ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Telefoon van de zaak | Wat is slim? 

Als ondernemer heb je natuurlijk een telefoon van de zaak nodig. Maar wat is nu een goede investering en hoe regel je dit belastingtechnisch? Daarnaast wil je natuurlijk ook weten wat een slimme investering is. Als ondernemer is het immers verstandig om regelmatig te investeren. Nieuwsgierig hoe je je het beste kunt aanpakken en wat slim is als je een telefoon, bijvoorbeeld een iphone 11, van de zaak hebt? Kijk snel verder! 

Wat is een telefoon van de zaak? 

Een telefoon van de zaak is een telefoon die je voor minimaal 80% gebruikt voor je onderneming. Veel ondernemers hebben een telefoon die ze enkel gebruiken voor hun werk en sommige mensen hebben één telefoon die ze zowel gebruiken voor hun werk als ondernemer als voor privé zaken.  

Telefoon van de zaak

Aftrekbaar van de winst 

Beide opties zijn onbelast, want betekent dat je de kost mag aftrekken van je winst. Dit geldt zowel voor de aanschaf van je telefoon als je hem loskoopt, het sim-only abonnement of je reguliere telefoonabonnement als je een telefoon hebt die je elke maand afbetaald.   

Koop ‘m in één keer 

Als ondernemer is het slim om de telefoon van de zaak in een keer te kopen. Waarom? Omdat je dan ten eerste al niet de BTW hoeft te betalen en ten tweede kun je hem van je bruto omzet aftrekken. 

Daarnaast kun je de telefoonkosten – als je een sim-only abonnement hebt – in je kostenoverzicht als ondernemer verwerken, zo. Zodat je daar ook geen BTW over hoeft te betalen. Let op: een vaste telefoon op je huisadres wordt door de Belastingdienst altijd als privé kosten beschouwd en kunnen dus niet afgetrokken worden. Dus of je nu een iPhone 11 hebt of een iPhone 14, simyo telefoons (sim-only abonnementen) kun je zakelijk aftrekken. 

Zet het op de naam van je bedrijf 

In alle gevallen geldt wel: het is wel belangrijk dat als je een telefoon van de zaak hebt, dat je hem ten alle tijden op de naam van je bedrijf zet. Niet alleen de telefoon, maar ook je abonnement. Zo weet de Belastingdienst dat die telefoon gekoppeld is aan jouw bedrijf als je daar ooit controle voor krijgt. Het is wel belangrijk dat je je boekhouding goed regelt en eventueel hulp inschakelt van een boekhouder, zodat je het allemaal netjes kunt regelen.

1 telefoon voor werk en privé 

Heb je één telefoon voor werk en privé? Dan moet je in afstemming met je boekhouder bepalen voor hoeveel procent hij privé gebruikt wordt en voor hoeveel procent zakelijk. Het zakelijke gedeelte kun je dan aftrekken van je winst.  

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF