ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is indexbeleggen?

Als je wilt gaan starten met beleggen, moet je voor jezelf duidelijk hebben waar in je wilt beleggen (kies je voor indexbeleggen, beleggen in ETF’s of kies voor je beleggen in individuele aandelen), hoeveel risico je wilt nemen en hoelang je wilt beleggen. Beleg je voor de korte- of voor de lange termijn? In dit artikel leg ik stap voor stap uit wat indexbeleggen is, wat de mogelijkheden binnen indexbeleggen zijn, maar ook wat de risico’s zijn en vertel ik meer over de opties die indexbeleggen biedt. Nieuwsgierig? Lees snel verder! 

Wat is indexbeleggen?

Voordat we de diepte induiken, is het belangrijk om te uit te leggen wat indexbeleggen is. Als je gaat indexbeleggen, ga je beleggen in een indexfonds. Een indexfonds is een beleggingsfonds dat ernaar streeft om hetzelfde rendement te behalen als een bepaalde index. Doordat indexfondsen een bepaalde index volgen, is je risico ook direct gespreid. 

Verschil tussen beleggingsfonds en ETF’s

Een indexfonds is ook wel een beleggingsfonds. Het lijkt op ETF’s (exchanged traded funds), maar toch zijn er een aantal verschillen. Bij een indexfonds kun je zelf bepalen hoe vaak en hoe je precies wilt in- of uitstappen. Een ETF daarentegen kun je de hele dag verhandelen en de prijs wordt bepaald aan de hand van de bied- en laatkoers. Ook heeft een ETF een beursnotering. Kort door de bocht: elke ETF is een beleggingsfonds, maar niet elk beleggingsfonds is een ETF. 

Je kunt indexbeleggen in aandelen, obligaties of een mix van beide opties. Met als doel het volgen van de markt c.q. index. Hierdoor wordt het ook wel passief beleggen genoemd. Je koopt een bepaald indexfonds voor de lange termijn met als doel dat het op den duur meer waard wordt.

Hoe werkt het?

Als je eenmaal weet wat indexbeleggen is, is het tijd voor de volgende stap: weten hoe indexbeleggen werkt. Je moet jezelf gaan verdiepen in de materie. In welke indexfondsen wil je gaan investeren, via welke broker, hoeveel risico wil je nemen en hoeveel geld wil je investeren. Zodra dat helder is voor jezelf, kun je op zoek gaan naar een geschikte broker. Een broker is een plek waar je kunt (ver)handelen. 

Wat zijn de risico’s?

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Echter is het risico van indexbeleggen een stuk kleiner dan beleggen in individuele aandelen. Dit komt omdat individuele bedrijven failliet kunnen gaan of de boel belazeren. Neem een voorbeeld aan Wirecard. Een Duits bedrijf dat zich op papier heel rijk voor deed, maar in werkelijkheid helemaal niet zo veel geld had. Sterker nog: de cijfers waren rood. 

Uiteindelijk is het bedrijf failliet verklaard waardoor de aandelen in één klap niets meer waard waren. Oftewel: als je geld geïnvesteerd had, was je al het geld kwijt. Overigens gebeurt het niet vaak, maar als het gebeurt en je hebt er veel geld ingestoken, is dat natuurlijk extra zuur. 

De risico’s van indexbeleggen zijn veel kleiner. Je belegt in een beleggingsfonds dat zorgvuldig is samengesteld. Je belegt ook niet in één bedrijf, maar in veel meer bedrijven, waardoor je automatisch het risico spreidt. Je hebt indexfondsen die zich richten op bijvoorbeeld vastgoed in Europa, techbedrijven in Amerika of zich specifiek richten op groeimarkten in Azië. 

Wat zijn de kosten?

De kosten van indexbeleggen zijn afhankelijk van je broker. Voordat je überhaupt aan de slag kunt met beleggen, moet je op zoek gaan naar een broker. Een broker bemiddelt tussen de indexfondsen en jij als belegger. Zonder broker kun je niet starten met beleggen in indexfondsen. 

Voorbeelden van brokers zijn onder andere:

  • DeGiro (gebruik ik zelf al jaren)
  • Groot banken zoals ABN AMRO, ING of Rabobank
  • Meesman
  • Binck bank
  • Brand New Day

Om erachter te komen wat de kosten zijn, moet je je verdiepen in de broker. Het ligt er namelijk aan hoeveel geld je wilt beleggen. Sommige brokers zijn duurder bij lage bedragen, terwijl andere brokers pas interessant worden als je een vermogen van meer dan €100.000,- hebt.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen voor je pensioen

Wist je dat je ook kunt indexbeleggen voor je pensioen? Of je nu werkt in loondienst, als freelancer werkt of ondernemer bent, iedereen moet pensioen opbouwen. Vaak bouw je – als je in loondienst werkt – pensioen op. Echter betaalt een werkgever bijna nooit 100% van je pensioen. Dat betekent dat jezelf je pensioen moet aanvullen. 

Geld voor later

Als je werkt als freelancer, zzp’er of als ondernemer, ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. In beiden gevallen is het wijs om pensioen op te bouwen. Dit kan via indexbeleggen. Dit betekent dat je elke maand automatisch of wanneer je geld overhoudt, geld gaat beleggen voor je pensioen. Ook wel bekend als pensioenbeleggen. Pensioenbeleggen is daarnaast ook nog eens financieel aantrekkelijk als je gebruik maakt van je jaarruimte. Hoe dat precies werkt, lees in het artikel review Brand New Day.

Pensioen opbouwen via Brand New Day

Zelf ben ik in 2020 begonnen met pensioenbeleggen via Brand New Day. Dat betekent dat ik sinds dat moment elke maand automatisch €250,- euro overmaak naar mijn pensioenbeleggingsrekening. Ook heb ik eind vorig jaar gebruikt gemaakt van mijn jaarruimte en heb ik een extra storing gedaan van maar liefst €10.000,- euro voor mijn pensioenopbouw. Hierdoor heb ik mijn eigen pensioenopbouw een boost gegeven en heb ik ook nog een financieel voordeel gehad omdat ik nu geen belasting hoefde te betalen over dat bedrag. Je betaalt namelijk pas belasting als je het geld laat uitkeren en dus met pensioen bent. Echter is dan het belastingtarief lager, waardoor je tegen die tijd pas belasting hoeft te betalen. Win-win situatie.

Goed om te weten: je hoeft geen vermogensbelasting te betalen over het geld op je pensioenrekening. Over je geld in box 3 betaal je boven de €50.000,- euro per persoon vermogensbelasting. Om te voorkomen dat je boven die €50.000,- euro uitkomt, kun je het geld in je pensioen stoppen. Dat kan je een flink voordeel opleveren.

Mijn beleggingsportfolio

In 2017 ben ik gestart met beleggen. Ik ben klein begonnen en vervolgens ben ik mijn beleggingsportfolio steeds verder gaan uitbouwen. Op dit moment heb ik een portfolio van ruim €50.000,- euro opgebouwd en daar ben ik stiekem best wel een beetje trots op. 

Hoe het begon

Toen ik in 2017 begon met beleggen, ben ik direct gestart met beleggen in indexfondsen en in ETF’s. De reden dat ik hier destijds voor gekozen heb, is vanwege het feit dat het risico vrij laag is (je belegt namelijk in een mandje aandelen, vaak zo’n 250 á 500 bedrijven) en de kans dat álle bedrijven failliet gaan is nihil. Daarnaast is het rendement hoog. En ja, dat spreekt mij natuurlijk ook wel aan. 😉 

Naarmate de tijd vorderde en ik steeds meer feeling kreeg met beleggen, ben ik mijn portfolio verder gaan uitbouwen. Zo ben ik gestart met beleggen in aandelen van bedrijven. Ik heb onder andere aandelen in Pinterest, Aegon en Sonos. Niet veel later ben ik via o.a. Brand New Day begonnen met beleggen in beleggingsfondsen. Ook ben ik het aantal brokers (tussenpartijen waar je kunt handelen op de beurs) gaan uitbreiden. Als laatste ben ik gestart met investeren in crypto. Ik beleg ondertussen via zo’n zes verschillende brokers. 


💰 Ik beleg via DEGIRO
💰 Ik doe aan pensioenbeleggen via Brand New Day
💰 Ik beleg via mijn bank, ABN AMRO

💰 Ik beleg in beleggingsfondsen bij Brand New Day
💰 Ik beleg in crypto via LiteBit⁠

Nieuwsgierig naar mijn laatste portfolio update? Je kunt hier mijn beleggingsportefeuille bekijken.  

Disclaimer

Let op: ik ben geen financieel adviseur en ik verstrek geen financieel advies. Ik deel alleen mijn eigen kennis rondom financiële producten. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt een deel van je inleg verliezen. Verdiep je altijd in het bedrijf, indexfondsen, trackers of ETF’s voordat je ergens in gaat investeren.

Deel deze blog:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Edelmetalen kopen als belegging:
Het is je vast niet ontgaan. Op dit moment hebben we te maken met hele hoge inflatie. Dit betekent dat je geld steeds minder waard...
5 voordelen periodiek beleggen 
Hoera! Je hebt besloten om te starten met beleggen. De eerste stap is het openen van een beleggingsrekening. De volgende stap is het overmaken van...
prepensioen: wat is het en hoe werkt het?
Als je mij via Instagram volgt, heb je het misschien al gezien. Later dit jaar ga ik met prepensioen. Op mijn eigen voorwaarden. De laatste...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF