ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Hoe vind je de balans als Digital Nomad?

Leven als Digital Nomad: het is een trend van de afgelopen jaren. Steeds meer mensen besluiten om hun baan op te zeggen, het huis te verkopen en de sprong in het diepe te wagen. Op pad met een laptop en een idee om vervolgens on the road geld te verdienen. De combi reizen en werken klinkt natuurlijk ideaal, maar net zoals bij zoveel dingen is er ook een keerzijde. Je hebt als Digital Nomad ontiegelijk veel vrijheid. Je kunt werken waar én wanneer je maar wilt. Hoeveel je werkt dat bepaal je helemaal zelf en daar gaan veel Digital Nomads de mist mee in… Want hoe vind je de balans als Digital Nomad?

Werken en reizen tegelijkertijd

Werken hoort natuurlijk bij het leven, zo ook als Digital Nomad. Zonder inkomen kun je natuurlijk niet blijven reizen. Toch kan het soms een beetje veel worden: een avontuurlijk bestaan als nomade leiden én het runnen van een eenmanszaak. Je zult niet de eerste Digital Nomad zijn die last heeft van stress of zelfs tegen een burn-out aanzit. De sleutel is het vinden van de juiste balans.

Aan de slag als Digital nomad

Het verschilt natuurlijk per persoon hoe deze balans eruitziet en het ligt er ook aan wat voor werk je doet. De een kan prima 50 uur per week werken en daarnaast eilandhoppen in Indonesië terwijl de ander na 30 uur werken in de week op vrije dagen bekaf aan het strand ligt. Hoe vind je nu deze balans als Digital Nomad? Hieronder een aantal tips:

1. Maak een vaste planning

Te veel vrijheid kan dus ook tegen je gaan werken. Daarom als eerste tip: maak een vaste planning en deel je werkdagen efficiënt in. Allereerst is het belangrijk om een agenda te gebruiken. Hoeveel uur wil (moet) je per week werken om je doelen te halen? Verdeel deze uren vervolgens over de dagen dat je wilt werken en vul je agenda in. Je zult niet gelijk de eerste keer de ultieme planning gemaakt hebben, maar na een tijdje kom je erachter wat het beste voor jou werkt. Juist korte werkmomenten verdeeld over de dag, of misschien juist een paar dagen voluit werken en de rest van de dagen vrij. 

>> Passief inkomen genereren via website? 5 tips!

2. Maak gebruik van een to-do lijstje

Daarnaast raden we je aan om gebruik te maken van een to do list. Wanneer je een druk schema hebt en er veel dingen zijn die je beslist niet mag vergeten, dan kan dit voor extra stress zorgen. Schrijf je taken op en op deze manier creëer je rust in je hoofd. Het beste kun je zelfs taken labelen. Denk bijvoorbeeld aan ‘rood’ voor urgente taken, ‘oranje’ voor minder dringende taken en ‘groen’ voor de taken zonder deadline.

3. Reis soms iets minder ‘snel’

Een gedreven Digital Nomad wil natuurlijk zoveel mogelijk van de wereld zien. Als je echter in een drukke fase op gebied van werk zit, dan kan het allemaal soms even te veel worden. In deze situaties is het verstandig om eventjes wat ‘rustiger’ te reizen. Blijf bijvoorbeeld langer op één plek. In plaats van dat je na twee weken telkens weer doorreist naar de volgende plek, blijf je bijvoorbeeld een maand of zes weken op eenzelfde plek.


Jaro is zelf Digital Nomad en reist sinds een paar jaar samen met zijn vrouw rond. Hij beheert meerdere blogs, waaronder een freelance blog genaamd Freelancerspot. Hier vind je onder andere handige tips voor Digital Nomads. Denk aan tips om te beginnen als Digital Nomad, maar ook lijstjes met de leukste bestemmingen voor Digital Nomads.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Je personeelsplanning optimaliseren doe je zo-2
Een goede personeelsplanning is essentieel voor elk bedrijf. Het zorgt voor genoeg personeel op de juiste momenten, ook helpt het om kosten te besparen en...
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF