ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Ik ga op prepensioen: wat is het en hoe werkt het?

Als je mij via Instagram volgt, heb je het misschien al gezien. Later dit jaar ga ik met prepensioen. Op mijn eigen voorwaarden. De laatste jaren heb ik kéihard gewerkt en waren werkweken van 60+ uur eerder de regel dan uitzondering. En dat merk ik. Ik heb een heel fijn beleggingsportfolio opgebouwd, maar ik heb ook heel veel van mijn lichaam gevraagd. Ik voel dat ik moe ben en dat het tijd is om even op adem te komen. Dus waarom geen prepensioen inlassen?

Wat is een prepensioen?

Een prepensioen is – zoals het woord het ook al een beetje zegt – vervroegd pensioen. Oftewel: in plaats van te wachten totdat je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt en eindelijk met pensioen mag, ga je tijdelijk eerder met pensioen. Want waarom zou je wachten met genieten van je leven, als je het ook naar voren kan halen?

Je bent nu jong, fit en energiek en misschien heb je nu ook wel bepaalde (reis)plannen of andere doelen die je graag wil bereiken. Vaak wordt een prepensioen ook wel aangeduid als een sabbatical. Je kunt het zien als een tijdelijke werkonderbreking.

Wat zijn de voor- en nadelen?

De voordelen van een prepensioen hoef ik vast niet meer toe te lichten?! 😉 Het is onwijs fijn dat de mogelijkheid bestaat om – tussentijds – even een werkpauze in te lassen. En even weer na te denken wat je volgende (werk)stappen worden en ondertussen ultiem te genieten van het leven. Het leven is namelijk al druk zat. Dus af en toe een adempauze inlassen is zo gek nog niet.

Hoe leuk het ook klinkt, er zijn ook nadelen. Zo heb je een gat in je inkomen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je een fijne financiële buffer hebt. Maar dat is uiteraard volledig afhankelijk van je financiële plaatje. Want als je wél over genoeg financiële middelen beschikt, kan het een behoorlijke aanslag zijn op je spaargeld. En als je een vaste baan hebt, is het niet altijd mogelijk om tijdelijk te stoppen met werken. Er zijn dus genoeg zaken die je in overweging moet nemen als je nadenkt over een prepensioen.

Hoe ziet mijn prepensioen eruit?

Het staat voorop dat ik natuurlijk heel erg veel zin heb in mijn prepensioen aka sabbatical die ergens dit jaar start. De exacte startdatum is nog niet definitief, maar zal ergens in de zomer zijn. Je bent vrij om je prepensioen zo in te richten zoals jij dat wil. Zelf ga ik veel reizen, maar niet aan een stuk. Ik heb niet de ambitie om een wereldreis te maken. Het worden allerlei relatief kleine en korte tripjes die elkaar geleidelijk opvolgen. En tussendoor ga ik keihard genieten van niks doen, boeken lezen, sporten en nog 100 en één 1 andere dingen die ondertussen op mijn lijstje staan.

Mijn reisschema

Ik trap af met een kookcursus in het mooie Toscane waar ik hopelijk alle fijntjes van het Italiaanse kookvak ga leren. Het is een droom om van een Italiaanse oma te leren hoe je de lekkerste pasta maakt en overheerlijke risotto kookt. Dus kom maar op met die kooklessen, ik heb er zin in!

Daarna is het tijd om samen met een vriendin een kort tripje te maken naar Finland en Estland. En aansluitend pak ik de trein om door Oostenrijk en Zwitserland te reizen. Ik heb al twee keer eerder gereisd met de trein en ik ben een grote fan. Het is voor mij een hele fijne manier van reizen.

Na een korte reispauze is het tijd om mijn biezen te pakken en naar Noorwegen te gaan waar ik ook met de trein en de boot ga rondreizen. Ik sluit mijn prepensioen af met een grotere rondreis door Amerika. Tenminste: dat is mijn laatste geplande trip. Ik sluit niet uit dat er misschien nog wat bij komt. 😉

Ik blijf wel werken

Ik ga dan wel met prepensioen, maar dat betekent niet dat ik niet ga werken. Ik blijf werken op mijn eigen voorwaarden. Dat betekent dat ik alleen werk voor mijn eigen projecten en dat ik maximaal 2 dagen per week. Wat betekent dat ik genoeg tijd heb om te lanterfanten of andere dingen die er op mijn lijstje staan te doen.

Zo heb ik een soort van bucketlist gemaakt voor mijn aankomende prepensioen:

  • Ik wil ontspullen. Alles wat ik niet meer gebruik qua spullen wil ik verkopen of doneren.
  • Ik wil het sporten oppakken en gezonder eten.
  • Ik wil heel veel boeken lezen. Stapels boeken liggen op mij te wachten.
  • Ik wil een nieuw eigen project opstarten om meer passief inkomen te generen.
  • Ik wil mijn WTF (Wet Financieel Toezicht) behalen.
  • Ik wil mijn huidige eigen projecten optimaliseren, zodat ik uiteindelijk meer passief inkomen genereer.
  • Ik wil Finance Freaks heel groot laten worden.

Waarom ga ik met prepensioen?

De reacties die ik krijg als ik zeg dat ik met prepensioen ga zijn wisselend. De een vindt het onwijs tof, de ander vindt het maar decadent. En eerlijk is eerlijk: het is ook decadent. Want je moet wél over de financiële middelen beschikken om dit te kunnen bekostigen. Reizen kost geld en als je niet werkt verdien je niets. Of in ieder geval niet zoveel.

De afgelopen jaren heb ik zo hard gewerkt, dat ik vind en voel dat ik daar nu behoefte aan heb. En doordat ik zoveel gewerkt heb, heb ik niet alleen een fijne buffer opgebouwd, maar ook mijn eigen bedrijf zo ingericht dat ik locatie onafhankelijk kan ondernemen. Daarnaast: in 2022 verdiende ik 8,2% van mijn inkomen passief. Eén van mijn financiële doelen is om dit aandeel te verhogen naar 25%. Een mooie uitdaging dacht ik zo. 😉

Hoeveel geld heb ik gespaard?

Om mijn sabbatical te bekostigen heb ik in totaal €20.000,- gespaard. Dit klinkt als heel veel geld, maar vergeet niet dat reizen ook heel veel geld kost. Alleen mijn Amerika trip kost waarschijnlijk al zo’n €5.000,-. En juist omdat ik zo hard gewerkt heb, vind ik ook dat ik er nu van mag genieten.

Of ik die 20K nodig heb? Dan weet ik niet. Maar ik ga er wel vanuit dat het (ruim) genoeg is om de komende tijd ultiem te gaan genieten.

Steentje willen bijdragen

Ook hoop ik nieuwe inzichten te krijgen. Inzichten qua werk. Welke kant ik op wil en wat ik na mijn prepensioen kan doen om wat meer betekenisvol te zijn en iets bij te dragen aan de samenleving. Ik merk dat ik mijzelf soms afvraag: wat doe ik op een dag en wat draag ik bij aan de maatschappij. Een mooi moment om daar achter te komen als werk tijdelijk geen een groot onderdeel meer uitmaakt in mijn leven.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Je personeelsplanning optimaliseren doe je zo-2
Een goede personeelsplanning is essentieel voor elk bedrijf. Het zorgt voor genoeg personeel op de juiste momenten, ook helpt het om kosten te besparen en...
Sparen voor je pensioen: dit moet je weten als ondernemer
Als ondernemer heb je waarschijnlijk veel hooi op je vork. Je bent druk bezig met het runnen van je bedrijf, het aantrekken van klanten en...
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF