Online ondernemen

Wat moet je regelen als je een bedrijf start?

Wat moet je regelen als je een bedrijf start?

Zodra je eenmaal besloten hebt om de stap te zetten en een eigen bedrijf te starten, kan de voorpret beginnen. Maar voordat je officieel aan de slag kunt, moet je een aantal zaken regelen. Denk aan een inschrijving bij de KVK, eventueel huren van een bedrijfspand en het bouwen van een website. Wat je nog meer moet regelen als je een bedrijf start, lees je hieronder.

Bedenken van een bedrijfsnaam

Het begint met het bedenken van een naam voor jouw bedrijf. Ga je voor een Nederlandse naam of een Engelse naam? En moet de naam het product of de dienst omschrijven (lees: socialmediawoman; een social media agency) of kies je voor een random naam?

Check, check, dubbelcheck

Voor je een definitieve naam kiest, is het slim om te checken of de naam ‘vrij’ is en niet geregistreerd is door een ander bedrijf. Het kan zijn dat een ander bedrijf die naam geclaimd heeft. Ook is het verstandig om te checken of de website URL nog beschikbaar is. Het is niet handig om een hele andere website URL te gebruiken. Als laatste is het aan te raden, zodra je een bedrijfsnaam bedacht hebt, mensen uit je omgeving te vragen wat ze van de naam vinden. Bekt het lekker, is het makkelijk uit te spreken en is het eenvoudig te onthouden etc.

Check of je vergunningen nodig hebt

Afhankelijk van het soort bedrijf dat je wilt beginnen, is het verstandig om uit te zoeken of je vergunningen nodig hebt.

Financiering

Heb je een financiering nodig of kun je het zelf betalen? Ook dit verschilt per bedrijf. Als je als freelance videograaf aan de slag gaat, heb je waarschijnlijk geen financiering nodig. Maar als je besluit een eigen bloemenwinkel te starten, is het wel zo fijn dat je geld kunt lenen voor de financiering van je business.

Ondernemersplan

Een ondernemersplan is niet verplicht voor de KVK, wel als je een financiering nodig hebt van de bank. Hoe dan ook is het wel aan te raden om een plan te maken, zodat je daar je businessmodel in uit werkt, je gewenste uurtarief in kunt berekenen en minstens zo belangrijk: je doelen er in op schrijft.

Doelen geven je een bepaalde richtlijn. Door te werken met doelen geef je sturing aan je bedrijf.

Inschrijven bij de KVK

Een verplicht nummer in Nederland dat niet zo veel voorstelt. Je maakt een afspraak, vertelt wat je gaat doen en betaalt €50,- euro en daarna heb je een KVK nummer en mag je officieel aan de slag.

Bedrijfsruimte huren

Ook die verschilt per soort bedrijf, maar als je besluit een restaurant te beginnen, is een bedrijfsruimte wel verdomd handig. Daarnaast is het hebben van een eigen kantoor ook prettig voor de work-life balans en het komt professioneel over als je een plek hebt waar je klanten kunt ontvangen.

Website bouwen

Iets waar je in 2021 écht niet meer zonder kan. Bouw een mooie, maar vooral duidelijke website met genoeg call to actions.

Online visitekaartje

Naast een website, zijn er nog veel meer kanalen die je kunt inzetten om je bedrijf op de kaart te zetten. Ga op onderzoek welke social media kanalen het beste aansluiten bij jouw business en zorg dat je daar actief op bent en waarde toevoegt.

Bovenstaande stappen, zijn de belangrijkste zaken die je moet regelen als je een eigen bedrijf start. Uiteraard zijn er nog veel meer stappen die je moet zetten. Dit stappenplan gaat je verder helpen als je start met ondernemen.

No Comments
    Leave a Reply