ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is indexbeleggen?

Als je wil starten met beleggen, moet je voor jezelf duidelijk hebben wáár in je wilt beleggen (kies je voor indexbeleggen, beleggen in ETF’s of kies voor je beleggen in individuele aandelen?), hoeveel risico je wilt nemen en wat je beleggingshorizon is. Beleg je voor de korte- of voor de lange termijn? In deze blog leg ik stap voor stap uit wat indexbeleggen is, wat de mogelijkheden binnen indexbeleggen zijn, maar ook wat de risico’s zijn en vertel ik meer over de opties die indexbeleggen biedt. Nieuwsgierig? Lees snel verder! 

Wat is indexbeleggen?

Voordat we de diepte induiken, is het belangrijk om te uit te leggen wat indexbeleggen is. Als je gaat indexbeleggen, ga je beleggen in een indexfonds. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. Doordat indexfondsen een bepaalde index volgen, is je risico ook direct gespreid. 

Verschil tussen beleggingsfonds en ETF’s

Een indexfonds is ook wel een beleggingsfonds. Het lijkt op ETF’s (Exchanged Traded Funds), maar toch zijn er een aantal verschillen. Bij een indexfonds kun je zelf bepalen hoe vaak en hoe je precies wilt in- of uitstappen. Een ETF daarentegen kun je de hele dag verhandelen en de prijs wordt bepaald aan de hand van de bied- en laatkoers. Ook heeft een ETF een beursnotering. Kort door de bocht: elke ETF is een beleggingsfonds, maar niet elk beleggingsfonds is een ETF. 

Je kunt indexbeleggen in aandelen, obligaties of een mix van beide opties. Met als doel het volgen van de markt c.q. index. Hierdoor wordt het ook wel passief beleggen genoemd. Je koopt een bepaald indexfonds voor de lange termijn met als doel dat het op den duur meer waard wordt.

Hoe werkt het?

Je moet jezelf gaan verdiepen in de materie. Er bestaan namelijk heel veel soorten indexfondsen. Wat vind jij belangrijk als je gaat investeren in een indexfonds? Wil je investeren in een bepaalde sector, bepaalde index of vind je goede spreiding juist belangrijk?

Zelf vind ik het belangrijk dat de indexfondsen breed gespreid zijn, lage kosten hanteren en weinig dividendlekkage hebben.

Waar moet je opletten?

Ook moet je voor jezelf bepalen via welke broker je wil investeren, hoeveel risico je wil (en kan) nemen in combinatie met je beleggingshorizon, wat je beleggingsdoel is en hoeveel geld je periodiek kan beleggen. Zodra dat helder is voor jezelf, kun je op zoek gaan naar een geschikte broker. Een broker is een tussenpartij waar je kunt handelen op de beurs.

Wat zijn de risico’s?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Echter is het risico van indexbeleggen een stuk kleiner dan beleggen in individuele aandelen. Dit komt omdat individuele bedrijven failliet kunnen gaan of de boel belazeren. Neem een voorbeeld aan Wirecard. Een Duits bedrijf dat zich op papier heel rijk voor deed, maar in werkelijkheid helemaal niet zo veel geld had. Sterker nog: de cijfers waren rood. 

Uiteindelijk is het bedrijf failliet verklaard waardoor de aandelen in één klap niets meer waard waren. Oftewel: als je geld geïnvesteerd had, was je al het geld kwijt. Gelukkig komt het bijna nooit voor, maar als het gebeurt is dat natuurlijk super zuur. 

Gespreid beleggen

De risico’s van indexbeleggen zijn veel kleiner. Je belegt in een beleggingsfonds dat zorgvuldig is samengesteld. Je belegt ook niet in één bedrijf, maar in tientallen en soms wel 1000 verschillende bedrijven, waardoor je automatisch je risico spreidt.

Wat zijn de kosten?

De kosten van indexbeleggen zijn afhankelijk van je broker. Voordat je überhaupt aan de slag kunt met beleggen, moet je op zoek gaan naar een broker. Een broker bemiddelt tussen de indexfondsen en jij als belegger. Zonder broker kun je niet starten met beleggen

Goedkoper bij een groter portfolio

In mijn beleggingsportfolio kon je lezen dat ik op dit moment aan indexbeleggen doe via ABN AMRO en Brand New Day. ABN AMRO is de goedkoopste optie als je wil beleggen in de wel bekende Northem Trust fondsen. Zelfs als je speciaal een betaalrekening moet openen om daar te kunnen beleggen is ABN AMRO nog steeds de goedkoopste.

Lees de kleine lettertjes

Heb je een aantal brokers die je interessant vindt? Verdiep je in de kleine lettertjes. Sommige brokers zijn duurder bij lage bedragen, terwijl andere brokers pas interessant worden als je een vermogen van meer dan €100.000,- hebt. Bij ABN AMRO is het zo dat als je beleggingsportfolio meer dan €100.000,- waard is, de servicekosten 50% goedkoper worden. En dat scheelt nogal op je rendement. Hoe lager de kosten, hoe beter natuurlijk.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen voor je pensioen

Wist je dat je ook kunt indexbeleggen voor je pensioen? Of je nu werkt in loondienst, als freelancer werkt of ondernemer bent, iedereen moet pensioen opbouwen. Vaak bouw je – als je in loondienst werkt – pensioen op. Echter betaalt een werkgever bijna nooit 100% van je pensioen. Dat betekent dat jezelf je pensioen kan (eigenlijk moet) aanvullen. Dan weet je zeker dat je er straks warmpjes bij zit.

Geld voor later

Als je werkt als freelancer, zzp’er of als ondernemer, ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. In beiden gevallen is het wijs om pensioen op te bouwen. Dit kan via pensioenbeleggen. Beleggen voor je pensioen op een speciale pensioenbeleggingsrekeinng is ook nog eens financieel aantrekkelijk vanwege de fiscale voordelen die daarmee gemoeid zijn. Denk bijvoorbeeld aan het benutten van je jaarruimte. Hoe dat precies werkt, lees in mijn blog met daarin een review over Brand New Day waar ik aan pensioenbeleggen doe.

Pensioen opbouwen via Brand New Day

In 2020 begonnen met pensioenbeleggen via Brand New Day. Elke maand maak ik €500,- over naar mijn pensioenbeleggingsrekening. Heb ik aan het eind van het jaar geld over en/of nog jaarruimte? Dan maak ik een extra bedrag over. Zo bouw ik elke maand aan een fijn pensioen voor later en geniet van alle fiscale voordelen.

Mijn beleggingsportfolio

In 2017 ben ik gestart met beleggen. Ik begon met een paar honderd euro, maar ondertussen heb ik een portfolio opgebouwd van ruim €50.000,-. Daar ben ik stiekem best trots op.

Ik begon ooit met beleggen in losse aandelen, maar ondertussen beleg ik alleen nog maar in indexfondsen en een beetje in goud via GoldRepublic. Daarnaast heb ik nog een aantal aandelen bij DEGIRO staan, maar daar ben ik niet meer actief. Zodra het verlies iets minder groot is, verkoop ik de boel en investeer ik het ook in indexfondsen.

Disclaimer 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan een deel van je inleg verliezen. Daarnaast ben ik geen financieel adviseur en geef ik ook geen financieel advies. Dit artikel is gebaseerd op mijn eigen kennis en ervaring. Het artikel is in samenwerking met Indelta geschreven. Ook bevat het artikel affiliate links. Dit betekent dat ik een kleine fee ontvang als jij een product aanschaft. Dit kost jou niets extra.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Leven van spaargeld? 5 tips
Zodra je genoeg spaargeld hebt, kun je er in theorie van leven. Alleen moet je natuurlijk wel eerst genoeg spaargeld hebben om dat doel voor...
Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF