ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Welke verzekeringen heb je nodig als freelancer?

Zodra je besluit om als freelancer te werken, delen menig mensen adviezen. Adviezen om bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, een boekhoudprogramma aan te schaffen of een flexwerkplek te huren. Allemaal goed bedoelde adviezen die je zeker in acht moet nemen, maar je hoeft niet meteen alles al geregeld te hebben als je begint met freelancen.

Het is belangrijk om eerst even af te tasten of het ondernemerschap überhaupt iets voor je is. Om je wel alvast een handje te helpen, vind je hieronder een overzicht van verzekeringen die je nodig hebt als freelancer.

Verzeker je suf!

Nederland is een land van regels en wetten. Dat betekent dat Nederland ook het meest verzekerende land van Europa is. Op particulier gebied verzekeren we onszelf maar al te graag. Of het nu om een woon- of reisverzekering gaat.

Echter is dit wel andere koek als het zakelijke verzekeringen betreft. Daar zijn we er toch nog wat huiverig in en dat terwijl verzekeringen voor freelancers misschien wel veel belangrijker zijn. De claims kunnen veel hoger zijn. Maar welke verzekeringen heb je nodig als freelancer? Bekijk de website Diks verzekeringen en ontdek welke verzekeringen het beste passen bij jouw bedrijf.

Soorten verzekeringen voor freelancers

Er bestaan talloze verzekeringen voor freelancers, maar hoe weet je nu welke verzekeringen je nodig hebt? Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste verzekeringen. Het is verstandig om uit te zoeken wat je nodig hebt voor jouw bedrijf. Een elektronicaverzekering is een verzekering die voor veel bedrijven interessant is. De andere verzekeringen zijn afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent, de werkzaamheden die je uitvoert en hoeveel risico je kan dragen.

Beroepsaansprakelijkheids-verzekering

Stel je werkt als architect en maakt een fout in de bouwtekening. Dit kan er toe leiden dat de hele bouw stil komt staan, omdat er een fout in het ontwerp zit. Zo’n fout kan je duur komen te staan. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat jij deze schade niet hoeft te betalen.

Zodra jij advies geeft aan klanten en een fout maakt, dan is deze verzekering iets voor jou. Het is vooral relevant voor consultants, advocaten, online marketing adviseurs of accountants.

Bedrijfsaansprakelijkheids-verzekering

Als freelancer ben jij verantwoordelijk voor de schade jij of jouw producten/diensten toebrengen aan andermans spullen of het milieu.

Stel je gaat op bezoek bij een klant en stoot een peperdure vaas om bij binnenkomst, dan is het hebben van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering geen overbodige luxe. Net als een installatie fout waardoor kortsluiting en daardoor brand ontstaat. Er zijn verschillende aanbieders waar je zo’n verzekering kunt afsluiten. Dus het is verstandig om je daar in te verdiepen.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische hulp bij een conflict met werknemers, opdrachtgevers of andere zakelijke partners. Kleine zakelijke conflicten zoals het niet betalen van een factuur zijn vaak snel op te lossen, maar zodra je naar de rechtbank moet, is het hebben van een rechtsbijstandsverzekering een absolute must. Zo worden onder andere alle proces- en gerechtskosten vergoed.

Let op: je hebt een zakelijke rechtsbijstandsverzekering nodig. Je particuliere rechtsbijstandsverzekering gaat je niet helpen met zakelijke conflicten.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als freelancer ben je verantwoordelijk voor je eigen inkomen. Ben je ziek of ga je op vakantie, dan verdien je niets. En dat is logisch. Maar stel je voor dat je langdurig ziek bent: een gebroken arm hebt of een burn-out, dan betekent dat dat je langere tijd niet kunt werken en dus ook geen geld kunt verdienen.

Daarom is de arbeidsongeschiktheidsverzekering er. Deze verzekering zorgt ervoor dat je alsnog een bepaald inkomen krijgt als je ziek bent en niet kunt werken.

Zakelijke autoverzekering

Heb je een auto van de zaak? Dan heb je een zakelijke autoverzekering nodig. Een autoverzekering die ervoor zorgt dat alle kosten gedekt worden als je bijvoorbeeld schade hebt aan je auto en een nieuwe voorruit nodig hebt.

Pensioen

Het lijkt misschien een ver van je bed show, je pensioen, maar het is er sneller dan je denkt. Daarom is het slim om uit te zoeken hoe je (extra) pensioen gaat opbouwen. Ook als je net begint met freelancen of nog niet de 30 hebt aangetikt, is het goed om na te denken wat je wilt met je pensioen. Wil je geld investeren in vastgoed, starten met beleggen of kies je toch liever ervoor om pensioen op te bouwen via pensioenbeleggen. Wat je ook besluit te doen, lees je goed in in de risico’s die bepaalde financiële producten met zich meebrengen.

€ – *Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF