eerst wel nog een keuze maken: ga je pensioensparen, investeren in vastgoed of toch pensioenbeleggen?

Pensioensparen is zoals de naam het eigenlijk als zegt vrij duidelijk: je gaat geld sparen voor je pensioen. Op een aparte spaarrekening. Het geld dat je spaart voor je pensioen mag niet hoger zijn dan je jaarruimte (of je reserveringsruimte). Investeren in vastgoed houdt in dat je één of meerdere vastgoed objecten aanschaft met als doel om deze te verhuren en op die manier er geld aan te verdienen. Pensioenbeleggen betekent dat je geld in beleggingen stopt met het idee dat het geld op de lange termijn meer waard wordt.

Wat zijn de voordelen?

Er zijn meerdere voordelen waarom het verstandig is om zo snel als mogelijk te starten met het opbouwen van je pensioen als zzp’er of freelancer.

  • Je betaalt geen belasting. Belasting betaal je pas op het moment dat je je het geld laat uitkeren, dus wanneer je je AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Dat is voordelig, omdat je dan (tot een maximaal besteedbaar inkomen van €35.942,- per jaar) in een lager belastingtarief zit, namelijk: 19,2%. Als je nog niet de AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt, betaal je maar liefst 37,1% belasting. Dat is dus bijna twee keer zoveel. Reken maar uit hoeveel geld dat scheelt.
  • Rente op rente effect. Geld op de beurs heeft tijd nodig om meer waard te worden. Door zo vroeg mogelijk te starten, heeft je geld meer tijd om te groeien en kan het rente op rente effect lekker lang zijn werk doen. Het gemiddelde rendement was de afgelopen jaren zo’n 6%. Dit betekent dat je pensioen veel meer waard kan worden als je start met pensioenbeleggen.
  • Je betaalt geen vermogensrendementsheffing over het geld dat je belegt voor je pensioen. Dit betaal je wel als je een normale beleggingsrekening hebt.

Wat zijn de voorwaarden?

Als je je pensioen wilt opbouwen als zzp’er of freelancer, zijn er ook een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.

  • Je moet belastingplichtig zijn in Nederland.
  • Je mag niet meer dan je jaarruimte (of reserveringsruimte) hiervoor gebruiken.
  • Het geld dat je gebruikt voor het opbouwen van je pensioen, komt pas vrij zodra je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Je kunt het laten openbreken, maar daar zijn strenge regels inclusief boetes aan verbonden.

Pensioenbeleggen via Brand New Day

Zelf werk ik alweer geruime tijd als freelancer wat betekent dat ik mijn eigen pensioen moet opbouwen. Dit doe ik via Brand New Day. Een aanbieder waar Robin het in de cursus ook vaak over heeft.

Ik heb in 2020 de jaarruimte van drie jaren overgemaakt naar mijn pensioenrekening om vervolgens te starten met pensioenbeleggen. Ik heb namelijk best een groot pensioengat (jaren dat je geen pensioen opgebouwd hebt). Dit jaar was mijn jaarruimte €8.732,- euro. Heel veel geld, terwijl mijn pensioengat meer dan 15K is. Ik heb dit jaar €8.732,- euro overgemaakt naar mijn rekening bij Brand New Day en over dit bedrag heb ik – zoals je hierboven gelezen hebt – geen belasting betaald. Nieuwsgierig hoe pensioenbeleggen bij Brand New Day bevalt? Lees hier de review van Brand New Day.

Tel uit je winst

Dit heeft mij 37,1% aan belasting bespaard. Zodra ik met pensioen ben, moet ik alsnog 19,2% belasting betalen, maar dat betekent dat ik €1.563,03 euro MINDER aan de belasting hoef te betalen. Ruim vijftienhonderd euro bespaard in een uurtje werken?! Dit bedrag heb ik heel eenvoudig verdient doordat ik dat bedrag in mijn pensioen gestopt heb en gebruik heb gemaakt van mijn jaarruimte.

Wil jij dit ook?

Wil je eindelijk de stap zetten om je pensioen op te bouwen als zzp’er of freelancer en wil je leren hoe jij je jaarruimte zo optimaal mogelijk kunt benutten? Nieuwsgierig hoe jij – door de fiscaal aantrekkelijke regels rondom het opbouwen van je pensioen – ook zoveel geld kunt besparen?

Dan is de cursus pensioenbeleggen van Robin een dikke aanrader. De investering van de cursus verdient zich dubbel en dwars terug.


Dit artikel bevat geen financieel advies. Ik ben geen financieel expert, maar ik deel alleen mijn eigen ervaring en kennis over financiële producten. Lees je altijd goed van tevoren in en weet wat je doet. Beleggen brengt namelijk risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF