ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Extra geld verdienen met side hustles

Sidle hustle is een term die je waarschijnlijk veel voorbij ziet komen als je je gaat verdiepen in passief inkomen en/of het opzetten van meerdere inkomstenbronnen. Een side hustle zorgt voor extra inkomen naast je hoofdinkomen. Waarom side hustles zo populair zijn en hoe jij zelf ook je eigen side hustle kan opzetten, lees je hieronder.

Wat houdt het in?

Voordat we er dieper induiken is het verstandig om eerst uit te leggen wat een side hustle is. Letterlijk vertaalt betekent het een bijbaan naast je huidige baan, alleen dat is niet precies wat er met deze term bedoeld wordt.

Een side hustle – in de zin van passief inkomen – is een project waar je geld mee verdient, maar waar niet de focus op ligt. Je hebt waarschijnlijk één of twee geldstromen waar je je op focust en de overige inkomstenbronnen dienen als extraatje. Als je ergens geld mee verdient zonder dat je er al te veel tijd en energie in hoeft te steken, noem je dat een side hustle.

Soorten side hustles

Er bestaan heel veel soorten side hustles. Het idee van een side hustle is dat je met weinig effort, toch geld verdiend. Daarnaast zijn sides hustles een ideale manier van online geld verdienen. Veel side hustles kun je namelijk opzetten waar en wanneer je maar wilt en zijn hierdoor een uitstekend voorbeeld van locatie onafhankelijk ondernemen.

Om je een beetje een idee te geven wat er voor een side hustles er bestaan, vind je hieronder een overzicht van soorten side hustles:

1. Affiliate marketing

Affiliate marketing is een vorm van online marketing. Bij affiliate marketing betaalt de adverteerder (bijvoorbeeld webshops) een vergoeding aan mensen die klanten of bezoekers aanleveren (bijvoorbeeld blogs of social media kanaal). Promoot je via je blog een dienst of product? Dan verdien je commissie voor elke bezoeker, lead of aankoop. Afhankelijk van de voorwaarden van het affiliate marketing programma.

Als voorbeeld

Als jij een boek koopt via bijvoorbeeld mijn Bol.com link, dan kost het jou niets, maar dan krijg ik een klein percentage over de aankoop die jij gemaakt hebt. Dit geldt ook als je een rekening opent bij bijvoorbeeld Brand New Day. Of je kiest ervoor om je nieuwe pannenset bij de Blokker te bestellen via mijn link. Dat zijn allemaal voorbeelden van affiliate marketing.

2. Verkoop van grafische producten

Begin een Etsy shop en verkoop grafische producten. Veel mensen zijn rijk geworden met het verkopen van planners, journals, to-do lijsten, eetschema’s of andere grafische producten. Deze producten maak je eenmalig en vervolgens kun je het oneindig verkopen. Een hele duurzame én passieve manier van geld verdienen. Voor elke niche is het mogelijk om printables te maken. Of je nu actief bent in de self care branche, de financiële branche of de mommy branche.

Je kan je producten aanbieden via Etsy, maar ook via Creative Market of andere marketplaces zoals Society6.

3. Verkoop van digitale producten

Het verkopen van digitale producten is populair. Denk aan mijn e-book over Krijg Grip op je Financiën, maar ook aan checklists, planners, e-courses, online trainingen etc. Je maakt eenmalig een product en vervolgens kun je het meerdere keren verkopen.

Via Finance Freaks verkopen we de Cash Control spreadsheet voor het bijhouden van je financiën. Deze spreadsheet hebben we eenmalig gemaakt en vervolgens kunnen we hem telkens opnieuw verkopen. Een ideale passieve inkomstenbron dus.

4. Dropshipping

Het is razend populair op dit moment. Je maakt een webshop in een niche-markt (bijvoorbeeld zaklampen), zorgt ervoor dat de producten door iemand anders verstuurd en eventueel geretourneerd worden. Je bent zelf verantwoordelijk voor de online marketing, waardoor je met relatief weinig input wel heel erg veel geld kunt verdienen.

5. Advertentie inkomsten website

Wist je dat je veel kan verdienen door een niche website te bouwen en deze vol te zetten met advertenties? Vaak zijn het informatieve websites. Als je zorgt dat de SEO op orde is en de website goed gevonden wordt in Google, zorgt het voor een passieve inkomstenstroom.

Vergeet niet: het bouwen van zo’n website en het goed scoren in Google, gaat niet over een nacht ijs. Maar als het over een onderwerp gaat dat je interessant vindt, is het absoluut een interessante side hustle. Een voorbeeld van zo’n website is Parkeren in Roermond.

5. Start een abonnementen dienst

Het is heel slim om een abonnementen dienst op te zetten. Het zorgt namelijk voor een continue stroom aan inkomsten. Elke maand weer. Eigenlijk is alles mogelijk als je een abonnementen dienst wilt op zetten. Denk bijvoorbeeld aan het opsturen van witte veters elke paar maanden, toegang geven tot een online magazine of podcast die je alleen tegen betaling kan beluisteren.

Er zijn uiteraard nog veel meer mogelijkheden. Doordat je elke maand (of elk kwartaal) betaald krijgt voor het product of de dienst die je levert, is het een leuke side hustle op om te zetten naast je baan.

6. Begin een blog

Een ander voorbeeld van een side hustle is het starten van een blog. Of een platform zoals Ondernemen als een baas waar je informatie deelt. Dit kost aan het begin veel tijd en energie; je moet immers investeren in een website, opbouwen van bezoekers en dus een community en de waarde van je URL vergroten. SEO (zoekvindbaarheid) van je website speelt hierbij een belangrijke rol. Net als een lange adem. Het duurt namelijk even voordat je website goedgevonden wordt in Google.

Praktijkvoorbeeld

Uiteindelijk kun je geld verdienen met een betaald artikel, bedrijven die advertorials in kopen of het plaatsen van een link in een bestaand artikel. Met mijn blog Diolifestyle.nl verdien ik gemiddeld €1.250,- per maand. Een mooie side hustle. Vergeet wel niet: ik heb deze blog al 7 jaar. Hierdoor heb ik niet alleen een grote community opgebouwd, maar ook al heel wat content geschreven en waarde opgebouwd qua domein.

7. Starten met beleggen

Wist je dat je ook een side hustle kunt starten door te starten met beleggen? Het dividend dat je uitgekeerd krijgt, kun je zien als een extra inkomen. Voor je hiermee kan beginnen, moet je wel genoeg spaargeld hebben en daarnaast nog geld overhouden. Je moet immers alleen maar beleggen met geld dat je kan missen. Desalniettemin is beleggen een hele interessante side hustle die je op den duur veel geld kan opleveren. Hoe groter je portfolio, hoe meer dividend je uitgekeerd krijgt.

Conclusie

Iedereen kan starten met het maken van side hustles. Het vergt wel discipline en motivatie. En geduld. Het opbouwen van een side hustle gaat niet over een nacht ijs. Sterker nog: vaak duurt het maanden voordat je geld gaat verdienen. Maar als het balletje eenmaal rolt, kan hij van zelf (veel) sneller gaan rollen.

Willen je sneller succes? Zet dan meerdere side hustles op. Dat is sowieso slim: wed nooit op één paard. En daarnaast creëert je zo ook meerdere inkomstenbronnen waardoor je in the end meer geld zal verdienen.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Financiële zekerheid voor ZZP'ers: De voordelen van een ZZP hypotheek en deposito sparen bij NIBC 
Het berekenen van een hypotheek voor zelfstandigen (ZZP’ers) en het overwegen van deposito sparen bij de NIBC biedt ZZP’ers en ondernemers een solide financiële strategie...
Freedom24: wat is het voor een broker + is waard om te proberen? 
Als je je gaat verdiepen in beleggen, zul je zien dat er heel veel soorten brokers bestaan. Eén van die brokers is Freedom24. Freedom24 is...
Slimme strategieën om geld te besparen door te verhuizen naar Spanje
Tussen de ontelbare bestemmingen voor expats over de hele wereld, is Spanje een magneet voor diegenen die op zoek zijn naar een mix van een...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF