ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Tips voor thuiswerken

Sinds Corona is thuiswerken steeds meer de norm geworden. Het is bijna niet meer voor te stellen dat we ‘vroeger’ 5 dagen per week naar kantoor gingen om te werken. Terwijl veel kantoorbanen ook prima op afstand uit te voeren zijn. Zelf ben ik heel erg blij met deze ontwikkeling. Hierdoor kan ik nog vaker op workation gaan en is locatie-onafhankelijk werken voor meer mensen mogelijk. Om te zorgen dat je thuis efficiënt werkt, vind je hieronder een aantal tips voor thuiswerken. Lees je mee? 

Werk in een online omgeving 

Niets is zo vervelend dat als een collega ziek is, je niet bij de bestanden komt die je collega gemaakt heeft. Door in een online omgeving te werken waar je alle documenten opslaat en vanaf elke plek kan bewerken, zorgt dat ervoor dat je thuis prima kan werken. 

Gebruik cloud telefonie voor optimale bereikbaarheid

Om te zorgen dat je thuis net zo efficiënt werkt als op kantoor, is het fijn dat sommige softwareoplossingen thuis net zo goed werken als op kantoor. Een voorbeeld daarvoor is: cloud telefonie. 

Werk je bijvoorbeeld op een customer service afdeling? Dan wil je thuis zonder gedoe klanten te woord staan met hetzelfde nummer dat je op kantoor gebruikt. Door gebruik te maken van cloud telefonie is dat gefixt. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om thuis of zelfs op afstand te werken. 

Creëer een fijne werkplek

Cliché, maar waar. De belangrijkste tip voor thuiswerken: creëer een fijne plek waar je kan werken. Als je in loondienst werkt, heb je vaak recht op een bureau en een bureaustoel. De volgende vraag: waar in huis ga je werken? Niet iedereen heeft een kamer ‘over’ die je tot werkkamer kan omtoveren. Soms moet je creatief zijn. 

Een bureau in de woonkamer of een bureau in de slaapkamer. Als je een plekje hebt, zorg dan dat de ruimte waar je bureau staat, opgeruimd is. Zodat je niet afgeleid kan raken van zooi die er nog rondslingert. Dit bevordert je productiviteit. 

Huur een werkplek bij een coworking

Mocht het thuis echt een uitdaging zijn om een fijne werkplek te maken, kan het een oplossing zijn om een paar dagen per week te werken bij een coworking. Dat doe ik zelf ook. Ik kan het aanraden! Wist je dat je soms ook budget kan krijgen van je werkgever die de huur van je werkplek betaalt? Hoe fijn is dat?!

Slim communiceren

Als je thuiswerkt, moet je, net als op kantoor, regelmatig dingen afstemmen met collega’s. Om te zorgen dat dat goed verloopt, moet je slim communiceren met je collega’s. Spreek een bepaalde communicatie etiquette af. Hoe wil je dat collega’s onderling met elkaar communiceren en welke software kunnen ze gebruiken?

Voorbeelden communicatie etiquette 

Ook is het goed om voor elke meeting duidelijk voor ogen te hebben wie erbij moet zijn en wat het doel is. Is er iets dringends? Dan bel je je collega op de (werk)telefoon. Heeft een collega de ‘niet-storen’ button aan staan op Teams? Dat betekent dat je die collega tijdelijk niet moet storen. Waarschijnlijk zit die collega in een concentratie bubbel en wil hij of zij niet afgeleid raken. 

Dit zijn een aantal voorbeelden van de communicatie etiquette. Uiteraard kun je met je collega’s afspreken wat jullie belangrijk vinden en hoe jullie met elkaar willen communiceren. 

Conclusie

Er bestaan genoeg tips voor thuiswerken. Belangrijk is dat iedereen op de hoogte is van de Way of Working binnen het bedrijf. En mochten dingen niet duidelijk zijn of minder smooth verlopen, dan is het aan de manager om deze zaken op te pakken, waardoor het thuiswerken uiteindelijk beter ingeregeld wordt. 

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...
Bedrijfsgegevens beschermen tegen cyberaanvallen
Een cyberaanval behoort wereldwijd tot de top drie grootste bedrijfsrisico’s. Het wordt daarom steeds belangrijker om je bedrijf te beschermen tegen cyberdreigingen. Deze risico’s kunnen...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF