ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Waarom het slim is om vroeg te beginnen met beleggen

Beleggen had tot een paar jaar terug een stoffig imago. Het was iets wat rijke mannen deden en je moet heel veel geld hebben om te starten met beleggen. Onzin! Er bestaan tegenwoordig allerlei laagdrempelige manieren om te starten met beleggen bij o.a. DEGIRO en Brand New Day, maar begin wel op tijd. Waarom het slim is om vroeg te beginnen met beleggen, lees je in het artikel hieronder.

Zet de geldmachine aan

Tijd is geld. Oftewel: hoe langer jij je geld de tijd geeft om te groeien, hoe groter je vermogen wordt. Met dit in je achterhoofd, is het dus heel slim om vroeg te beginnen met beleggen. Als jij op je 25ste de geldmachine aanzet en een deel van je spaargeld in beleggingen stopt, kan dat geld voor jou gaan werken, zodat je straks als je 60 bent een mooi vermogen opgebouwd hebt. 

Het rente-op-rente effect

Een andere reden waarom het slim is om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, is het rente-op-rente effect. Beter bekend als het achtste wereldwonder. Doordat je geld de tijd geeft om te groeien, ontvang je telkens rendement over het bedrag dat je in beleggingen hebt gestopt. 

Voorbeeld

Stel je belegt €100,- en je krijgt 6% rendement, dan heb je aan het eind van het eerste jaar €106,- op je beleggingsrekening staan. Een winst van €6,- waar je niets voor gedaan hebt. Je laat het geld staan en laat de geldmachine zijn werk doen. Het jaar erna behaal je wederom een rendement van 6%. Dit rendement wordt dan berekend over het nieuwe bedrag, die €106 van vorig jaar. Dit betekent dat je deze keer €6,36 winst hebt. Je begint dat nieuwe jaar met een bedrag van €112,36.

Het rente-op-rente effect

In de praktijk

Hierboven zie je een grafiek. Als je elke maand €100,- belegd voor de komende 30 jaar tegen een rendement van 6%, is je portfolio na 30 jaar €100.562,- euro waard, terwijl je er maar €36.000,- euro ingestopt hebt.

Oftewel je loopt €100.562 – €36.000 = €64.562,- euro mis als je het geld gewoon op je spaarrekening zet. Laat deze maar even op je inwerken.

Houd rekening met de kosten

In het voorbeeld wordt gerekend met een heel klein bedrag (€100,-). Hoe meer geld je in de geldmachine stopt, hoe meer geld je kunt verdienen. Wat wel goed is om in je achterhoofd te houden, zijn de kosten van de broker.

Deze kosten zijn verschillend per broker, maar het is goed om je – voordat je je ergens aanmeldt – te verdiepen in de kosten, want anders kan het zo zijn dat je winst verdampt door bijvoorbeeld de transactiekosten. Stop daarnaast nooit ál je spaargeld in beleggingen, maar houd altijd genoeg reserves achter de hand.

Genoeg tijd om er weer bovenop te komen

Een andere reden waarom het slim is om vroeg te beginnen met beleggen, is vanwege het feit dat je ook genoeg tijd hebt om eventuele downs op te vangen. De beurs fluctueert. Dat is normaal. De ene keer heb je een piek, de andere keer zit je in een diepe crisis.

Om te zorgen dat je vermogen wel weer kan herstellen van de crisis, is het fijn als je langer de tijd hebt om eventuele klappen op te vangen.

Ga aan de slag met gespreid beleggen

Gespreid beleggen is niet alleen fijn om het risico te verkleinen, het zorgt er ook voor dat je op verschillende momenten kunt instappen. Hoewel we natuurlijk het liefst allemaal instappen op een moment dat de beurs op zijn laagst staat, is dat in de praktijk lastig te pijlen. Niemand weet exact wat er gaat gebeuren.

Hierdoor is het slim om gespreid te beleggen en op verschillende momenten (verspreid over meerdere jaren) in verschillende soorten bedrijven in te stappen.

Start vandaag nog beleggen

Ben je overtuigd om zelf ook te starten met beleggen? Mooi! Het is wel belangrijk dat je voor je zelf een aantal dingen uitzoekt. Wat wordt je beleggingsstrategie, hoe werkt beleggen, hoe kun je je beleggingen spreiden en ga je voor de buy- en holdstrategie of wil je toch liever actief beleggen?

Ook is het handig om op onderzoek te gaan met welke broker je wilt werken. Voor welke broker je kiest, hangt ook af van je beleggingsstrategie. Hopelijk is het nu een beetje duidelijk hoe starten met beleggen en ga je eindelijk aan de slag.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF