ondernemen-als-een-baas-def
Blog

Pensioen

Bouw een goed pensioen op voor later

Wil je eindelijk starten met het opbouwen van (extra) pensioen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen, wat de mogelijkheden zijn én wat de fiscale voordelen zijn als je start met (extra) pensioen opbouwen? Dan ben je hier aan het juiste adres. 

De afgelopen jaren heb ik veel content gemaakt over dit onderwerp. Zo leg ik je stap voor stap uit hoe je erachter komt hoe je pensioen er op dit moment voor staat, vertel ik hoe je berekent hoeveel geld je opzij kan zetten en ik leg uit wat jaarruimte is en hoe je je eigen jaarruimte berekend.

Fiscale voordelen

Als je besluit pensioen op te gaan bouwen, kun je kiezen om sparen voor je pensioen of juist te gaan beleggen voor je pensioen. Wat het verschil is tussen pensioensparen en pensioenbeleggen lees je in mijn uitgebreide blog.

Wat levert het op?

De overheid beloont iedereen die (extra) pensioen opbouwt met fiscale voordelen. Die fiscale voordelen zijn als volgt:

  • Het geld dat je in je pensioen stopt telt niet mee voor je vermogensrendementsheffing.
  • Je betaalt nu geen belasting over het geld dat je in je pensioen stopt, maar pas als je met pensioen bent. En dan is de kans groot dat je in een lagere belastingschaal zit.
  • Je kan het geld dat je in je pensioen stopt van je bruto salaris aftrekken als je in loondienst werkt of van je winst als je ondernemer bent.

Dit alles levert je uiteindelijk heel wat belastingvoordeel op.

Geblokkeerde rekening

Geld dat je naar een speciale pensioenrekening overmaakt, komt op een geblokkeerde rekening terecht. Dit betekent dat je pas bij het geld kan komen als je de AOW gerechtigde leeftijd bereikt hebt. Houd daar dus goed rekening mee als geld overmaakt naar je pensioenregeling.

Wat doe ik?

Als ondernemer (of freelancer) ben jezelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Daarom ben ik in 2020 begonnen met pensioen opbouwen via Brand New Day. En dat bevalt erg goed! Elke maand maak ik €500,- over naar mijn pensioenbeleggingsrekening zodat ik zeker weet dat ik als ik straks mijn AOW gerechtigde leeftijd bereikt heb, een fijn vermogen opgebouwd heb.

Wat is het verschil tussen pensioensparen en pensioenbeleggen?
Wat is een slimmere zet: pensioensparen of toch pensioenbeleggen? Om een goed antwoord te geven op deze vraag moet je weten wat het verschil is tussen deze twee manieren van pensioen opbouwen. Misschien heb je het gevoel dat je pensioen...
Mijn reis naar financiële vrijheid
Als je mij al langer volgt, weet je dat ik druk aan de weg aan het timmeren ben naar financiële vrijheid. Vrijheid om te gaan en staan waar ik wil inclusief vrijheid op het gebied van financiën. Mijn reis naar...
Contact Dionne Knooren - Ondernemen als een baas

Wat leuk dat je mijn website bezoekt! Mijn naam is Dionne Knooren, een avonturier die deels in Barcelona woont en dol is op geld.

Op Ondernemen als een baas deel ik mijn eigen ondernemersavontuur en geef ik je een kijkje in mijn persoonlijke financiën. Ook geef ik je tips als je wilt starten met beleggen, help ik je om een gedegen spaarplan te maken en leer ik je hoe je meerdere inkomstenbronnen genereert, zodat je geld op een passieve manier kunt verdienen. Met als doel dat je grip krijgt op je persoonlijke financiën en financiële rust ervaart.

Meer weten? Volg Ondernemen als een baas via Instagram.

Volg Ondernemen als een baas via