ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Het belang van gelijke financiële kansen voor vrouwen

Kansenongelijkheid vindt nog steeds plaats. Nog steeds verdienen vrouwen minder dan mannen, bevinden zich minder vrouwen in de top dan mannen en krijgen vrouwen in ontwikkelingslanden lang niet altijd toegang tot financiële middelen. Daarom is het extra belangrijk dat topics over gelijke financiële kansen voor vrouwen de aandacht krijgen die ze verdienen. Wil je weten wat het belang van gelijke financiële kansen voor vrouwen is? Lees dan snel verder!

Gelijke financiële kansen over de hele wereld

Of je nu woont en werkt in Nederland, Argentinië of Rwanda: elke vrouw moet toegang krijgen tot dezelfde financiële kansen. En daar kun jij een handje bijhelpen door te investeren in projecten in Afrika of Azië. Doordat jij investeert in een bepaald project, kunnen vrouwen in ontwikkelingslanden hun bedrijf uitbouwen of verbeteren. Helaas zijn de financiële kansen niet overal gelijk in deze landen, dus bestaan er dit soort initiatieven die zorgen dat we gelijke kansen creëren. 

Het belang van gelijke financiële kansen voor vrouwen

Toegang tot financiële middelen

Of je nu geld nodig hebt om een bedrijf op te starten of als je een lening wilt afsluiten om te investeren in je bedrijf: dit zorgt er uiteindelijk voor dat je je bedrijf kunt verduurzamen en de kwaliteit van het product kunt verbeteren. Door dit mogelijk te maken, worden de kansen op de carrièreladder voor vrouwen veel meer gelijkgetrokken. 

Gendergelijkheid

Naast gelijke financiële kansen over de hele wereld, is er nog iets anders heel erg belangrijk. We moeten als vrouw meer vechten voor gelijkheid in de breedste zin van het woord. Dat betekent gelijkheid in de zin van hetzelfde salaris krijgen, meer vrouwen in de top, vrouwen gelijk behandelen als mannen en zorgen dat er geen verschil meer ontstaat in de maatschappij. Vrouwen moeten beoordeeld worden op hun skills en niet om het feit dat ze vrouw zijn. Vrouwen hebben veel meer in hun mars en dat mogen we ook delen met de rest van de wereld.

Zet je bescheidenheid aan de kant en kom ook voor jezelf op als je in een situatie terecht komt die niet bijdraagt aan gendergelijkheid, want alleen samen zorgen we ervoor dat we op dezelfde manier behandeld worden als mannen. 

Onafhankelijk zijn

Een andere, hele belangrijke reden waarom gelijke financiële kansen voor vrouwen zo belangrijk is, is vanwege het feit dat vrouwen onafhankelijk willen en moeten zijn. Financieel zelfredzaam zijn. Je wilt niet afhankelijk zijn van je partner, je wilt je eigen boontjes kunnen doppen en je eigen geld verdienen of je eigen bedrijf opzetten. Om dit te kunnen bewerkstellingen, moet je natuurlijk wel dezelfde kansen krijgen als mannen en toegang krijgen tot financiële middelen om te studeren en vervolgens een goede baan te vinden of geld te kunnen lenen om een bedrijf op te zetten. 

Onderzoeksresultaten liegen niet

Uit onderzoek van Women Inc blijkt dat het inkomen van vrouwen zo’n 46% daalt bij de geboorte van hun eerste kind. En bij mannen daalt dit inkomen niet. Ook blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de koopkracht van vrouwen gemiddeld met 25% afneemt na een scheiding en dat het bij mannen slechts afneemt met 0,2%. 

Diversiteit in het bedrijfsleven

Een ander belang van gelijke financiële kansen voor vrouwen, is dat vrouwen hiermee ervoor kunnen zorgen dat er meer diversiteit ontstaat in zowel de top van veel grote bedrijven als in andere functies in het bedrijfsleven. Maar ook in het ondernemersleven. Meer vrouwen die starten met ondernemen en een bedrijf neerzetten.

Draag een steentje bij

Wil jij ook bijdragen aan gelijke financiële kansen voor vrouwen? Dan kan! Je kunt namelijk investeren in projecten in o.a. Rwanda zodat vrouwen daar toegang krijgen tot financiële middelen om te zorgen dat ze hun bedrijf kunnen uitbouwen, verduurzamen of juist kunnen starten. Door te investeren in dit soort projecten weet je zeker dat het geld in goede handen terecht komt en dat je daarmee een steentje bijdraagt aan meer gelijke kansen. 

Start met investeren

Je kunt al vanaf €50,- investeren en daarmee een mensenleven veranderen. Je kunt op de website zelf op zoek gaan naar een project dat je interessant lijkt en daarin direct geld investeren. Het geld dat je investeert gaat 100% naar het project. Wil je meer weten? Bekijk de website van PlusPlus

Daar vind je overigens nog veel meer projecten die georiënteerd zijn op het helpen van vrouwen groeien in hun bedrijf. Diverse projecten hebben hun succes al bewezen en zijn dus terugbetaald, voordat de terugbetalingstermijn verlopen is.

Krijg nu automatisch €25,- korting op je eerste investering bij PlusPlus met de code 9F9T-DR3H-X73Y

Hoe werkt het?

  • Log in op je Plusplus account of maak een account aan
  • Selecteer een project waar je in wilt investeren
  • Bij het afrekenen kies je voor de optie tegoedbon toevoegen
  • Met de code 9F9T-DR3H-X73Y krijg je €25,- korting als je voor het eerst gaat investeren

Conclusie

De weg die wij te bewandelen hebben is nog lang, maar niet onrealistisch! Wat je doel ook is, elke vrouw moet kunnen bereiken wat die wil. Ga je droom achterna en laat je niet uit het veld slaan. Vecht voor je rechten en geef niet op als je 1, 2 of misschien wel 13 keer een ‘nee’ te horen krijgt. Zorg dat je financieel onafhankelijk bent, (financiële) kansen met beide handen aanpakt, bijdraagt aan de diversiteit en voorkomt dat je te maken krijgt met genderongelijkheid. 

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Sparen tegen een hoogte rente via Freedom24: mijn ervaring
Sinds het moment dat ik student was en op kamers ging, ben ik steeds meer bewuster geworden van geld. En hoe ‘duur’ het leven is....
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF