ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Van bloggen je werk maken: tips en tricks

Jaarlijks starten duizenden mensen een eigen blog. Om lekker te schrijven over reizen, eten, fashion, ondernemen, moederschap en ga zo maar door. Voor de meeste mensen is bloggen een hobby en is (en blijft) het een droom om er hun werk van te maken. Om van bloggen je werk te maken, moet er natuurlijk geld verdiend worden. Maar hoe doe je dat?

Gelukt binnen drie jaar

Zelf ben ik vier jaar geleden een reisblog gestart. Mijn doel was altijd om er geld aan te verdienen en na drie jaar is het gelukt om van mijn blog te kunnen leven. Mijn reisblog is mijn werk geworden! Mijn tips om dit te realiseren lees je hieronder.

Start met een goed concept

Er zijn inmiddels miljoenen blogs, dus je hebt behoorlijk wat concurrentie. Het opzetten van een blog is hetzelfde als het oprichten van een bedrijf. Er moet een plan en concept achter zitten. Net zoals een echt bedrijf, moet jouw blog uniek zijn en een toegevoegde waarde hebben voor de lezers. Met een goed concept onderscheid je je in de markt en word je interessanter voor de doelgroep. Denk er dus goed over na wat jouw blog anders maakt dan alle anderen.

Durf te investeren

Wanneer je van bloggen je werk wilt maken, durf dan te investeren in goede hosting, een premium web template, een goede domeinnaam en eventuele andere benodigdheden zoals een logo of huisstijl. Heel vaak zie ik gratis WordPress-blogs voorbijkomen (wat prima is voor hobbyisten) die tergend langzaam zijn, niet veel mogelijkheden hebben én hartstikke onvindbaar zijn in Google. Dat is gewoon killing voor je bezoekersaantallen en dus je omzet.

O ja! Vergeet je ook niet in te schrijven bij de KVK, want je blog wordt immers je bedrijf!

Vindbaarheid is key! 

Een onvindbare website is anno 2020 echt waardeloos. Je krijgt geen bezoekers en bent daardoor niet interessant voor bedrijven om mee samen te werken. Je kunt natuurlijk op diverse manieren ervoor zorgen dat je website vindbaar gaat zijn.

Bouw bijvoorbeeld een fan-base op via de juiste social media kanalen zoals Instagram, Youtube, Facebook, of het platform waar jouw doelgroep zich bevindt. Anders gaat het je nooit lukken om van bloggen je werk te maken.

Ga aan de slag met SEO

Daarnaast is Google erg belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Hiermee ga je de meeste lezers naar je website trekken. Leer de basisprincipes van SEO uit je hoofd en implementeer deze al tijdens de ontwikkeling van je blog.

Kies je verdienmodel

Geld verdienen met je blog doe je door er een verdienmodel aan te koppelen. Bedenk dus hoe jij je blog commercieel kunt inzetten. Ga je inzetten op affiliate marketing, gesponsorde samenwerkingen, advertising of bepaalde producten verkopen? 

Affiliate marketing

Zelf ben ik een groot voorstander van affiliate marketing, waarbij jij als blogger geld verdient zodra via jouw blog een sale tot stand komt op een andere website (zoals Bol.com, Booking.com of Amazon.com). Je krijgt dan een klein bedrag als vergoeding voor jouw doorverwijzing. Echter, veel kleine bedragen vormen samen een groot bedrag!

Wees creatief

Wees ook creatief in de samenwerkingen die je aan kunt gaan. Als ‘moederblogger’ kun je bijvoorbeeld geld verdienen door bepaalde producten voor baby’s en kids te promoten op je website. Denk aan de wasbare luiers die je zo fijn vindt, of die bepaalde speen die refluxklachten verminderd. Als ‘foodblogger’ kun je fijn kookgerei, leuke kookboeken en wellicht zelfs boodschappen promoten. En als reisblogger kun je geld verdienen aan hotelovernachtingen, huurauto’s, reisboeken en nog zo veel meer!

>> Een shop toevoegen aan je website? 5 tips!

Focus op het genereren van bezoekers

Zoals al meerdere malen gezegd, zonder bezoekers geen inkomen. Je bezoekers / lezers zijn immers jouw klanten! Zodra je bovenstaande stappen goed geïmplementeerd hebt, is het tijd voor het echte werk: schrijven en bezoekers trekken! Mijn ervaring is dat je toch wel 10.000 bezoekers per maand moet hebben om er een leuk bedrag aan te verdienen. Ga dus flink aan de bak met:

  • Het schrijven van kwalitatieve artikelen
  • Het verwerken van de SEO tips
  • Het delen van je artikelen op sociale media en eventueel een nieuwsbrief
  • En repeat!

Netwerken

Als je een mooi maandelijks aantal bezoekers hebt opgebouwd, dan is het ook zinvol om te gaan netwerken. Stuur bedrijven waarmee jij graag wilt samenwerken eens een mailtje met jouw mediakit en een voorstel. Grote kans dat zij een samenwerking zien zitten! Ook zijn er speciale blogger-events waar je heen kunt om in contact te komen met bedrijven. Hoe meer mensen je kennen, hoe meer (betaalde) content je kunt creëren, hoe meer lezers je zult trekken. Win-win-win!

Houd je doel voor ogen en ga ervoor!

Je doel bereiken kost tijd, héél veel tijd! Neem het serieus en ga ervoor. Ik heb altijd in mijn eigen reisblog geloofd. Er zitten gegarandeerd duizenden uren in. Weekenden, avonden en tegenwoordig dus ook hele dagen, ben ik bezig met mijn blog (and I love it!). Na 3 jaar zwoegen is het mij gelukt om er een heel mooi passief inkomen uit te halen. Naast boven genoemde stappen die ik gevolgd heb, was het mijn doorzettingsvermogen én geloof in mezelf dat bepalend was voor mijn succes.


Evy is reisblogger en eigenaresse van Reisjevrij.nl. Met een achtergrond in de online marketing, is ze in 2016 gestart met haar reisblog waar ze complete reisroutes en reistips deelt. 

Deel deze blog:

Eén reactie

  1. Heel interessant artikel. Zelf al een tijdje aan het bloggen en nu sedert enkele maanden op regelmatige basis dus kijk zeker wel op naar bloggers die erin slagen om professioneel te starten met bloggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit ook interessant:
Je personeelsplanning optimaliseren doe je zo-2
Een goede personeelsplanning is essentieel voor elk bedrijf. Het zorgt voor genoeg personeel op de juiste momenten, ook helpt het om kosten te besparen en...
De beste kantoormeubelen voor startups
Als je een nieuw bedrijf begint, ken je de uitdagingen: de kosten stapelen zich op, terwijl succes nog onzeker is. Je investeert liever  in je...
4 redenen om fulfilment uit te besteden 
Fulfilment heeft betrekking op het gehele logistieke proces na een orderafhandeling. In andere woorden: het opslaan van producten en verpakken en verzenden van orders. Dit...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF