ondernemen-als-een-baas-def
fast-forward

Wat is een workation?

De manier waarop we werken is aan het veranderen. Steeds meer mensen kiezen voor flexibiliteit, en dat betekent dat we ons werk niet langer alleen op kantoor doen. Veel mensen kiezen voor een thuiswerkdag of een nieuwe trend: een “workation”, een mix van werk en vakantie. Tijdens een workation verruil je je werkplek voor een inspirerende plek, zoals een het strand, een drukke stad of juist in een rustgevend natuurgebied.  

Waarom is een workation zo populair?

Door corona moesten veel mensen thuis gaan werken of zijn mensen online gaan ondernemen en het werkte eigenlijk best goed voor vele mensen. Veel werk kan gewoon via de laptop en internet, zonder dat je naar kantoor hoeft. Daardoor merken steeds meer mensen dat ze overal kunnen werken. En dat is waar de ‘workation’ meer in beeld kwam. Werken en ontspannen op verschillende plekken wordt steeds populairder. Mensen vinden het geweldig omdat ze de voordelen ervan zien. 

Wat zijn de voordelen?

En wat zijn deze voordelen dan? Een workation biedt flexibiliteit en vrijheid in het werken van verschillende plekken, waardoor je jouw werkomgeving kan aanpassen aan je behoeften en wensen. Met een workation combineer je jouw werk met ontspanning, waardoor je productiever kunt zijn terwijl je geniet van de omgeving. Dit stimuleert ook gelijk creativiteit en inspiratie, wat je misschien wel nodig hebt voor je werk. 

Wat zijn de nadelen?

Workations zijn leuk, maar hebben ook nadelen. Soms is het moeilijk om te stoppen met werken en te ontspannen, maar het kan ook andersom. Dat je meer geniet van de ontspanning in plaats van werken. Ook moet je goed kijken waar de reis naartoe gaat, want niet alle plekken hebben goede internetverbinding, waardoor je werk in de war kan raken. Ook kan het missen van je normale werkplek en collega’s best moeilijk zijn. 

Hoelang duurt een workation?

Een workation kan kort zijn, zoals een weekend, of langer, bijvoorbeeld een week of zelfs een maand. Het hangt af van de afspraken met je opdrachtgevers. Sommige kiezen voor een korte reis, andere blijven liever langer weg. Het is belangrijk om je workation te plannen op basis van je werk verplichtingen en afspraken met je opdrachtgevers. 

Kosten workation

Een workation kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Om je een indicatie te geven: zoveel kost een workation in Oostenrijk als je 8 dagen gaat. Zelf vind ik het fijn om in een fijn hotel te verblijven of in een fijn appartement. Ook betaal ik liever iets meer voor de accommodatie, zodat ik zeker weet dat het goed is. Uiteraard kun je ook kiezen voor een budget optie. Dat is helemaal aan jou.

3 populaire workation bestemmingen

Nu wil je zeker weten wat nou de beste bestemming is voor een workation. Europa heeft een tal van opties. Ook is Europa makkelijk te bereizen met de trein, met de interpass ben je zo in Europa. Ik neem je mee met 3 populaire bestemmingen voor een workation.

1. Lissabon, Portugal

Lissabon is geliefd om zijn levendige sfeer, prachtige gebouwen en mix van geschiedenis en moderniteit. De stad biedt gezellige cafés en goede internetverbinding, waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor mensen die remote werken.  

2. Nice, Frankrijk

Nice, gelegen aan de Franse Riviére, staat bekend om zijn prachtige kustlijn en lekker klimaat. Het is fijne plek waar je werk met ontspanning kunt combineren. Nice heeft een relaxte sfeer en prachtige omgeving waardoor het een aantrekkelijke bestemming is voor een workation. 

3. Las Palmas, Spanje

Ook Las Palmas op Gran Canaria trekt steeds meer mensen aan voor workations. Door het fijne weer gedurende het jaar en de prachtige stranden is het een uitstekende locatie om te werken in een relaxte omgeving. Veel mensen die op afstand werken, waarderen de ontspannen sfeer die Las Palmas te bieden heeft. 

Mijn ervaring

Als je mij op Instagram volgt, heb je het vast al een aantal keer voorbij zien komen: ik ga regelmatig op workation. De ene keer naar Barcelona, dan naar Lille en weer een andere keer naar Lanzarote. Zelf vind ik een hele fijne manier om vakantie en werk te combineren. Dus in 2024 staan er weer de nodige workations op de planning.

Financiële- en ondernemers tips in je inbox?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van Ondernemen van een baas. Elke maand ontvang je praktische tips over het fixen van je financiën en handige ondernemers tips.

Deel deze blog:
Misschien vind je dit ook interessant:
Voordelen persoonlijke ontwikkeling
Of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt: persoonlijke ontwikkeling is heel belangrijk. Stilstaan is geen optie, want dan word je ingehaald. Ook bestaat...
Locatie onafhankelijk werken met je marketing team? 3 tips
Tijdens Corona hebben we ontdekt dat we stiekem best wel heel goed locatie onafhankelijk kunnen werken. Eigenlijk wisten we dat al voor die tijd, alleen...
Zaal huren voor zakelijke events? 5 tips
Als je ondernemer bent, bestaat de kans dat je af en toe een zaal wil huren voor zakelijke events. Of je nu op zoek bent...

NIETS MISSEN? SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF