ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Beleggingen spreiden: 3 tips

Het spreiden van je beleggingen is van levensbelang, want beleggingen spreiden betekent namelijk risico mijden. En dat wil je als je bezig bent met beleggen. Maar hoe zorg je ervoor dat je beleggingen gespreid zijn en waar moet je allemaal opletten? Dat lees je hieronder!

Beleggen via DEGIRO

Zelf beleg ik al sinds 2017 bij DEGIRO. Ik ben klein begonnen en vervolgens ben ik elke maand mijn portfolio gaan uitbouwen. Eerst had ik alleen een beleggingsportfolio voor mijn privévermogen en later ook voor mijn zakelijk vermogen.

Beleggerscompensatiestelsel van 20K

Hoewel DEGIRO een heel gebruiksvriendelijk platform is waar ik goed mijn beleggingen kan spreiden, hebben ze maar een Beleggerscompensatiestelsel van €20.000,- euro (geld dat je terug krijgt als ze failliet gaan). Dus ik besloot zelf op zoek te gaan wat ik nog meer kan doen om mijn beleggingen te spreiden.

1. Beleggen via verschillende brokers

Stap 1 als je je beleggingen wilt spreiden, is beleggen via verschillende brokers. Brokers zijn platformen waar je het geld in aandelen kunt stoppen. DEGIRO is een voorbeeld van zo’n broker. Uiteraard zijn er nog veel meer brokers. Hieronder vind je een overzicht van veelgebruikte brokers in Nederland. Houd wel rekening met de kosten van de verschillende brokers.

  1. Beleggen via je eigen bank (ING, ABN AMRO, Knab etc.)
  2. Beleggen via Brand New Day
  3. Beleggen via Binck Bank
  4. Beleggen via DEGIRO

Lees je altijd in

Voor je begint met het spreiden van je beleggingen, is het verstandig om je goed in te lezen in de voorwaarden, mogelijkheden en de kosten. Sommige brokers zijn alleen interessant als je een klein vermogen hebt tot 20K en anderen worden juist pas interessant als je meer dan 20K aan vermogen hebt.

2. Beleggen in ETF’s of beleggingsfondsen

Als je je beleggingen wilt spreiden, is het verstandig om niet (of maar een klein deel) in losse aandelen te stoppen. Het grootste deel van je vermogen kun je – voor de spreiding – het beste investeren in EFT’s (ook wel bekend als indexfondsen) of via beleggingsfondsen.

De bekendste ETF’s via DEGIRO is bijvoorbeeld VWRL (VANGUARD/SHS USD), maar er zijn nog tig andere ETF’s die ook interessant zijn. Bekende beleggingsfondsen zijn Northern Trust World custom index. Je kunt sinds kort ook beleggen in beleggingsfondsen via Brand New Day via een bepaald risicoprofiel waardoor je kunt kiezen voor meer rendement als je meer risico neemt, maar je beleggingen zijn wel gespreid. Net als bij een ETF.

3. Beleggen over de grens

Een andere tip als je wilt dat je beleggingen wat meer gespreid zijn: is investeren in fondsen en trackers over de grens. Als je bijvoorbeeld de tracker VWRL van DEGIRO hebt, dan is het heel erg verspreid. In het mandje van aandelen zitten meer dan 3000+ bedrijven over de hele wereld.

Wat je natuurlijk ook kan doen, is beleggen in trackers of fondsen voor Europa, specifieke landen zoals bijvoorbeeld alleen Nederland of alleen Amerika.

Specifieke fondsen opkomende markten

Ook kun je ervoor kiezen om een deel van je vermogen te investeren in opkomende markten. Markten waar nog veel groei te behalen valt. Denk aan China, Rusland, Japen of Azië in het algemeen. Zelf beleg ik ook via DeGiro in iShares MSCI China A UCITS ETF USD. Ook weer met het idee om mijn investeringen zoveel als mogelijk te verspreiden.

Conclusie

Als je je vermogen en dus beleggingen wilt spreiden, zijn er veel opties. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om te beleggen in vastgoed of in obligaties. Het belangrijkste is dat je zo snel als mogelijk de geldmachine aanzet, want geld heeft tijd nodig om meer waard te worden. Hoe eerder je ermee begint, hoe eerder je vermogen meer waard wordt.

Let wel op: beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is daarom verstandig om alleen te beleggen met geld dat je kunt missen.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF