ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Waar krijg je de hoogste spaarrente?

Hoewel het slim is om starten met beleggen en de geldmachine aan te zetten, is het veel belangrijker om eerst een goede spaarbuffer op te bouwen voor financieel mindere tijden. Stel je wasmachine gaat stuk of je krijgt te maken met een andere financiële tegenvaller, dan is een spaarbuffer wel zo fijn. Om te zorgen dat de waarde van die spaarbuffer minder snel daalt, moet je uitzoeken waar je de hoogste spaarrente krijgt. Drie keer raden wat ik gedaan heb? Precies! Hieronder vind je een overzicht waar je de hoogste spaarrentes op dit moment krijgt. Nieuwsgierig? Lees snel verder!

Sparen in het buitenland

Wist je dat het vaak aantrekkelijker is om te sparen in het buitenland? Buitenlandse banken bieden vaak een hogere spaarrente aan dan Nederlandse banken. Via de website Raisin kun je precies zien wat de huidige spaarrentes zijn. Raisin is een marktplaats met daarop de spaarrentes van diverse spaarproducten (denk aan standaard spaarrekeningen, maar ook depositospaarrekeningen) per bank. Zo heb je direct inzicht en overzicht bij welke bank je de hoogste spaarrente krijgt.

Hoeveel spaargeld heb je nodig?

Hoeveel spaargeld je nodig hebt, is afhankelijk van je situatie. Denk daarbij of je alleen bent, een partner hebt en/of kinderen hebt. Of je in een huur- of koophuis woont. En of dat dan een huis of appartement is. Of je een eigen auto hebt en of je als freelancer werkt of een baan in loondienst hebt. Via het Nibud kun je in een paar stappen uitrekenen hoeveel spaargeld je nodig hebt voor jouw situatie. Dit is een indicatie, maar zo heb je wel een beter beeld van de hoogte van je spaarbuffer.

Waar krijg je de hoogste rente?

De rente stijgt de laatste tijd snel. Dit overzicht is up-to-date tot en met 16 oktober 2023.

De hoogste spaarrente bij een Nederlandse bank krijg je bij Lloyds. Die bieden een rente aan van maar liefst 2,50%. Bunq zit daar net onder met 2,46% rente.

Liever je geld vastzetten in een deposito spaarrekening? De hoogste spaarrente bij een jaar krijg je bij NICB direct: 3,00%. Gevolgd door Leaseplan Bank waar je 2,75% rente krijgt als je je geld 1 jaar vastzet.

Zet je geld vast tegen een hogere rente

Het geld dat je nodig hebt voor je spaarbuffer is stiekem best veel. En zeg nu zelf: je wil natuurlijk de hoogste spaarrente ontvangen over die buffer. Dan is het sowieso slim om uit te zoeken bij welke bank je de hoogste rente krijgt en daarnaast is het handig om je te verdiepen in depositosparen.

Depositosparen betekent dat je je geld tijdelijk vast zet tegen een hogere rente. Stel je hebt in jouw situatie een financiële buffer van €15.000,- nodig, dan kun je ervoor kiezen om een deel van dit bedrag tijdelijk vast te zetten op een depositospaarrekening en een depositoladder te bouwen

Depositoladder bouwen

Een depositoladder houdt in dat je op een bepaald moment vier bedragen tijdelijk vast zet op een depositospaarrekening. Om die ladder te bouwen, is het slim om te kiezen voor een termijn van drie, zes, negen en twaalf maanden. Dat betekent dat er elke drie maanden geld vrijkomt voor het geval dat je toch opeens geld nodig hebt.

Dit vrijgekomen bedrag kun je vervolgens weer vastzetten voor een jaar. Mits je het niet nodig hebt. Dit doe je telkens met al het geld dat vrijkomt. Zo bouw je uiteindelijk een depositoladder op, komt er elke drie maanden geld vrij en ben je verzekerd van een hoge spaarrente.

Aan de slag

Als het goed is ken je nu het verschil tussen de verschillende spaarproducten en is het tijd om uit te zoeken waar je de hoogste spaarrente krijgt en vervolgens een spaarrekening te openen. Het werkt heel simpel: je gaat naar de website van Raisin en kiest het spaarproduct en vervolgens kijk je waar je met dat spaarproduct de hoogste rente krijgt. De kans is groot dat het een buitenlandse bank is.

Let op: Voor je je spaargeld gaat overmaken naar een bank buiten Nederland is het slim om je te verdiepen in de bank zelf en eventuele risico’s.

Waar moet je rekening mee houden?

Leuk zo’n bank buiten Nederland die de hoogste rente aanbiedt, maar wat zijn de eventuele risico’s? Onderstaande punten zijn slim om uit te zoeken voor je geld overmaakt.

  • Check of de bank valt onder het depositogarantiestelsel van dat betreffende land én hoe hoog het depositogarantiestelsel is. Mocht de bank failliet gaan, dan weet je of en tot welk bedrag je verzekerd bent. De kans is klein, maar niet onmogelijk.
  • Bekijk of er geen extra kosten worden gerekend als je een spaarrekening opent in een andere valuta en houd rekening met een eventueel valutarisico.
  • Controleer wat de regels zijn. Kun je altijd bij je geld, zijn er eventuele kosten (bijvoorbeeld verplicht een betaalrekening openen), hoe vaak mag per maand je geld opnemen etc.
  • Bekijk wat de status is van de bank. Heeft de bank een triple A status of bijvoorbeeld een AA status. De status geeft aan hoe veilig een bank is.

Liever je geld in Nederland stallen?

Bunq biedt op dit moment een spaarrente van 2,46% aan als je kiest voor een reguliere spaarrekening. NICB direct is de Nederlandse bank die op dit moment de hoogste rente bij depositosparen biedt (3,00%).

Een rekening openen bij Raisin

Heb je een bank gevonden waar je een deel van je spaargeld wil parkeren? Mooi! Dan kun je in een paar klikken een spaarrekening openen.

Je moet daarvoor een account aanmaken bij Raisin en vervolgens jezelf verifiëren met een paspoort of ID. Vervolgens wordt het gecheckt en daarna kun je starten met sparen.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat is een depositospaarrekening?
Er bestaan diverse soorten spaarproducten. Zo bestaat er onder andere een spaarrekening die je gratis krijgt als je een betaalrekening hebt bij je bank, een...
Depositoladder bouwen
Wil je meer rendement behalen over jouw spaargeld, maar liever niet of niet al je geld beleggen? Dan is het interessant om te starten met...
Zakelijk sparen-2
Als ondernemer is het belangrijk dat je een buffer opbouwt voor financieel mindere tijden en dus genoeg zakelijke spaargeld hebt. Sterker nog: het Nibud (Nationaal...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF