ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Je uurtarief verhogen als freelancer? 4 tips!

Als je al een tijdje al freelancer werkt is het niet gek dat je op een bepaald moment je uurtarief wilt verhogen. Toch hebben sommige freelancers hier moeite mee. Daarom vind je in dit artikel tips hoe je je uurtarief kunt verhogen als freelancer.

1. Deel de redenen

Geef aan waarom je uurtarief opeens €10,- of €20,- euro per uur duurder is dan eerst. Zorg dat je hier van te voren goed over nadenkt. Heb je meer ervaring, heb je een bepaalde cursus of studie gevolgd waardoor je meer kennis hebt of merk je dat je simpelweg gegroeid bent in je werkzaamheden en dat daardoor ook de kwaliteit verbeterd is? Wat de reden ook is, deel het.

2. Gelijktrekken

Een andere manier om je uurtarief te verhogen als freelancer is door bij al je nieuwe klanten het nieuwe, verhoogde tarief te hanteren en bij je oude klanten aan te geven dat je tarieven verhoogd zijn en dat alleen hij of zij nog het oude tarief betalen (beetje bluffen is oké) en dat je graag je tarieven gelijk wilt trekken.

Je geeft aan dat je heel blij bent met de samenwerking en dat de klant daarom de komende twee maanden nog het oude tarief hoeft te betalen, maar dat je vanaf een bepaalde datum een nieuw tarief hanteert. Geef vervolgens ook heel duidelijk aan waarom je opeens duurder bent.

Uurtarief verhogen als freelancer

3. Een nieuw jaar

Een andere en redelijk eenvoudige manier om te zorgen dat je je uurtarief als freelancer kunt verhogen, is door aan het eind van het jaar (ergens in november) aan te kondigen dat je tarieven per 1 januari verhoogd worden en dat je vanaf 1 januari een nieuw tarief gaat hanteren.

Wist je dat je met side hustles heel wat extra geld kunt opleveren?

Onderbouw het

Ook hier is het weer belangrijk dat je duidelijk aangeeft wat de redenen zijn. Houd er rekening mee dat er genoeg bedrijven zijn die commentaar hebben en het er niet mee eens zijn, maar door je daar goed op voor te bereiden en goed te weten wat jouw beweegredenen zijn om je tarief te verhogen, komt het meestal wel goed. En als één of twee klanten écht moeilijk doen, kun je voor hen een uitzondering maken. Je doel is voor 90% behaald, want alle andere klanten betalen wel je nieuwe tarief.

4. Zorg dat je de boodschap zeker overbrengt

Zodra een opdrachtgever ook maar een klein beetje het gevoel heeft dat je niet 100% zeker bent als je vertelt dat je je uurtarief gaat verhogen als freelancer, is de kans heel groot dat de opdrachtgever er alles aan probeert te doen om eronder uit te komen. Dus wees zelfverzekerd. Vind je het eng? Oefen voor de spiegel. Dat helpt echt!

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Je personeelsplanning optimaliseren doe je zo-2
Een goede personeelsplanning is essentieel voor elk bedrijf. Het zorgt voor genoeg personeel op de juiste momenten, ook helpt het om kosten te besparen en...
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF