ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 


Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is een internationale broker waar je onder andere kan beleggen in meer dan 40.000 aandelen en ETF’s in Europese, Amerikaanse en Aziatische beurzen. Ook bieden ze mogelijkheden aan om een hoge rente tot wel 8,7% te ontvangen over je spaargeld. Hoe dat precies zit en welke mogelijkheden Freedom24 allemaal biedt, lees je in deze blog. 

De start van mijn beleggingsavontuur

In 2017 ben ik begonnen met beleggen. Ik had een spaarbuffer opgebouwd die ik deels op een depositospaarrekening had staan, zodat ik een hogere spaarrente ontving. De rest van mijn spaargeld had ik op een reguliere spaarrekening geparkeerd. Ik wilde voorkomen dat mijn geld minder waard werd door inflatie, dus ik startte met beleggen. 

Eerst in losse aandelen, maar sinds een tijdje beleg ik 95% van mijn vermogen in breed gespreide beleggingsfondsen. Ik beleg voor de lange termijn en met een relatief laag risico. In mijn beleggingsportfolio zie je waar ik in beleg en hoeveel ik elke maand inleg. Sinds kort heb ik een nieuwe broker toegevoegd aan mijn portfolio: Freedom24. In dit artikel vind je informatie en vertel ik meer over mijn eigen ervaring en inzichten van deze broker. Dus lees snel verder!

Wat is Freedom24?

Freedom24 is een online broker voor particuliere en zakelijke beleggers. Je kan wereldwijd beleggen in meer dan 1.000.000 verschillende ETF’s, aandelen en Amerikaanse opties. Op dit moment heeft Freedom24 meer dan 450.000 klanten verspreid over tientallen landen. Naast hun beleggingsrekening bieden ze ook een speciale D-rekening aan. Met deze rekening kun je sparen tegen een hoge rente en je rente wordt dagelijks opgebouwd. Dat is op dit moment 3,8%* voor als je valuta in euro’s staat. Je kan ook een hogere rente ontvangen, als je je geld tijdelijk vastzet. De rente die je dan ontvangt loopt op tot 6,4%*.

Welke financiële producten bieden ze aan?

Hierboven kon je het al kort lezen: Freedom24 biedt allerlei financiële producten aan om vermogen op te bouwen. Afhankelijk van je beleggingsdoel en je beleggingshorizon, bepaal je voor jezelf wat je beleggingsstrategie wordt. 

Aandelen & ETF’s

Wil je beleggen in aandelen van bedrijven en/of beleggen in ETF’s? Bij Freedom24 heb je de keuze uit meer dan 40.000 aandelen bij 15 verschillende aandelenbeurzen. Ook het aanbod in ETF’s is groot. Je kan kiezen uit maar liefst 1.500 verschillende ETF’s.

Obligaties

Wil je liever iets minder risico nemen? Dat kan! Freedom24 biedt diverse obligaties aan. Defensieve beleggers kiezen er vaak voor om in obligaties te beleggen, omdat dit vaak minder risicovol is. Freedom24 biedt diverse staats- en bedrijfsobligaties aan. 

Opties en futures

Heb je meer ervaring met beleggen? Dan kun je je verdiepen in opties en futures. Met deze beleggingsproducten kun je extra rendement behalen, maar ook (veel) geld verliezen. Het zijn hefboomproducten. Dat betekent dat je (versneld) kan inspelen op koersbewegingen van onderliggende waarden. Denk aan aandelen, grondstoffen of valuta. 

Freedom24 biedt toegang tot SP500 NANOS-opties, die een 1/10 deel vormen van de S&P500-indexopties. Dit betekent dat je al vanaf ongeveer €1,- kan beginnen met beleggen in Amerikaanse opties. Let wel op: begin hier pas mee als je genoeg kennis hebt. 

Spaarrekening

Hierboven werd het al kort benoemd: als je klant wordt bij Freedom24, krijg je naast je beleggingsrekening ook een D-rekening. Tussen beide rekeningen kun je eenvoudig geld verplaatsen. Als je minimaal €150,- op je D-rekening laat staan, ontvang je automatisch elke dag rente. De rente is op dit moment 3,8% als je geld in euro’s hebt. Heb je dollars? Dan ontvang je 5,3% rente. 

Je kan je geld tegelijkertijd in twee verschillende valuta hebben staan. Omdat een deel van de beleggingen in Amerikaanse aandelen binnen Freedom24 in dollars wordt verhandeld, kan het verstandig zijn om een deel van je geld in dollars te laten staan. 

Spaarplannen voor bepaalde tijd

Liever meer rente ontvangen over je spaargeld? Dan kun je ervoor kiezen om je geld tijdelijk vast te zetten op Freedom24 binnen een van de spaarplannen die ze aanbieden. Je ontvangt dan meer rente dan wanneer je je geld op een normale spaarrekening zet. Op dit moment ontvangen klanten tot wel 6,4% rente in euro en tot wel 8,7% als je het geld in dollars hebt staan. 

Je kan je spaargeld vastzetten vanaf een bedrag van €1000,- (of $1000) voor 3, 6 of 12 maanden. Heb je het spaargeld (eerder) nodig? Dan kun je het geld vroegtijdig vrij krijgen zonder boete. 

Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips

Freedom24 Academy

Hoewel beleggen de afgelopen jaren makkelijker is geworden, moet je nog steeds wél weten wat je doet. Oftewel: je hebt een bepaalde basiskennis nodig. Beschik je (nog) niet over de basiskennis van beleggen? Daar heeft Freedom24 een oplossing voor. Ze hebben een eigen academy waar je alles over beleggen kan leren. Hoe fijn is dat? De academy is gratis en bestaat uit diverse kleine trainingen om meer te leren over beleggen. 

Freedom24-beleggingsideeën

Het team van door Bloomberg bekroonde Freedom24-analisten biedt klanten wekelijks gratis beleggingsideeën aan. Daarnaast biedt het platform zorgvuldig geselecteerde thematische ‘collecties’ van aandelen en ETF’s en een ‘wat te kopen’-sectie, zodat je jezelf kan laten inspireren.

De voordelen van Freedom24

 1. Het aanbod aan beleggingsproducten is enorm. Ze zijn wereldwijd actief in 15 verschillende aandelenbeurzen en bieden meer dan 1.000.000 assets aan om in te beleggen.
 2. Spaarrekening wordt automatisch geopend naast je beleggingsrekening. Dit is uniek en iets wat maar weinig online brokers aanbieden.
 3. Gebruiksvriendelijk platform. De app en de online omgeving zijn eenvoudig te gebruiken en bieden een fijn overzicht hoe je beleggingen ervoor staan

Wat kost het?

De kosten zijn minstens zo belangrijk. Of misschien wel het belangrijkste punt waar je naar kijkt als je start met beleggen. Je wil dat de kosten zo laag mogelijk zijn, zodat het zo min mogelijk impact heeft op je rendement.

Freedom24 positioneert zichzelf niet als een broker zonder kosten. In plaats daarvan bieden ze transparante en betaalbare makelaarskosten om de beste marktprijs voor de uitvoering van orders te garanderen.

Momenteel biedt Freedom24 twee tarieven aan

 1. Het “All-inclusive in USD” – een tarief inclusief persoonlijke assistent, maar ook tegen een hogere prijs
 2. De “Smart in USD” – een tarief dat waarschijnlijk het meest geschikt is voor de langetermijnbeleggers op het platform, die niet “te veel willen betalen”.

De kosten voor All-inclusive in USD

Aandelen & ETF’s Europa en VS

 • 0,5% + 0,012$ provisie, per aandeel
 • $1,20 per order

Amerikaanse aandelenopties

 • $3 Voor het contract en $10 per bestelling

De kosten voor Smart in USD

Aandelen & ETF’s Europa en VS

 • €0,02 provisie, per aandeel
 • €2,- per order

Amerikaanse aandelenopties

 • $0,65 voor het contract en $0 per bestelling

Onafhankelijk van het tarief

Aandelen & ETF’s Azië

 • 0,25% provisie per deelnemer
 • $10 Hongkongse dollar per bestelling

Wil je je beleggingen verkopen en geld opnemen? Dan kost dit €7,- per keer. Deze opnamekosten kunnen een behoorlijke hap zijn als je maar een klein bedrag opneemt. Houd hier dus rekening mee. Freedom24 is meer geschikt voor lange termijn beleggers en de buy and hold strategie.

Kosten informatie

Meer informatie over de kosten, ook van de andere producten, vind je op de website. De kosten voor aandelen in Europa en VS zijn in vergelijking met ABN AMRO goedkoper bij Freedom24, maar de kosten voor ETF’s zijn bij ABN AMRO goedkoper. Tegelijkertijd biedt Freedom24 meer dan 1500 ETF’s aan. Dat betekent dat je jezelf goed moet verdiepen waar je in gaat beleggen en welke broker daar het beste bij past. 

Is Freedom24 betrouwbaar?

Freedom24 maakt deel uit van Freedom Holding Corp, een beursgenoteerd bedrijf verhandelbaar op de Nasdaq onder handelssymbool FRHC. Als beursgenoteerd bedrijf, gerapporteerd aan de SEC-toezichthouder, voldoet Freedom24 aan strikte transparantie normen. De Europese vestiging heeft locaties in 10 EU-landen en een team in Amsterdam om klantenondersteuning aan te bieden aan Nederlandse klanten. Mocht het misgaan (in het slechtste geval gaat Freedom24 failliet), dan zijn je beleggen beschermd. Je beleggingen worden dan overgedragen naar een andere broker. En je spaargeld (geld op je beleggingsrekening en D-rekening) zijn verzekerd tot een bedrag van €20.000,-.

Kredietstatus

Freedom24 heeft als broker een B/B kredietstatus ontvangen van Standard & Poor’s Global Ratings. Een kredietstatus van een broker (of een land) is een beoordeling van de kredietwaardigheid van de broker (of een land) door een onafhankelijke partij. 

Als voorbeeld: in Letland hebben de banken een kredietstatus van A+ en in Italië heeft een BBB status. Je zou dus kunnen stellen dat je geld iets veiliger is bij een bank in Letland dan een bank in Italië.

Open een beleggingsrekening

Het openen van een beleggingsrekening bij Freedom24 is eenvoudig. Je klikt rechtsboven op ‘rekening openen’ en je maakt een account aan. Je verifieert jezelf met 2 foto’s van de documenten: je paspoort of ID en adresbewijs (zoals een energierekening of een bankafschrift). Heb je de screening succesvol doorlopen? Dan kun je je eerste storting doen via een overboeking of met je bankkaart en starten met beleggen. 

April actie

Tot eind april krijgen Freedom24 klanten (bestaande en nieuwe) een cadeau als ze geld storten binnen 1 april tot en met 30 april 2024 en voldoen aan de volgende voorwaarden: 

 • Als je € 5.000,- of meer stort, kun je de code APRIL5 gebruiken om 3 gratis aandelen te ontvangen.
 • Als je  € 20.000,- of meer stort, kun je de codes APRIL5 en APRIL20 gebruiken om 10 gratis aandelen te ontvangen.
 • Als je € 50.000,- of meer stort, kun je de codes APRIL5 en APRIL20 en APRIL50 gebruiken om 20 gratis aandelen te ontvangen.

Meer informatie over de april promotie, vind je op deze pagina.

Disclaimer

Ik ben geen financieel adviseur. Dit artikel is geschreven op basis van eigen ervaring. Het artikel bevat affiliate links. Als je via zo’n link een account opent bij Freedom24, ontvang ik daar een vergoeding voor. Dat kost jou niets extra’s.

Let op: beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Het is belangrijk om je eigen onderzoek te doen voor je start met beleggen. Je kan altijd een onafhankelijke beleggingsadviseur inschakelen om beleggingsadvies te ontvangen. 

*De tarieven voor de spaarplannen van Freedom24 zijn gekoppeld aan de wekelijkse EURIBOR- en dagelijkse SOFR-tarieven en kunnen daarom veranderen. De rente op already created spaargeld dat vast staat, blijft hetzelfde. De rentetarieven in deze blog zijn up to date tot 13 april 2024.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF