ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Voorbeeld beleggingsportefeuille + update eigen beleggingen

Ondertussen is het alweer bijna een jaar geleden dat ik een kijkje heb gegeven in mijn eigen beleggingsportfolio. Aangezien het een en ander veranderd is en omdat ik regelmatig de vraag krijg of ik een voorbeeld van een beleggingsportefeuille heb, leek het mij een goed moment om een update van mijn eigen beleggingen te delen. Nieuwsgierig hoe mijn beleggingsportefeuille het afgelopen jaar gegroeid is? Lees snel verder!

Wat te doen met spaargeld?

Ik had een fijn bedrag op mijn spaarrekening staan, stopte een deel in deposito spaarrekeningen en de rest liet ik veilig op mijn spaarrekening staan. Telkens als ik een beetje rente kreeg was ik blij. Totdat ik mij opeens realiseerde dat het helemaal niet handig is om te veel geld op je spaarrekening te hebben staan. Enerzijds doordat de rente steeds lager werd, maar ook door de inflatie. Oftewel: mijn geld werd steeds minder waard.

Starten met beleggen

Toen ik mij realiseerde hoe hoog de inflatie was, ben ik mij gaan verdiepen in beleggen. Ik had er destijds geen kaas van gegeten. Ik vond het maar ingewikkeld en had niet direct veel zin om mij daar helemaal in te verdiepen, maar ja ik wilde ook niet dat mijn zuurverdiende centen minder waard worden.

Opbouwen van een beleggingsportefeuille

In 2017 ben ik gestart met beleggen. Met een paar honderd euro. En ondertussen ben ik mij steeds meer aan het verdiepen in de materie. Wat voor een beleggingsportefeuille wilde ik opbouwen? Wat deden andere mensen? Oftewel: ik ging op zoek naar een voorbeeld beleggingsportefeuille. Achteraf niet tactisch aangezien je alleen moet investeren in bedrijven of fondsen waar je 100% achterstaat en waar je je in verdiept hebt. Iedereen belegt voor een andere reden, dus eigenlijk had ik aan die andere beleggingsportefeuilles niet zoveel.

Via welke brokers beleg ik?

In mijn vorige beleggingsportfolio, kon je lezen dat ik deed beleggen bij DEGIRO. En dat doe ik nog steeds. Hoewel niet iedereen te spreken is over deze broker en ze niet altijd netjes de regels volgen, ben ik nog steeds tevreden. Het is voornamelijk een fijn platform om ETF’s en losse aandelen te kopen zonder hoge kosten.

Het afgelopen jaar ben ik ook gestart met beleggen via mijn bank (ABN AMRO), doe ik aan pensioenbeleggen via Brand New Day, doe ik aan normaal beleggen bij Brand New Day en heb ik een klein deel in crypto zitten.

Hoe ziet mijn beleggingsportefeuille eruit?

Nu komt waarschijnlijk voor veel mensen het interessantste: een update van mijn beleggingsportefeuille. Maar voor het zover is, een kleine disclaimer. Dit is niet om op te scheppen, maar dit is geld waar ik de afgelopen jaren keihard voor gewerkt heb. Ik heb bepaalde keuzes gemaakt en leef over het algemeen zuinig. Hierdoor ben ik in staat om een fijn bedrag bij elkaar te sparen en dit beleggingsportefeuille op te bouwen. Ik hoef mij niet te verantwoorden, maar dat doe ik toch. 😉

Beleggen via DEGIRO

Ik heb twee rekeningen bij DEGIRO waar ik beleggingen heb staan. Voor het overzicht staan ze onder elkaar. Ik beleg daar deels in aandelen en deels in ETF’s om het risico te spreiden. Ik ben vooral heel erg blij met mijn Pinterest aandelen, aangezien die nogal sterk gegroeid zijn (groei van net geen 184%). Overigens is Sonos ook sterk gegroeid de afgelopen tijd (ruim 107%).

Voorbeeld beleggingsportefeuille


Beleggen via mijn bank

Naast mijn bovenstaande beleggingsportefeuille, beleg ik ook via mijn bank. Je kunt bij elke bank beleggen. Vaak is het goedkoper om het bij je eigen bank te doen, aangezien je daar toch al je maandelijkse bankkosten maakt. Ik beleg in twee indexfondsen via mijn bank. In 2021 heb ik al een rendement behaald van ruim 14,5%. Niet verkeerd toch?!

Beleggen via mijn bank

Beleggen via Brand New Day

Via Brand New Day doe ik aan pensioenbeleggen. Daar maak ik elke maand standaard €250,- euro naar over zodat ik er straks hopelijk ook warmpjes bij zit als ik met pensioen ben. Daarnaast is het financieel aantrekkelijk om geld te beleggen voor je pensioen gezien het lage belasting tarief. Hoe dat precies in zijn werk gaat, leg ik uit in het artikel: Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?

Pensioenbeleggen via Brand New Day

Normaal beleggen bij Brand New Day

Naast pensioenbeleggen, beleg ik ook via een normale beleggingsrekening bij Brand New Day. Elke maand maak ik automatisch €100,- euro en hanteer ik de buy & hold strategie om ongemerkt een fijn vermogen op te bouwen.

Overige beleggingen

Naast mijn bovenstaande beleggingsportefeuille, beleg ik ook via Bux Zero en ben ik januari 2021 eindelijk gestart met investeren in crypto.

Op mijn Bux Zero account staat nu €284,- euro (ik heb er €200,- euro ingelegd) en mijn crypto portefeuille is nu zo’n €675,- euro waard, maar ik heb er €800,- euro ingestopt. Omdat het voor de lange termijn is, maak ik mij daar geen drukte om. De markt trekt wel weer bij. Ook de crypto markt. Voor crypto maak ik gebruik van het platform LiteBit. Ze hebben een hele handige app waarin je eenvoudig kunt zien welke cryptocurrencies beschikbaar en in een paar klikken geld kunt investeren. Mocht je eerst meer willen weten over crypto, vind je hier meer informatie over hoe crypto werkt.

Conclusie

De conclusie die je wel kunt trekken is dat mijn beleggingsportefeuille het afgelopen jaar flink gegroeid is. Ik heb niet alleen een groter vermogen opgebouwd, maar ik beleg ook via meerdere brokers en ik ben gestart met crypto. Daarnaast kon ik ook – mede door de omstandigheden van het afgelopen jaar – veel geld besparen en veel geld investeren in beleggingen.

Misschien is dit een inspiratiebron of juist die schop onder je kont die je nodig hebt om ook die geldmachine aan te zetten en te starten met beleggen. Zie het als een voorbeeld beleggingsportefeuille, maar ga het niet klakkeloos overnemen. Verdiep je altijd in de risico’s en onderzoek welke strategie het beste bij je past.

Disclaimer

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Ik deel alleen mijn eigen kennis rondom financiële producten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Verdiep je altijd in het bedrijf, indexfondsen, trackers of ETF’s voordat je ergens in gaat investeren.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF