ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Als ondernemer ben je kwetsbaar. Dat heb je misschien niet in de gaten, maar dat is toch echt zo. Je denkt eerder: wat kan mij overkomen? Ik ben toch relatief jong en gezond?! “Ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig als zzp’er. Weet je wel hoeveel dat kost?”

Maar dan ontdek je dat je een chronische ziekte hebt, krijg je een auto-ongeluk, waardoor je meer dan een jaar moet revalideren of krijg je te maken met een andere nare ziekte. Allemaal geen fijne scenario’s, maar wel scenario’s waar je bij stil moet staan als je ondernemer bent. Lees je deze blog? Zie het dan als een teken dat het toch echt tijd wordt om je te verdiepen in je arbeidsongeschiktheidsverzekering.

“Dit overkomt mij niet…”

Zelf ben ik (helaas) ook een voorbeeld van iemand die heel erg lang (en eigenlijk nog steeds) dacht: een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Waarom heb ik dat nodig?! Ik ben 32, leef gezond en sport regelmatig, maar toen had ik opeens last van slapeloosheid. En niet slapen is funest voor je gemoedstoestand en dus ook voor je bedrijf. Ondertussen gaat het iets beter, maar ik slaap nog steeds niet top. 

Bewustwording arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers

Gelukkig valt mijn situatie nog mee. Ik bedoel: ik had ook verlamd kunnen raken of een hersenvliesontsteking kunnen krijgen, waardoor ik (bijna) niet meer kon werken. Maar het zorgt ervoor dat ik weer ben gaan nadenken over de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook merk ik dat ik het belangrijk vind om meer aandacht te vragen voor dit ondernemersvraagstuk. Veel zzp’ers hebben geen idee. 

Waarom deze verzekering wenselijk is 

Dus: wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers nu eigenlijk? Dit is een verzekering voor jou als zzp’er als je (tijdelijk) niet meer kan werken door ziekte. Er is in Nederland namelijk geen financieel vangnet voor zzp’ers. Als je tijdelijk of langdurig ziek bent, moet je zelf voor de kosten opdraaien. Ben je een paar maanden uit de running? Dan kunnen veel mensen dat financieel nog wel redden, maar als je langdurig ziek wordt of zelfs arbeidsongeschikt raakt, ben je in de aap gelogeerd. Als zzp’er heb je geen recht op een uitkering.

Hoe ga je dit financieel oplossen? Hoe ga je al je vaste lasten betalen? Een vraagstuk waar veel zzp’ers niet bij stil staan of überhaupt niet eens weten dat ze niet risico lopen. 

Daar komt nu verandering in

De overheid ziet in dat veel ondernemers niet in de gaten hebben hoe kwetsbaar ze zijn bij ziekte. Daarom ligt het plan op tafel om de arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers verplicht te stellen. Het wetsvoorstel wordt in het tweede kwartaal van 2024 (heel snel dus!) besproken in de Tweede Kamer en verwacht wordt dat deze wet in 2027 ingaat. 

Wat betekent dat voor jou?

Dit betekent dat je straks verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet afsluiten als zzp’er. Maar voor het zover is, is er nog een wereld te winnen. Binnen de ondernemerswereld zie je vaak twee kampen: 

  1. Ondernemers die niet weten dat ze risico lopen als ze ziek worden.
  2. Ondernemers die op de hoogte zijn van deze verzekering, maar het te duur vinden. 

Het wordt beter

Het is een bekend fenomeen: een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers is niet goedkoop. Sterker nog: er zitten vaak behoorlijke kosten aan verbonden. Daar komt verandering in. Nu de overheid wil dat deze verzekering verplicht wordt voor alle zzp’ers, betekent dat er marktwerking ontstaat. Oftewel: er komen meer aanbieders, waardoor de concurrentie groter wordt en de prijzen dalen. 

Zo fix je je arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Insify al vanaf €59,- per maand en kun je binnen 15 minuten je polis afsluiten. Je hoeft namelijk niet eerst te schakelen met een tussenpersoon, zoals dat bij andere aanbieders van deze verzekering wel het geval kan zijn. 

Waarom zijn de kosten voor deze verzekering over het algemeen zo hoog?

Het simpele antwoord is: ziek zijn is heel duur. De hoogte van je premie is afhankelijk van de voorkeuren die je kiest als je een verzekering afsluit. 

  • Je wachttijd: wachttijd houdt in of je bijvoorbeeld pas na 6 maanden je uitkering wilt starten. Dat betekent dat je alleen geld krijgt als je langer dan 6 maanden ziek bent.
  • Verzekeren tot 2 jaar: ook kun je ervoor kiezen om jezelf voor 2 jaar te verzekeren. Ben je langer ziek? Dan moet je het zelf financieel redden.
  • Verzekeren tot je AOW leeftijd: je ontvangt een uitkering tot aan je pensioen als je arbeidsongeschikt raakt. 
  • Hoogte van de uitkering: hoeveel geld wil je ontvangen als je ziek bent? Hoe hoger je uitkering, hoe meer je elke maand moet betalen. 

Bij Insify stel je zelf jouw gewenste verzekering samen, zodat het helemaal aansluit bij jouw wensen. En het leuke is: het eerste jaar krijg je 20% korting. Dat is een simpele manier om geld te besparen nietwaar?

Verander van arbeidsongeschiktheidsverzekering als zzp’er

Misschien heb je wel al een AOV afgesloten voor een hogere premie en baal je nu een beetje dat er ook goedkopere opties aangeboden worden. Wist je dat je net zo eenvoudig van arbeidsongeschiktheidsverzekering kan switchen als met je zorgverzekering? Dus heb jij je zaken al goed geregeld, maar ben je benieuwd wat er nog meer mogelijk is? Check dan vooral opties die Insify aanbiedt.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Waarom werken na je 65e?
Werken na je 65e is een keuze die steeds meer mensen maken. Of het nu gaat om financiële zekerheid, persoonlijke ontwikkeling of simpelweg de liefde...
Hacks voor effectieve communicatie binnen je team
Effectieve communicatie is het fundament van elk succesvol team. Het zorgt voor helderheid, vermindert misverstanden en bevordert een positieve werkomgeving. Maar hoe zorg je ervoor...
Webshop beginnen in kleding? Hier moet je rekening mee houden
Droom je ervan om een webshop beginnen in kleding? Dan zijn er een aantal zaken waar je als startende ondernemer rekening mee moet houden. Er...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF