ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is financiële zelfredzaamheid?

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: de term financiële zelfredzaamheid zie je steeds vaker terugkomen, maar wat betekent deze term eigenlijk en hoe zorg je er zelf voor dat je ook financieel zelfredzaam wordt? Op al deze bovenstaande vragen vind je antwoord in het artikel hierbeneden.

Leg eens uit

Voordat we de diepte in duiken, is het verstandig om eerst uit te leggen wat het nu betekent. Wat is financiële zelfredzaamheid? Om te beginnen kun je deze term op verschillende manieren interpreteren, maar het komt uiteindelijk op hetzelfde neer.

Het houdt simpelweg in dat je instaat ben om jezelf financieel te redden zonder steun van anderen en dat je in staat bent om de juiste financiële keuzes te maken. Dit betekent ook dat – als je een relatie hebt – dat je altijd álleen financieel zelfredzaam bent en niet afhankelijk bent van het inkomen van een partner.

Financieel zelfredzaam zonder partner

Over het laatste gedeelte (het hebben van een partner) zijn de meningen nogal verdeeld. Sommige mensen vinden het prima als ze samen met hun partner financieel zelfredzaam zijn. Echter is het ook heel belangrijk dat je bij jezelf na gaat of je ook álleen financieel zelfredzaam bent als je relatie op de klippen loopt.

Wat zegt het Nibud?

Volgens het Nibud (Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting; een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens) betekent de term financiële zelfredzaamheid het volgende:

‘Iemand is financieel redzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiën in balans zijn op zowel korte als op lange termijn’.

Hoe zorg je dat jezelf financieel zelfredzaam wordt?

Er zijn een aantal stappen die je moet zetten om te zorgen dat je financieel zelfredzaam wordt.

Stap 1: Het creëren inzicht

Inzicht in je financiën. Je moet exact weten hoeveel geld er elke maand binnen komt, maar ook hoeveel geld er elke maand uitgaat. Inzicht in je financiën kun je creëren door te werken met een kasboekje waarin je heel nauwkeurig alles bijhoudt. Zodra een nieuwe maand begonnen is, log je in op je bankrekening en kijk je hoeveel geld eruit gegaan is en hoeveel geld er binnen gekomen is. Deze gegevens verwerk je in je kasboekje. Vervolgens zie je direct waar je de afgelopen maand (te)veel geld aan uitgegeven hebt en waar je eventueel op kunt besparen.

Stap 2: Betaal áltijd eerst jezelf uit

Nu denk je misschien: wat bedoel je hiermee? Telkens als er salaris binnenkomt, is het belangrijk dat je eerst geld naar je spaarrekening overmaakt, zodat je zeker weet dat je elke maand een bedrag kunt sparen. Ook al kun je maar €50,- per maand sparen: alle kleine beetjes helpen. De kans is groot dat – als je pas aan het einde van de maand geld over maakt naar je spaarrekening – dat er geen geld meer overblijft om te sparen. En dat is niet zo handig.

Stap 3: Maak concrete spaardoelen

Het sparen wordt leuker als je er bepaalde spaardoelen aan gekoppeld hebt. Maak een spaardoel aan voor vakantie, kleding, het kopen van een huis, wereldreis, een nieuwe auto of bedenk andere spaardoelen waar je enthousiast van wordt. Verdeel telkens het geld over de verschillende spaarpotjes en hang er ook een spaardoel aan vast. Bijvoorbeeld: spaarpotje vakantie 2022 met als spaardoel €2.500,-.

Spaardoelen kun je gratis aanmaken en vrijwel elke bank biedt deze optie aan. Al je spaardoelen hangen onder dezelfde spaarrekening.

Stap 4: Blijf kritisch en bespaar

Heel leuk zo’n kasboekje en spaardoelen, maar je moet er natuurlijk wél voorzorgen dat dit niet iets eenmaligs gaat worden. Je moet zorgen dat het een nieuwe gewoonte gaat worden. Iets waar je naar uitkijkt. Het moment dat je je kasboekje gaat bijwerken moet een feestje zijn, net als het geld verdelen over je verschillende spaarpotjes. Ook is het verstandig dat je wel kritisch blijft. Zorg ervoor dat je altijd automatisch het geld naar je spaarrekening overmaakt aan het begin van de maand en probeer ook altijd geld te besparen op onnodige dingen.

Stap 5: Werk aan je money mindset

Je kunt wel aan de slag gaan met je financiële zelfredzaamheid, maar als je een negatieve relatie hebt met geld, gaat dat je niet verder brengen. Zie geld als iets positiefs en zie het als een middel om jouw dromen waar te maken. Ga daarom aan de slag met je money mindset.

Financieel zelfredzaam zijn

Waarom is financiële zelfredzaamheid zo belangrijk?

Er zijn tig redenen te bedenken waarom financiële zelfredzaamheid zo belangrijk is. Het zorgt ten eerste voor financiële rust. Doordat je inzicht hebt in je financiën weet je hoe je ervoor staat en of je eventueel minder geld moet uitgeven en/of meer geld moet verdienen. Sparen draagt ook bij aan financiële rust. Je weet dat je bestand bent tegen een eventuele financiële tegenvaller. En dat is een fijn gevoel. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het niet kunt betalen.

De belangrijkste reden waarom het fijn is om financieel zelfredzaam te zijn, is dat je niet afhankelijk bent van iets of iemand. Natuurlijk ben je afhankelijk van je salaris of opdrachten als freelancer, maar je bent niet afhankelijk van een partner of de overheid vanwege een uitkering. Mocht je hiermee aan de slag gaan, zijn er gelukkig online heel veel financieel-tips te vinden om te zorgen dat je financieel zelfredzaam wordt.

Niet iedereen heeft toegang tot financiële middelen

Helaas komt het nog steeds voor dat niet iedereen, voornamelijk vrouwen, toegang hebben tot financiële middelen die nodig zijn om een bedrijf op te zetten. Daarom is het zo belangrijk dat we ten eerste zorgen dat alle vrouwen overal ter wereld toegang krijgen tot financiële middelen om een bedrijf op te zetten of hun bedrijf verder te ontwikkelen en daarnaast is het belangrijk dat wij als vrouwen als blijven vechten voor onze financiële rechten.

Mijn reis naar financiële zelfredzaamheid

Zelf ben ik op mijn 25ste begonnen met beleggen. Eerst vooral in aandelen, nu vooral in beleggingsfondsen via Brand New Day en ABN AMRO en in ETF’s via DEGIRO. Mijn doel is niet om zo snel als mogelijk FIRE te worden, want ik wil nu ook genieten van het leven in plaats van het moment dat ik financieel vrij ben.

Ook doe ik aan pensioenbeleggen, beleg ik een beetje via crypto, werk ik aan mijn money mindset, probeer ik mijn passieve inkomsten te verhogen door meerdere (lees: miniaal 6) inkomstenbronnen te hebben die zorgen voor een fijne geldstroom. Ik deel graag een kijkje in mijn beleggingsportfolio om te zien waar ik zoal in investeer.

Deel deze blog:

Eén reactie

  1. Goede tips! Ik vind het erg belangrijk om jezelf goed financieel te kunnen onderhouden. Ik merkte in het begin van mijn relatie dat ik erg afhankelijk was van mijn partner zijn inkomen. Op een gegeven moment wilde ik dit gaan veranderen. Sindsdien ben ik werkzaam als ZZP’er. Doordat ik zelf mijn verzekeringen moest regelen en de boekhouding moest bijhouden, heeft dit mij geholpen om zelfstandiger te worden.

    Groet,

    Carla

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Geld investeren in goud of andere edelmetalen? 7 tips!
Begin dit jaar ben ik gestart met geld investeren in goud. Waarom? Ik was op zoek naar spreiding van mijn beleggingsportfolio. Ik heb de afgelopen...
Sparen en beleggen: hoe kies je voor de juiste verhouding?
In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Voor ik begon met beleggen, had ik al een fijne spaarbuffer opgebouwd. Mijn spaarbuffer was groot genoeg, dus het...
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF