ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is financiële zelfredzaamheid?

Het is je waarschijnlijk al opgevallen: de term financiële zelfredzaamheid zie je steeds vaker terugkomen, maar wat betekent deze term eigenlijk en hoe zorg je er zelf voor dat je ook financieel zelfredzaam wordt? Op al deze bovenstaande vragen vind je antwoord in het artikel hierbeneden.

Wat houdt het in?

Voordat we de diepte in duiken is het verstandig om eerst uit te leggen wat het begrip betekent. Wat is financiële zelfredzaamheid? Om te beginnen kun je deze term op verschillende manieren interpreteren, maar vaak komt het uiteindelijk op hetzelfde neer.

Het houdt simpelweg in dat je instaat ben om jezelf financieel te redden zonder steun van anderen en dat je in staat bent om de juiste financiële keuzes te maken. Dit betekent ook dat – als je een relatie hebt – dat je altijd álleen financieel zelfredzaam bent en niet afhankelijk bent van het inkomen van een partner.

Financieel zelfredzaam zonder partner

Over het laatste gedeelte (het hebben van een partner) zijn de meningen nogal verdeeld. Sommige mensen vinden het prima als ze samen met hun partner financieel zelfredzaam zijn. Echter is het ook heel belangrijk dat je bij jezelf na gaat of je ook álleen financieel zelfredzaam bent als je relatie op de klippen loopt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 40% van alle relaties uiteindelijk op de klippen loopt.

Wat zegt het Nibud?

Volgens het Nibud (Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting; een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens) betekent de term financiële zelfredzaamheid het volgende:

“Iemand is financieel redzaam wanneer hij weloverwogen keuzes maakt, zodanig dat zijn financiën in balans zijn op zowel korte als op lange termijn“.

Hoe zorg je dat jezelf financieel zelfredzaam wordt?

Er zijn diverse stappen die je kan zetten om te zorgen dat jij financieel zelfredzaam wordt en je eigen boontjes kun doppen (als dat nodig is).

Stap 1: Creëer inzicht

Inzicht in je financiën. Je moet exact weten hoeveel geld er elke maand binnen komt, maar ook hoeveel geld er uit gaat. Inzicht in je financiën kun je creëren door te werken met een kasboekje waarin je heel nauwkeurig alles bijhoudt. Zodra een nieuwe maand begonnen is, log je in op je bankrekening en kijk je hoeveel geld eruit gegaan is en hoeveel geld er binnen gekomen is. Deze gegevens verwerk je in je kasboekje. Vervolgens zie je direct waar je de afgelopen maand (te)veel geld aan uitgegeven hebt en waar je eventueel op kunt besparen.

Stap 2: Betaal áltijd eerst jezelf uit

Nu denk je misschien: wat bedoel je hiermee? Telkens als er salaris binnenkomt is het belangrijk dat je eerst geld naar je spaarrekening overmaakt, zodat je zeker weet dat je elke maand een bedrag kunt sparen. Ook al kun je maar €50,- per maand sparen: alle kleine beetjes helpen. De kans is groot dat – als je pas aan het einde van de maand geld over maakt naar je spaarrekening – dat er dan geen geld meer overblijft om te sparen. En dat is niet zo handig. 😉

Stap 3: Maak concrete spaardoelen

Het sparen wordt leuker als je er bepaalde spaardoelen aan gekoppeld hebt. Maak een spaardoel aan voor vakantie, kleding, het kopen van een huis, wereldreis, een nieuwe auto of bedenk andere spaardoelen waar jij enthousiast van wordt. Verdeel telkens het geld over de verschillende spaarpotjes en hang er ook een spaardoel aan vast. Bijvoorbeeld: spaarpotje vakantie 2023 met als spaardoel €2.500,-.

Spaardoelen kun je gratis aanmaken en vrijwel elke bank biedt deze optie aan. Al je spaardoelen hangen onder dezelfde spaarrekening.

Stap 4: Blijf kritisch en bespaar

Heel leuk zo’n kasboekje en spaardoelen, maar je moet er natuurlijk wél voorzorgen dat dit niet iets eenmaligs gaat worden. Je moet zorgen dat het een nieuwe gewoonte wordt. Het boek Elementaire gewoontes is een heel goed boek dat je leert hoe je nieuwe gewoontes aanleert.

Maak het leuk voor jezelf

Zorg dat het iets wordt waar je naar uitkijkt. Het moment dat je je kasboekje gaat bijwerken moet een feestje zijn, net als het geld verdelen over je verschillende spaarpotjes. Ook is het verstandig dat je wel kritisch blijft. Zorg ervoor dat je altijd automatisch het geld naar je spaarrekening overmaakt aan het begin van de maand en probeer altijd geld te besparen op onnodige dingen.

Stap 5: Werk aan je money mindset

Je kunt wel aan de slag gaan met je financiële zelfredzaamheid, maar als je een negatieve relatie hebt met geld, gaat dat je niet verder brengen. Zie geld als iets positiefs en zie het als een middel om jouw dromen waar te maken. Ga daarom aan de slag met je money mindset.

Financieel zelfredzaam zijn

Waarom is financiële zelfredzaamheid zo belangrijk?

Er zijn tig redenen te bedenken waarom financiële zelfredzaamheid zo belangrijk is. Het zorgt ten eerste voor financiële rust. Doordat je inzicht hebt in je financiën weet je hoe je ervoor staat en of je eventueel minder geld moet uitgeven en/of meer geld moet verdienen. Sparen draagt ook bij aan financiële rust. Je weet dat je bestand bent tegen een eventuele financiële tegenvaller. En dat is een fijn gevoel. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je het niet kunt betalen.

Niet afhankelijk zijn

De belangrijkste reden waarom het fijn is om financieel zelfredzaam te zijn, is dat je niet afhankelijk bent van iets of iemand. Natuurlijk ben je afhankelijk van je salaris of opdrachten als freelancer, maar je bent niet afhankelijk van een partner of de overheid vanwege een uitkering of geld van je partner.

Mijn reis naar financiële zelfredzaamheid

Zelf ben ik op mijn 25ste begonnen met beleggen. Eerst vooral in aandelen, nu alleen nog maar in indexfondsen via Brand New Day en ABN AMRO. Wel heb ik nog een paar losse aandelen staan bij DEGIRO, maar daar doe ik niets meer mee. Zodra het verlies niet meer zo desastreus is, verkoop ik de boel en stop ik het ook in breed gespreide indexfondsen waar ik nu in beleg.

Financiële rust ervaren

Daarnaast doe ik aan pensioenbeleggen via Brand New Day en bouw ik een fijn pensioen op voor later, werk ik aan mijn money mindset, probeer ik mijn passieve inkomsten te verhogen door meerdere inkomstenbronnen te hebben. Nieuwsgierig naar mijn beleggingsportfolio en welke strategie ik hanteer? Ik deel exact waar ik in beleg en hoeveel geld ik elke maand investeer.

Mijn doel is niet om zo snel als mogelijk FIRE te worden, want ik wil nu ook genieten van het leven in plaats van het moment dat ik financieel vrij ben.

Deel deze blog:

Eén reactie

  1. Goede tips! Ik vind het erg belangrijk om jezelf goed financieel te kunnen onderhouden. Ik merkte in het begin van mijn relatie dat ik erg afhankelijk was van mijn partner zijn inkomen. Op een gegeven moment wilde ik dit gaan veranderen. Sindsdien ben ik werkzaam als ZZP’er. Doordat ik zelf mijn verzekeringen moest regelen en de boekhouding moest bijhouden, heeft dit mij geholpen om zelfstandiger te worden.

    Groet,

    Carla

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...
Geld besparen met refurbished producten
Wist je dat je tot wel 40% kan besparen als je kiest voor refurbished producten? Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar het...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF