fbpx
Carrière

Waarom je nooit je loonstrook moet laten zien tijdens een sollicitatie

Waarom je nooit je loonstrook moet laten zien tijdens een sollicitatie

Je kent het wel. Heb je ein-de-lijk dé droombaan gevonden waar je maanden naar op zoek was, krijg je van de recruiter de vervelende vraag naar je hoofd geslingerd wat je salaris is bij je huidige werkgever of het vriendelijke verzoek om je loonstrook mee te nemen naar het sollicitatiegesprek. In dit artikel lees je waarom je je loonstrook nooit moet laten zien tijdens een sollicitatiegesprek.

Privacy

Het gaat je toekomstige werkgever geen donder aan wat je op dit moment verdient. Dat is privé en hoef je niet met Jan en alleman te delen.

Dag loonsverhoging

Door je potentiële nieuwe werkgever (of recruiter) te vertellen wat je op dit moment verdient (en wat je secondaire arbeidsvoorwaarden zijn), verklein je de kans op een dikke loonsverhoging of andere leuke bijkomstigheden zoals een bonus. Door niets te zeggen, heeft je potentiële nieuwe werkgever geen indicatie en kan het zijn dat hij of zij een veel hoger bedrag voorstelt dan het bedrag dat jij in je gedachten hebt.

Sommige recruiters zijn nogal pittig en proberen er alles aan te doen om erachter te komen wat je nu verdient of wat je salarisindicatie is, maar probeer voet bij stuk te houden en er blanco in te gaan. Dan verhoog je je kans op een loonsverhoging.

Uiteraard kan het tegenvallen en kan het zijn dat het salaris dat je aangeboden krijgt veel lager is. Dan moet je je afvragen of je überhaupt wel voor dat bedrijf wilt werken.

Liever als ondernemer aan de slag gaan? Dit moet je allemaal regelen als je een bedrijf start.

Drop je e-mailadres en ontvang tips & tricks om te rocken als ondernemer

* indicates required


Het is niet verplicht

Ondanks dat recruiters vaak beweren dat ze een salarisstrook nodig hebben, is dat niet zo. Je bent als werknemer niet verplicht om een salarisstrook af te geven. Mocht je alsnog water bij de wijn willen doen, kun je besluiten een salarisindicatie te geven.

Let er dan wel op dat je hoger inzet dan je huidige salaris. Is je huidige salaris €3000,- euro bruto per maand? Geef dan een salaris indicatie door van €3500,- euro bruto per maand tot en met €4000,- euro bruto per maand. Op die manier dek je jezelf toch nog een beetje in en geef je ‘duw’ je nieuwe werkgever als het ware naar een gewenst inkomen.

No Comments
Leave a Reply