ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is jaarruimte? 

Het is december. Dat betekent dat veel mensen bezig zijn met het regelen van hun pensioen. Het is namelijk het moment om gebruik te maken van je jaarruimte en de financiële voordelen die jaarruimte met zich meebrengt. Maar wat is jaarruimte eigenlijk? Jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen. Dit bedrag is gebaseerd op je bruto jaarsalaris of je omzet als freelancer. Grote kans dat je werkgever ook al geld in je pensioen stopt. Het gedeelte dat overblijft noem je jaarruimte. En dat geld kun jezelf in je pensioen stoppen. Als freelancer ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Nieuwsgierig naar de financiële voordelen én waarom je dit jaar nog geld in je pensioen moet stoppen? Lees snel verder!

Wat zijn de fiscale voordelen van jaarruimte?

Gebruik maken van je jaarruimte heeft meerdere voordelen. 

  • Je kunt het geld dat je in je pensioen stopt (jaarruimte) aftrekken van je box 1 bij de aangifte van je inkomstenbelasting.
  • Je hoeft over het geld dat je in je jaarruimte stopt geen belasting te betalen. Je betaalt pas belasting als je de AOW gerechtige leeftijd bereikt hebt en dan is het belastingtarief vaak een stuk lager.
  • Geld in je pensioen telt niet mee voor je vermogensrendementheffing. Oftewel: als je boven de gestelde norm komt van €55.000 (per persoon) aan vermogen op 1 januari 2022 telt het geld dat je in pensioen gestopt hebt niet mee. En hoeft je – als je boven dat bedrag zit – geen extra belasting te betalen. 
Wat is jaarruimte?
Wat is jaarruimte?

Stop nog extra geld in je pensioen

Als je weet wat je jaarruimte is, is het verstandig om actie te ondernemen. En wel direct. Want je hebt nog tot 31 december 2021 om gebruik te maken van de jaarruimte van 2021. En natuurlijk gebruik te kunnen maken van de financiële voordelen zoals die hierboven benoemd zijn. 

Stel je hebt de afgelopen jaren weinig tot niet gebruik gemaakt van je jaarruimte, kun je tot maximaal zeven jaar terug (2014) om die ruimte alsnog te gebruiken om geld in je pensioen te steken. Deze ruimte noem je reserveringsruimte. Het is wel slim om eerst de ruimte te gebruiken van je jaar dat als eerste komt te vervallen (2014 op dit moment), zo voorkom je dat je een pensioengat creëert. Uiteindelijk is het slim om elk jaar zoveel mogelijk van je jaarruimte benut om zo een fijn pensioen op te bouwen en je – ook als je straks met pensioen bent – er warmpjes bij zit en alle leuke dingen kunt blijven doen die je nu ook doet of zelfs nog een schepje er bovenop. Want ja: je hebt toch tijd zat.

Bereken jouw jaarruimte

Je kunt je jaarruimte op een aantal manieren uitrekenen. Dat kan via de bereken tool van Brand New Day, maar je kunt ook de tool gebruiken van de Belastingdienst. Als je inlogt bij mijn pensioenoverzicht zie je overigens in een oogopslag wat je al opgebouwd hebt qua pensioen bij verschillende werkgevers. 

Bereid je voor

Goed om te weten: als je in loondienst werkt, moet je je factor A weten. Je factor A is je bruto jaarsalaris. Aan de hand daarvan kan de tool je jaarruimte berekenen. 

Als ondernemer moet je weten wat je omzet is van het afgelopen jaar (of de jaren ervoor als  je gebruik gaat maken van je reserveringsruimte). Vervolgens kun je inloggen bij de Belastingdienst en kun je via deze tool uitrekenen hoeveel jaarruimte je hebt en in welke jaren je nog reserveringsruimte hebt en hoe hoog die is. Dan weet je vervolgens hoeveel geld je in je pensioen kunt stoppen.

Wat is jaarruimte?

AOW is niet genoeg

Iedereen in Nederland krijgt AOW. Alleen is de hoogte van de AOW niet zo hoog. Het is een mooi bedrag, maar het is niet genoeg om je vaste lasten te betalen. Daarom is het extra verstandig om je te verdiepen in pensioen en te onderzoeken wat jij kunt doen om extra pensioen op te bouwen. 

  • De hoogte van je AOW als je alleenstaand bent is: €1.226,60
  • De hoogte van je AOW als je samenwoont met je partner is: €835,55

Geen vetpot dus. 

Extra pensioen opbouwen

Als je gebruik wilt maken van de financiële voordelen die het opbouwen van met zich meebrengt, moet je pensioen wel opbouwen via een pensioenaanbieder zoals Brand New Day. Zelf ben ik vorig jaar ook gestart met het opbouwen van mijn pensioen via Brand New Day en dat bevalt erg goed. Elke maand maak ik minimaal €250,- euro over en als ik meer geld over heb, zelfs meer. Daarnaast heb ik ondertussen weer een lekker bedrag bij elkaar gespaard wat ik dit jaar in mijn jaarruimte en dus mijn pensioen ga stoppen. Om optimaal gebruik te maken van je jaarruimte, maar je wel weten hoe hoog die jaarruimte is. Dat kun je berekenen via de tool van de Belastingdienst.

Je hebt meer geld nodig dan je denkt

Misschien denk je wel dat pensioen nog een ver-van-je-bed-show is, maar dat is niet zo. Het is juist heel erg belangrijk dat je zo snel als mogelijk start met het opbouwen van pensioen. Hoe eerder je begint, hoe beter. Want je hebt echt veel meer geld nodig voor je pensioen dan je denkt. Hoeveel geld je nodig hebt voor pensioen is afhankelijk hoeveel geld je nodig hebt om te leven. 

Iemand die gemiddeld €2.700,- euro netto per maand wilt ontvangen, heeft al zo’n €735.000,- euro nodig voor zijn of haar pensioen als je ervan uitgaat dat je dit geld 25 jaar nodig hebt. Heel veel geld dus. En dat spaar je niet zomaar even bij elkaar.

Start met pensioenbeleggen

Om te zorgen dat het allemaal wat sneller gaat, is het dus belangrijk om op een jonge leeftijd te beginnen met het opbouwen van je pensioen. En als je jong bent, is pensioenbeleggen via Brand New Day een hele interessante optie. Door het rente-op-rente effect dat plaatsvindt, kun je sneller zo’n groot vermogen opbouwen omdat het simpelweg de tijd heeft om meer waard te worden. Je horizon is nog lang. Ook is het bedrag dat je in je pensioen hoeft te stoppen minder hoog, omdat je langer de tijd hebt om er geld in te stoppen. 

Ik ben blij dat ik op mijn 25begonnen met indexbeleggen en dat ik sinds 2020 ben begonnen met pensioenbeleggen om zo een fijn vermogen op te bouwen als ik eerder ga stoppen met pensioen. ;-).

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF