ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is een interim opdracht?

Werken als freelancer is populair. Dat betekent ook dat steeds meer mensen ervoor kiezen om als interimmer aan de slag te gaan. Maar wat is een interim opdracht eigenlijk en wat houdt het in? Zelf werk ik al meer dan 5 jaar als interim marketeer. Dus ik weet als geen ander wat interim opdrachten zijn. Lees je mee?

Aan de slag als interimmer

Eigenlijk is het heel slim: als je aan de slag gaat als interimmer, betekent dat dat je voor een bepaalde tijd (vaak drie, zes of negen maanden), aan de slag gaan bij een (groter) bedrijf waar je of wel gaat meedraaien op de huidige afdeling of advies gaat geven.

Twee mogelijkheden

Interimmers worden vanuit twee verschillende gedachten ingezet:

  • Wanneer bedrijven handen te kort hebben
  • Wanneer bedrijven opzoek zijn naar een expert

Wat is een interim opdracht?

Als je wilt weten wat een interim opdracht is, dat lees je hieronder. Officieel heet het ad-interim. Je gaat voor een bepaalde tijd in de keuken van een bedrijf kijken. Vaak omdat het bedrijf lastig aan vast personeel komt, maar soms ook omdat ze juist willen dat iemand de huidige manier van werken onder de loep neemt en een sterke adviesrol aanneemt.

Soms kan het zo zijn, doordat de meeste mensen al langere tijd werkzaam bent voor het bedrijf, ze tunnelvisie creëren. Door het inzetten van een interimmer, krijgen ze weer nieuwe ideeën of inzichten om huidige bedrijfsprocessen te optimaliseren en/of verbeteren.

Waar vind je een interim opdracht?

Als je besloten hebt om als interimmer aan de slag te gaan, is het natuurlijk wel handig om te weten waar je een interim opdracht vindt. Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe opdracht, is het belangrijk om eerst je LinkedIn profiel te updaten. Dit verhoogt de kans dat je een tof project vindt. Recruiters en potentiële klanten checken namelijk altijd je profiel. Om je en handje te helpen waar je toffe interim opdrachten vindt, heb ik een uitgebreid overzicht gemaakt van maar liefst 21 platformen waar interim opdrachten aangeboden worden.

Specifieke specialisatie

Soms kan het ook zijn dat een bedrijf opzoek is naar een interimmer, omdat ze bijvoorbeeld een bepaalde expertise niet in huis hebben. Door iemand in te huren die met een interim opdracht aan de slag kan, is dan voordeliger dan iemand een vaste baan aanbieden.

Voordelen werken als interimmer

Het werken aan een interim opdracht heeft veel voordelen. Vaak kun je bij veel grote bedrijven in de keukens kijken en ontdekken hoe ze verschillende processen aanpakken, het is goed voor je netwerk en eerlijk is eerlijk: je kunt lekker cashen. Zelf werk ik al een aantal jaar als interimmer en dat bevalt erg goed! Het is prettig om een kijkje te nemen binnen de keukens van grote bedrijven en het is voor mij ook dé manier om veel te leren in een dynamische omgeving.

Nadelen werken als interimmer

Als je besluit aan de slag te gaan als interimmer, moet je er rekening mee houden dat je vaak maar relatief kort bij een bedrijf zit en dat je vaak achter de feiten aanloopt. Of wel bedrijven zitten in tijdnood en hebben handjes te kort, maar het kan ook zijn dat ze liever gisteren de nieuwe producten gelanceerd hadden, maar doordat er niemand was die het kon doen (expertise miste) het is blijven liggen. Daarnaast zitten de reiskosten (en reistijd) ingegrepen bij je uurtarief en moet je je eigen verzekering en pensioen regelen. Maar als je al werkt als freelancer, moet je dat sowieso regelen.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Goed personeel werven voor jouw bedrijf? 5 tips
Goed personeel werven is tegenwoordig niet zo eenvoudig. Veel bedrijven schreeuwen om personeel, waardoor de vijver waar je uit kunt vissen niet zo groot is....
Wil je groeien in je vak? Huur een oproepkracht in! 
Als kleine ondernemer wil je doen waar je goed in bent, en andere klusjes liever uitbesteden. Want dan kun je tegelijk groeien én klein blijven!...
5 tips om assertiever te worden
Sommige mensen associëren assertiviteit met arrogantie, maar dat is niet correct. Mensen die assertief zijn, zijn zelfverzekerd en dat is iets anders dan arrogantie. Toch...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF