Online geld verdienen

Wat is een side hustle?

Wat is een side hustle?

Sidle hustle is een term die je waarschijnlijk veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in passief inkomen en/of het belang van meerdere inkomstenbronnen. Maar wat is een side hustle en waarom zijn zoveel mensen bezig met het creëren van side hustles?

Een wat..?

Voordat we er dieper induiken is het verstandig om eerst uit te leggen wat een side hustle is. Letterlijk vertaalt betekent het een bijbaan naast je huidige baan, alleen dat is niet precies wat er met deze term bedoeld wordt.

Een side hustle – in de zin van passief inkomen – is een project waar je geld mee verdient, maar waar niet de focus op ligt. Je hebt waarschijnlijk één of twee hoofd inkomstenbronnen waar je je op focust en de overige inkomstenbronnen dienen als extraatje. Als je ergens geld mee verdient zonder dat je er al te veel tijd en energie in hoeft te steken, noem je dat een side hustle.

Soorten side hustles

Er bestaan heel veel soorten side hustles. Het idee van een side hustle is dat je met weinig effort, toch geld verdiend. Om je een beetje een idee te geven wat er voor een side hustles er bestaan, vind je hieronder een overzicht van soorten side hustles:

1. Affiliate marketing

Als jij een boek koopt via bijvoorbeeld mijn Bol.com link, dan kost het jou niets, maar dan krijg ik een klein percentage over de aankoop die jij gemaakt hebt. Dit geldt ook als je een rekening opent bij bijvoorbeeld Brand New Day. Het wordt erg gewaardeerd als je dat doet. 😉

Daarnaast kun je ook een website opzetten en runnen op basis van affiliate marketing. Dit betekent dat je een informatieve website over een bepaald niche onderwerp opzet en vervolgens allemaal affiliate links plaats. Een voorbeeld van zo’n affiliate website is De beste Broodbak machine.

2. Verkopen van grafische producten via Etsy of Creative market

In Amerika, maar ook in Nederland zijn veel mensen rijk geworden met het verkopen van planners, to-do lijsten, eetschema’s en andere grafische producten via Etsy. Grafische producten verkopen via Etsy is heel populair. En dat is niet gek. Je maakt zo’n digitaal product eenmalig en vervolgens verkoop je het honderd of misschien 10.000 keer. Zonder dat je er extra tijd of energie in moet steken. Ideaal toch?

3. Verkopen van digitale producten

Het verkopen van digitale producten is populair. Je maakt eenmalig een digitaal product, zorgt voor online marketing rondom je product en vervolgens verkoopt het zich. Denk bijvoorbeeld aan mijn e-book over Krijg Grip op je Financiën, maar ook checklists, e-course, online trainingen etc. Je maakt eenmalig een product en vervolgens kun je het meerdere keren verkopen. Uiteraard moet je wel zorgen dat mensen het digitaal product blijven kopen. Je moet het wel (blijven) vermarkten en onder de aandacht brengen.

4. Dropshipping

Het is razend populair op dit moment. Je maakt een webshop in een niche-markt (bijvoorbeeld zaklampen) en zorgt ervoor dat de producten door iemand anders verstuurd en eventueel geretourneerd worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de online marketing, waardoor je met relatief weinig input wel heel erg veel geld kunt verdienen. Een voorbeeld van een toffe Nederlandse dropshipping webshop is YourPlants.

5. Advertentie inkomsten website

Misschien een relatief onbekende side hustle in de zin van dat mensen niet weten dat je er veel geld mee kunt verdienen, maar het bouwen van een informatieve website, kan je veel geld opleveren als je het goed aanpakt. Je plaatst advertentie banners en daarnaast kun je betaalde samenwerkingen opzetten op basis van linkbuilding. Een voorbeeld hiervan zijn websites zoals Parkeren in Roermond, Parkeren in Alkmaar en Parkeren in Oss.

6. Start een abonnementendienst

Dit klinkt een beetje vaag, maar online verkopen in de vorm van een abonnement is een ideale side hustle. Denk aan het opsturen van elke maand nieuwe witte veters voor in je witte sneakers of elke maand online toegang geven tot een magazine. Er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden te bedenken. Doordat het een abonnement is en je elke maand een X bedrag krijgt, is het een voorbeeld van een side hustle.

Daarnaast: abonnementen zijn een hele fijne manier om passief inkomen te genereren als het bedrag maximaal €19,95 per maand is. Omdat mensen die bedrag relatief makkelijk kunnen missen en niet zo snel geneigd zijn om het op te zeggen.

7. Start een blog

Een ander voorbeeld van een side hustle is het starten van een blog. Of een platform zoals Ondernemen als een baas waar je informatie deelt. Dit kost aan het begin veel tijd en energie; je moet immers investeren in een website, opbouwen van bezoekers en dus een community en de waarde van je URL vergroten. Uiteindelijk kun je geld verdienen met een betaald artikel of het plaatsen van een link in een bestaand artikel. In november heb ik met Diolifestyle.nl ruim €1.800,- omzet gedraaid. Let wel op: deze blog bestaat al ruim zeven jaar.

8. Starten met beleggen

Wist je dat je ook een side hustle kunt starten door te starten met beleggen en het geld dat je verdient met dividend als een soort side hustle te zien? Je hebt uiteraard wel geld nodig om hiermee te starten en van geld geld te maken. Vaak begin je klein met een paar tientjes of misschien €100,-/€150,- per maand.

Uiteindelijk wordt het dividend dat je ontvangt steeds meer, want je beleggingsportfolio groeit telkens een beetje. Dit is wel een voorbeeld van een side hustle met een iets langere adem. Toch is het sowieso super slim om op tijd te beginnen met beleggen zodat je genoeg tijd hebt om je geld te laten groeien en het rente-op-rente effect zijn werk laat doen.

9. Start met print-on-demand

Ben je goed in het maken van foto’s of andere prints en wil je die graag verkopen? Een hele interessante side hustle en een relatief simpele manier van passief inkomen genereren is print-on-demand. Dit betekent dat je via bepaalde platformen jouw foto’s verkoopt. De foto wordt op het moment dat er een bestelling plaatsvindt afgedrukt en dan verstuurd. Vaak wordt dit hele proces door het externe platform verzorgd, waardoor jij telkens een bepaalde fee ontvangt. Raisa Zwart is hier heel goed in en verdient elke maand een leuk passief bedrag.

Conclusie

Iedereen kan starten met het maken van side hustles. Het vergt wel discipline en motivatie om ermee aan de slag te gaan. De eerste side hustle die je ontwikkelt zal waarschijnlijk niet meteen een groot succes zijn. Het is een trial and error. Je moet meerdere side hustles opzetten, voordat je een succesvolle side hustle ontdekt.

Het allerbelangrijkste is dat je nooit opgeeft en altijd doorgaat. Houd ook in je achterhoofd dat een side hustle tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen. Zo moet een website geïndexeerd worden door Google, duurt het even voordat de SEO op orde is en moet je een betrokken community opbouwen voor je blog en/of informatieve websites.

No Comments
Leave a Reply