ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Remote werken in Nederland | Hoe pak je het aan?

Nederland telt veel ondernemers. En het aantal nieuwe ondernemers stijgt hard. Dat is niet voor niets. Ondernemen geeft je een bepaalde mate van vrijheid en daarnaast kun je – als je dat wilt – veel meer geld verdienen als ondernemer dan wanneer je in loondienst werkt. Toch zijn er ook nog een aantal andere redenen waarom zoveel mensen als freelancer aan de slag gaan. De grootste reden is namelijk het locatieonafhankelijk kunnen ondernemen. Oftewel wonen en werken als digital nomad. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden om remote te werken in Nederland? Lees snel verder!

Remote werken in Nederland

Hoewel de meeste mensen bij digital nomad meteen denken aan het buitenland, hoeft dat natuurlijk niet. Je kunt ook remote werken in Nederland. Nederland is mooier dan je denkt. Je kunt besluiten om drie weken vanaf je ouders te gaan werken of ervoor kiezen om twee maanden in een boshutje op de hei te verblijven. Dan ben je ook een digital nomad, maar dan in Nederland. 

Eerlijk is eerlijk: werken vanuit een zonovergoten locatie waar je aan het eind van je werkdag ook nog even met je voeten door het zand kan lopen, klinkt wel iets aantrekkelijker. 😉

Flexwerken in Nederland

Doordat Nederland zoveel ondernemers telt, zijn er ook heel veel co-workingsspaces. In elke grote stad vind je meerdere opties waar je kunt werken aan je bedrijf. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een huisje te huren in the middle of nowhere waar wel internet is, zodat je op die plek kunt werken aan je bedrijf. Of je boekt een fancy hotel om vanuit daar te werken.

Coworking & coliving 

In het buitenland is het een bekend concept: coworking & coliving. Zoals de naam het eigenlijk al verklapt betekent het dat je tijdelijk ergens gaat wonen waar er ook een plek is om te werken. Omdat je daar met gelijkgestemden bent, leer je niet alleen heel snel nieuwe mensen kennen, het is ook heel erg goed voor je mindset. Iedereen is immers met dezelfde reden daar: bouwen aan je business. 

Gelukkig zie je hier een daar een paar start-ups die heel voorzichtig dit concept ook aan het uitrollen zijn in Nederland. Hierdoor kunnen veel meer mensen ook remote werken in Nederland. Want je hoeft niet persé over de grens te gaan om over je eigen grenzen heen te gaan.

Flexwerken in Nederland

Elke maand een andere stad

Mocht je liever in je eentje willen focussen op je bedrijf, kun je ook besluiten om elke maand naar een andere stad te gaan en telkens een AirBnB te huren. Het werkt heel goed voor je creativiteit om regelmatig in een andere omgeving te werken. Op die manier worden je zintuigen namelijk geprikkeld, ben je productiever en kom je vaker op briljante ideeën.  

Kansen door COVID-19

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Dat geldt ook voor COVID-19. Want hoe vervelend de huidige situatie ook is, het biedt ook heel veel kansen. Doordat we opeens gedwongen thuis moeten werken, hebben bedrijven versneld een grote digitale transformatie doorstaan. Opeens moet iedereen die een kantoorbaan heeft, thuiswerken. Door de huidige situatie zien steeds meer bedrijven in – dat werken op afstand – beter kan dan gedacht. 

Dit biedt kansen. Kansen voor mensen die in loondienst werken, maar ook kansen voor ondernemers. Bedrijven zullen voortaan makkelijker akkoord gaan met een freelance opdracht op afstand. Oftewel eigenlijk werkt heel Nederland (deels) remote op dit moment.

Digital nomad jobs

Veel mensen zijn nieuwsgierig wat voor een werk je kunt doen als je remote wilt werken. Er zijn veel meer mogelijkheden dan je denkt. Veel werk vindt online plaats en dat betekent dat je al je werkzaamheden ook prima op afstand kunt uitvoeren. Het enige wat je nodig hebt, is internet. Hieronder vind je een lijst met een aantal digital nomad jobs. Uiteraard zijn er nog veel meer jobs die je remote kunt uitvoeren. 

 • Copywriter
 • Online marketeer
 • Internet marketeer (online ondernemen)
 • Digital producten verkopen
 • Coach
 • IT-specialist
 • Eigenaar van blogs
 • Vertaler
 • Grafisch designer
 • Financieel expert
 • Videograaf
 • Fotograaf
 • Dropshipper
 • Online docent 
 • Virtueel assistent

Conclusie

Remote werken in Nederland is makkelijker dan je denkt. Doordat we eerder geneigd zijn om op zoek te gaan naar plekjes over de grens hebben we tot voorkort Nederland als het ware over het hoofd gezien, terwijl er genoeg leuke flexwerkplekken zijn en het aanbod aan workations is groter dan je denkt.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers
Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij...
Iedereen zou een sidehustle moeten hebben: dit is waarom
Als je een saaie baan hebt, zul je vast vaak dagdromen over een leukere baan. Dit is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom is het...
wat is een workation
De manier waarop we werken is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit, en dat betekent dat we ons werk niet langer alleen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF